Οικονομία: Τα μηνύματα από κατανάλωση και εξαγωγές στο τρίτο τρίμηνο 2023
- 07/12/2023, 09:50
- SHARE
Καμπανάκι για αύξηση της ταχύτητας στις δομικές μεταρρυθμίσεις σηματοδοτεί η ηπιότερη των εκτιμήσεων αύξηση του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του έτους ενώ επιβεβαιώνεται η υπεροχή έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,1% από 2,7% στο προηγούμενο τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης για 2,6%. Η μέση ανάπτυξη στο εννεάμηνο τοποθετείται στο 2,2%. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά συγκρινόμενα με αυτά της Eurostat, που δείχνουν ότι ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο ήταν -0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,1% σε ετήσια βάση ενσωματώνοντας τις αδύναμες επιδόσεις ισχυρών οικονομικών όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, που καταγράφουν ρυθμούς -0,4%, 0,0% και -0,4% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μεν θετικά, δεν αφήνουν δε περιθώρια εφησυχασμού. Είναι ενδεικτικό ότι η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνεται (μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο και αυξήθηκε οριακά 1% σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα και της ετεροχρονισμένης επίδρασης των πληθωριστικών πιέσεων. Παρατηρείται δε θετική επίδραση από τη μείωση της ανεργίας αλλά και τροφοδοσία της κατανάλωσης σε ένα βαθμό με αποταμιεύσεις προηγούμενων τριμήνων – δεδομένου ότι η αποταμίευση των νοικοκυριών βαίνει μειούμενη κατέχοντας αρνητικό ρεκόρ στην ευρωζώνη.
Πρόκειται για ένα από τα σημεία προσοχής που επιδεικνύουν οι οικονομικοί αναλυτές για τα προσεχή τρίμηνα. Επίσης, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (1,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο και 4,9% σε ετήσια βάση), με 7,4% στο εννεάμηνο από 10,4% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Επιπλέον οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είχαν αρνητική συμβολή στο τρίμηνο κατά 0,7% (με αύξηση 1% ετησίως) παρά τα θετικά μηνύματα από τις τουριστικές εισπράξεις. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν (-1,1% ετησίως) ενώ οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται (2,9% ετησίως).
Αυτή η τάση εξάρτησης της παραγωγής και της κατανάλωσης από τις εισαγωγές συντηρεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σημειώνεται δε ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών -μετά την αφαίρεση των εισαγωγών από τις εξαγωγές- αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,6 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2023
Εντωμεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΙΟΒΕ) βελτιώθηκε στις 109,9 μονάδες στο γ’ τρίμηνο 2023 από 108,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που δείχνει βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο. Είναι δε σημαντικό ότι οι επιδόσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια φυσικών καταστροφών -πυρκαγιών και πλημμυρών- αλλά και σε συνέχεια γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Υπό αυτό το πρίσμα οι οικονομικοί αναλυτές διατηρούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2023 στην περιοχή του 2% καταγράφοντας την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρωζώνης σε όρους πραγματικού ΑΕΠ. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στον δείκτη οικονομικού κλίματος αλλά και στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI για τη μεταποίηση, όπου οι επιδόσεις της χώρας είναι υψηλότερες του ευρωπαϊκού μ.ό.