Οικονομική «γέφυρα» ΗΠΑ–Ουκρανίας: Έτοιμη η συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά

Οικονομική «γέφυρα» ΗΠΑ–Ουκρανίας: Έτοιμη η συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά
vast titanium mine with tailing ponds filled with technical fluids used in the process of ore enrichment. Photo: Shutterstock
Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας, υπογράφοντας συμφωνία που προβλέπει κοινό ταμείο επενδύσεων, προτεραιότητα στα αμερικανικά κέρδη και στροφή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης ανασυγκρότησης της Ουκρανίας φαίνεται πως δρομολογείται, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, ΗΠΑ και Ουκρανία βρίσκονται μια ανάσα από την υπογραφή συμφωνίας που ενισχύει τη στρατηγική και οικονομική τους συνεργασία. Η συμφωνία, που ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα, προβλέπει τη δημιουργία κοινού ταμείου για την ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, των εξορύξεων και των σχετικών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ουάσινγκτον θα έχει προτεραιότητα σε πιθανά κέρδη, τα οποία θα κατευθύνονται σε ταμείο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας υπό αμερικανικό έλεγχο. Αν και εκκρεμούν δύο τεχνικές συμφωνίες για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του ταμείου, η βασική συμφωνία έχει κλείσει, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια θα υπολογιστεί ως συνεισφορά στο ταμείο — απαλλάσσοντας από τον υπολογισμό τα δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί μετά τη ρωσική εισβολή. Η παραχώρηση αυτή έγινε αποδεκτή κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, αποτρέποντας μια ακόμη κρίση μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρονική στιγμή της συμφωνίας συμπίπτει με τις πιέσεις που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την καθυστέρηση επίτευξης εκεχειρίας στον πόλεμο, και τη διαφαινόμενη απογοήτευσή του για την απουσία προόδου σε σχέδιο ειρήνης. Ωστόσο, η συμφωνία δίνει σαφές στίγμα στήριξης της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και ανοίγει νέους ορίζοντες στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση.

Το κοινό πλαίσιο δράσης αναμένεται να στηρίξει και την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τα κριτήρια των Βρυξελλών. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η συμφωνία αποσκοπεί στην εμβάθυνση της διατλαντικής συνεργασίας και στη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg, η πρώτη απόπειρα συμφωνίας τορπιλίστηκε όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του JD Vance. Πλέον, όμως, με τη στήριξη του Λευκού Οίκου και μετά την πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ στο Βατικανό, όλα δείχνουν πως η νέα αρχιτεκτονική οικονομικής συνεργασίας παίρνει σάρκα και οστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: