Οικονομία: Τα εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις και η πρώτη “σύγκρουση”

Οικονομία: Τα εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις και η πρώτη “σύγκρουση”
Several coins of old Drachmas on a Greek national flag. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by Wassilios Aswestopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μαζικές κινητοποιήσεις από επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς 22 Νοεμβρίου. Τα περιθώρια βελτιώσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο  

Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις λαμβάνοντας μάλιστα τα εύσημα του ΔΝΤ για τις πρωτοβουλίες της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, με τους οποίους κλιμακώνεται η αντιπαράθεση.

Αν και ένα μέρος του κυβερνητικού προγράμματος έχει νομοθετηθεί απομένουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και στην οικονομία, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που εκτιμά επίσης σημαντική μείωση του χρέους και βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών. Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 2% το 2025 σημειώνοντας ωστόσο τον κλιματικό κίνδυνο. Από την άλλη μεριά καταγράφει τα δυνητικά οφέλη για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κάνει ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις. Το Ταμείο επιχαίρει μεταξύ άλλων τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τις στοχευμένες παρεμβάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, την προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών και τον εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων λίγο διάστημα πριν κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μελετώνται βελτιώσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αδικίες στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών. Το προωθούμενο νέο φορολογικό πλαίσιο με τις αλλαγές που φέρνει προκαλεί πρόσθεση επιβάρυνση, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ σε 473.000 επαγγελματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί ετοιμάζουν μαζική κινητοποίηση. Στις 22 Νοεμβρίου διοργανώνουν συγκεντρώσεις και αποχή από τα καθήκοντά τους οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι, οι Δικαστικοί Επιμελητές, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι Αυτοκινητιστές Ταξί και άλλοι σύλλογοι, με τη στήριξη φορέων όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας κ.α..

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση της κυβέρνησης με επαγγελματικούς φορείς, απ’ όπου άντλησε ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων στις πρόσφατες εκλογές, χωρίς όμως να έχει εξαγγείλλει τις προωθούμενες φορολογικές αλλαγές.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για να συμφωνηθούν τα περιθώρια βελτίωσης του προωθούμενου νέου πλαισίου και μελετώνται αλλαγές όπως π.χ. για συνταξιούχους που εργάζονται και ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή εργασία. Η συζήτηση αφορά βελτιώσεις οι οποίες δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που στοχεύει σε αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στα επιχειρήματα που προβάλλει το οικονομικό επιτελείο για την προώθηση των μέτρων περιλαμβάνεται το γεγονός ότι το τεκμήριο είναι μαχητό, ότι η επιβάρυνση δεν αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και ότι θεσπίζονται και κίνητρα όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου. Πληθαίνουν ωστόσο οι παρατηρήσεις επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενώ έπεται η επεξεργασία του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την οριστικοποίησή του.