Οικονομία: «Στοχοπροσήλωση» σε 3 κρίσιμα μέτωπα – Οι δράσεις και τα «στοιχήματα»

Οικονομία: «Στοχοπροσήλωση» σε 3 κρίσιμα μέτωπα – Οι δράσεις και τα «στοιχήματα»
Ταμείο Ανάκαμψης, φοροδιαφυγή και αναβάθμιση προτεραιοποιεί η κυβέρνηση 

Επιταχύνει η κυβέρνηση τις δράσεις στα τρία κρίσιμα μέτωπα απ’ όπου αναμένει στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης: Ταμείο Ανάπτυξης, φοροδιαφυγή και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εν μέσω αντιπολιτευτικών πυρών για την ακρίβεια και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τις πυρκαγιές. 

Ενόψει των ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στελέχη της κυβέρνησης κρατούν χαμηλούς τόνους τοποθετώντας τον πήχη στα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Εστιάζουν στην υλοποίηση σχεδόν του 50% των δεσμεύσεων με τα μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν και αυτά που έπονται, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση τοποθετεί το κέντρο βάρους της στρατηγικής της στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με στόχο να περάσει τον πήχη εντός του 2023. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αναληφθεί δημοσιονομικός κίνδυνος με εξαγγελίες σημαντικών παροχών. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από την καναδικό οίκο DBRS και ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση της Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου της Standard & Poor’s ενώ ο κύκλος για το τρέχον έτος κλείνει την 1η Δεκεμβρίου με την αξιολόγηση του οίκου Fitch. 

Εντωμεταξύ, με προσθήκες για δράσεις αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές κατατίθεται αύριο Πέμπτη στην Κομισιόν το διπλό αίτημα της Ελλάδας για δάνεια 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του REPowerEU και για την αναθεώρηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με ενσωμάτωση νέων έργων.

Με την οριστικοποίηση του 3ου αιτήματος χρηματοδότησης η χώρα θα λάβει τη δόση 1,7 δισ. ευρώ κι επιπλέον 795 εκατ. ευρώ με την προσθήκη στο REPowerEU, καθώς και επιπλέον δανειακούς πόρους 5 δισ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στο δανειακό σκέλος του προγράμματος που ήδη αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή, εφόσον εγκριθεί το σχετικό αίτημα, το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο θα ανέλθει στα 36 δισ. ευρώ.

Μάλιστα με την αναθεώρηση του προγράμματος η χώρα καλύπτει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να καταθέσει εντός του 2023 και 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοβουλία είχε προαναγγείλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης από το βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, καθώς πάνω από 72 δισ. ευρώ θα μπουν στην οικονομία μοχλεύοντας πάνω από 30 δισ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους. Πρόκειται για 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις αξίας 30,1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτήσεις 17,4 και δάνεια 12,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης προτείνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ με προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, της παραγωγής πράσινου υδρογόνου και βιομεθανίου, της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, μπαταριών, ηλιακών θερμοσιφώνων κ.ο.κ..

Το “στοίχημα”

Πέραν των παραπάνω σε προσωπικό στοίχημα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ανάγεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για την ενίσχυση των εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει εργαλεία τεχνολογίας και συνεργασίες για να επιτύχει τη συλλογή στοιχείων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου.

Μάλιστα ήδη μέσω συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τουριστικές πλατφόρμες τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενόψει μάλιστα της σύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων -από τους πρώτους μήνες του 2024 με βάση το στόχο- θα αντιμετωπιστούν κακές πρακτικές επαγγελματιών που σήμερα εκμεταλλεύονται τα κενά του ψηφιακού συστήματος. Ας σημειωθεί ότι χάρη στα νέα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ οι έλεγχοι αποδίδουν, κάτι που αποτυπώνεται στις πρόσφατες ανακοινώσεις για λουκέτα σε δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: