Οικονομική Στρατηγική: Πώς να χτίσουμε πλούτο με υπομονή

Οικονομική Στρατηγική: Πώς να χτίσουμε πλούτο με υπομονή
Photo: pixabay.com
Αποταμίευση και επενδύσεις είναι ο δρόμος για το 1.000.000 ευρώ σε 15 χρόνια.

Από την Ιωάννα Φο*

1.000.000€ σε 15 χρόνια;.

Γεια σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε στο 1.000.000€ με μόλις 15 χρόνια δουλειάς. Ναι, γίνεται, τα νούμερα όντως βγαίνουν αλλά ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι απλό. Και ναι μπορεί τελικά αυτή η στρατηγική να μην είναι για όλους και για όλες και όντως να μην έχουμε σε 15 χρόνια από σήμερα ένα εκατομμύριο, αλλά, πρώτον αρκούν δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας για να μπορέσουμε να φτάσουμε αυτόν τον στόχο και, δεύτερον, ακόμα και στην μέση της προσπάθειας να φτάσουμε, αυτό μεταφράζεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ!

1.000.000€ σε 15 χρόνια, λοιπόν, γίνεται;

Γίνεται και πάμε να δούμε την στρατηγική σε μερικά απλά βήματα. Η συγκεκριμένη στρατηγική χωρίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η συστηματική αποταμίευση και επένδυση. Η δεύτερη φάση είναι η διαχείριση των επενδύσεών μας χωρίς όμως να συνεισφέρουμε επιπλέον σε αυτές. Η τρίτη φάση είναι η δημιουργία παθητικού εισοδήματος από τις επενδύσεις μας.

Η πρώτη φάση που είναι και η πιο δύσκολη και αυτή που χρειάζεται πολλή δουλειά από εμάς είναι αυτή που διαρκεί 15 χρόνια. Οι άλλες δύο είναι αναπόσπαστα μέρη της στρατηγικής μας αλλά δεν χρειάζονται τη δική μας προσπάθεια για να λειτουργήσουν. Και να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η συγκεκριμένη στρατηγική είναι αρκετά επιθετική που σημαίνει ότι απαιτεί πολλή δουλειά από εμάς. Στην πράξη, όμως, ναι, είναι σκληρή και δύσκολη αλλά αρκετά απλή και μπορούμε να ξεκινήσουμε κυριολεκτικά από το τίποτα. Από τα 25 έως τα 40 μας, δηλαδή για 15 χρόνια, φροντίζουμε να έχουμε πάντα αρκετά χρήματα είτε από την κανονική μας εργασία είτε από μια δεύτερη εργασία! Μπορεί αυτό να είναι ένα side hustle, μια freelance δραστηριότητα ή απλώς μια δεύτερη εργασία. Όσα βγάζουμε τώρα επιπλεόν, τα αποταμιεύουμε και τα επενδύουμε κάθε μήνα ανελλιπώς! Όταν φτάσουμε λοιπόν στα 40 το πλάνο έχει ως εξής.

Σταματάμε τη δεύτερη εργασία ή την τόσο επιθετική αποταμίευση και άρα σταματάμε και να επενδύουμε. Και για τα επόμενα 20 χρόνια, αφήνουμε το χρήμα να δουλέψει εκείνο για εμάς! Σειρά του είναι! Και στα 60 μας, δηλαδή 7 χρόνια πριν από το σημερινό όριο συνταξιοδότησης γιατί δεν ξέρουμε και πού θα φτάσει, αυτό-συνταξιοδοτούμαστε, έχοντας στην άκρη 1.000.000€!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα του πώς θα καταφέρουμε με 15 χρόνια δουλειάς να μαζέψουμε ένα τέτοιο ποσό. Λογικό το ερώτημα, επομένως ας δούμε μερικούς αριθμούς, οι οποίο εξάλλου λένε και πάντα την αλήθεια. Ας πούμε ότι από τη δεύτερη δουλειά μας βγάζουμε 400€, ποσό το οποίο επενδύουμε κάθε μήνα αυτούσιο! Επενδύοντας τα χρήματα αυτά σε με μια μέση ετήσια απόδοση 10% , σε 15 χρόνια θα έχουμε 160.000€. Αρκετή η απόσταση από το εκατομμύριο ακόμα, αλλά δεν τελειώνει εδώ το σχέδιό μας. Αυτά τα 160.000€ αν δεν μπούμε στον πειρασμό να τα πειράξουμε και τα αφήσουμε να δουλέψουν για εμάς άλλα 20 χρόνια, η εικόνα του χαρτοφυλακίου μας θα αλλάξει άρδην και απλά και μόνο μέσω του ανατοκισμού θα φτάσουμε στο πολυπόθητο εκατομμύριο. Και μάλιστα χωρίς εμείς να χρειαστεί να τσοντάρουμε επιπλέον στις επενδύσεις μας, κάνοντας απλά υπομονή. Και κάπως έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο που θα μας χαρίσει μια άνετη ζωή, μη εξαρτημένη από κρατικές παροχές με όσα προβλήματα αυτές έχουν, ενώ, εφόσον το θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε αυτό τον πλούτο εύκολα στην επόμενη γενιά, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές οικονομικό μέλλον για εμάς αλλά και τα παιδιά μας!

Κατανοώ πλήρως πως όσα λέω βγάζουν νόημα μόνο εάν τα υπολογίσουμε με έναν υπολογιστή επενδύσεων (αν γράψουμε στο google ioannafo.gr θα μπορέσουμε να βρούμε έναν ΔΩΡΕΑΝ υπολογιστή επενδύσεων εκεί) και δούμε με τα μάτια μας την διαφορά που κάνει ο ανατοκισμός. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι με μερικές εκατοντάδες ευρώ τον μήνα μπορούμε να φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο, μέχρι να το δούμε να γίνεται.

Και θα με πείτε γιατί δεν το κάνουν όλοι και όλες; Μα γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν έχει υπομονή. Θέλει να γίνει πλούσιος σε έναν μήνα. Κάτι που φυσικά δεν γίνεται. Είναι είτε τζόγος είτε απάτη αν γίνει.

Όμως τώρα ξέρουμε, το είδαμε με τα μάτια μας και είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμίας από εμάς να τα καταφέρουμε με τον πιο αργό αλλά σοβαρό τρόπο. Εξάλλου, όπως είπαμε στην αρχή, ακόμα και αν τα παρατήσουμε στην μέση, θα έχουμε κάνει μια τόσο καλή αρχή που θα μας δώσει ένα χαρτοφυλάκιο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να διαχειριστούμε όπως εμείς θέλουμε.

Βέβαια μια σημείωση, για να βγαίνουν τα νούμερα πρέπει να έχουμε επενδύσει σε κάτι σοβαρό και όχι σε κάποιο asset το οποίο δεν βγάζει νόημα. Ώστε να μας δίνει όντως αυτό το 10% που έχουμε υπολογίσει στο παράδειγμά μας!

Αυτά για σήμερα, ευχαριστώ όλους και όλες που έφτασαν έως εδώ και εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: