Οικονομία: Στοιχεία «βαρόμετρο» για ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια
- 07/03/2024, 09:45
- SHARE
Σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας ανακοινώνει σήμερα, 7 Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που έχει λάβει χαρακτηριστικά ορόσημου για την αλλαγή πορείας των επιτοκίων του ευρώ.
Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2023 και εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο σύνολο του περσινού έτους, η οποία με βάση τον προϋπολογισμό τοποθετείται στο 2,4%. Η επιβεβαίωση αυτής της πρόβλεψης, που συνεπάγεται ότι η πορεία της οικονομίας παραμένει σε τροχιά ενάρετου κύκλου, είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Εάν τα στοιχεία εμφανίζουν απόκλιση θα σηματοδοτήσουν προσαρμογές. Η υπέρβαση του στόχου όμως, όπως εκτιμούν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα έχει αποτύπωμα στο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο έχει τεθεί στόχος 1,1% το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Τυχόν αναθεώρηση του δείκτη αναδεικνύει επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια και διευκολύνει τα κυοφορούμενα σενάρια για μέτρα στήριξης. Επιπλέον, τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, δίνουν “σήμα” για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή, 8 Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο. Η Eurostat τοποθετούσε τον δείκτη του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 3,2% ενώ η Ελλάδα παρουσίασε για έναν ακόμη μήνα τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, μετά τη Μάλτα. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% με τον αντίστοιχο δείκτη στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να αυξάνεται στο 8,3%.
Εντωμεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Οι αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια και τα υπόλοιπα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, που θα δημοσιευθούν το μεσημέρι, αναμένεται να δώσουν τον τόνο στις αγορές που έχουν προεξοφλήσει αλλαγή στρατηγικής από την κεντρική τράπεζα, με δραστική μείωση του βασικού επιτοκίου από το 4% έως και στο 2,5% μέσα στο 2024. Από τη σημερινή συνεδρίαση πάντως δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Ωστόσο είναι σημαντικά τα στοιχεία που θα προκύψουν από την συνέντευξη τύπου και τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, καθώς θα δώσουν το στίγμα για το πότε θα ανοίξει ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων του ευρώ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ζυγίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να δοκιμάζεται και τον πληθωρισμό να προσεγγίζει το στόχο με αργό ρυθμό αναμένεται αφενός αναθεώρηση των προβλέψεων και αφετέρου επαναδιατύπωση της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, παρά τις διαφωνίες που διατυπώνουν για το χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας νέος κύκλος σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου που τα επιτόκια διατηρήθηκαν υψηλά. Από την άλλη μεριά αναπτύσσονται πολλά σενάρια για την ταχύτητα με την οποία τα επιτόκια θα επιστρέψουν στην εποχή της κανονικότητας. Εκτιμάται πάντως ότι όσο καθυστερεί η πρώτη μείωση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια, ειδικά εάν υποστηρίζονται από ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την εξέλιξη των μισθών.