Οικονομία: Προσδοκίες από την πτώση τιμών στην ενέργεια – Οι άλλοι καταλύτες 

Οικονομία: Προσδοκίες από την πτώση τιμών στην ενέργεια – Οι άλλοι καταλύτες 
A light bulb above 50 and 20 bills on a table in Athens, Greece on November 2, 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ελάφρυνση από το κόστος επιδοτήσεων και η ώθηση από τα νέα ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμό.

Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών ευνοεί το ΑΕΠ, μετά τις απώλειες σχεδόν 2 ποσοστιαίων μονάδων πέρυσι, ενώ σε συνδυασμό με την καλή πορεία επενδύσεων, εξαγωγών και τουρισμού καλλιεργούνται προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις το 2023.

Σημειώνεται ότι το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε 5,9% από 5,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά εκτιμάται ότι χωρίς την ενεργειακή κρίση θα άγγιζε το 8%. Το κόστος εισαγωγών, ειδικά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, είχε ειδικό βάρος. Πλέον υπάρχει αποτύπωμα από την απουσία εξόδων για επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει υποχωρήσει κάτω από τα 117 ευρώ κατά μ.ο. τον τελευταίο μήνα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) και η τιμή λιανικής των περισσότερων παρόχων κινείται στα επίπεδα των 0,20 ευρώ/KWh συντηρώντας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα το κόστος του δημοσίου για επιδοτήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ενσωματώνουν εκτίμηση για τιμή φυσικού αερίου στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχετικά με το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) κάνουν βουτιά στα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο του 2022 ξεπερνούσαν τα 306 και ένα χρόνο πριν ήταν στα 69 ευρώ. Την ίδια ώρα τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου στο πετρέλαιο τύπου μπρεντ διαπραγματεύονται κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, με ετήσια μεταβολή 34,52%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πτώση των διεθνών τιμών αντικατοπτρίζεται ήδη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση ΗΕΡΙ (Household Energy Price Index), με δεδομένα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, τον Απρίλιο η τιμή του ρεύματος στην τοπική αγορά συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελών, διαμορφώθηκε σε 29,62 σεντς ανά κιλοβατώρα και ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 χώρες (Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία) αλλά μειώθηκαν στην πλειοψηφία των χωρών. Η μέση τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ ήταν 26,5 σεντς. Στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος η Ελλάδα ήταν η 7η φθηνότερη χώρα, με 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι μέσου όρου 30,19 σεντς.

Εντωμεταξύ, προσδοκίες καλλιεργούνται και για το μέλλον. Η ΕΕ προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Προσφορές έγιναν από 25 εταιρείες προμήθειας και τα 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) που πρόσφεραν ξεπερνούν τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ, μέσω της νεοσυσταθείσας πλατφόρμας AggregateEU. Οι διεθνείς προμηθευτές έχουν ήδη αντιστοιχιστεί με τους Ευρωπαίους πελάτες στο AggregateEU από τον πάροχο υπηρεσιών PRISMA, με συνολικό όγκο 10,9 bcm. Αυτό καλύπτει 8,7 bcm αερίου μέσω αγωγού και 2,2 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις εταιρείες προμηθειών, χωρίς ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το νέο εργαλείο αναμένεται να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα τη συλλογική τους ενεργειακή ασφάλεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Συμπερασματικά, η οικονομία, που αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος με βάση τις τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, θα ωφεληθεί -πέρα από τις χαμηλές τιμές ενέργειας- και από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου που ανακάμπτει στο 1,0855, με αύξηση 2,9% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, στο εσωτερικό περιβάλλον καλλιεργούνται προσδοκίες από τις επενδύσεις, που προβλέπεται φέτος να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ. Επιπλέον όφελος θα προκύψει από  τον τουρισμό, με πρόβλεψη για έσοδα πάνω από 20 δισ. ευρώ, καθώς και από τις εξαγωγές, που ενισχύθηκαν κατά 37% το 2022, στα 54 δισ. ευρώ και για φέτος διατυπώνονται προσδοκίες για νέο άλμα στα 70 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: