Οκτώ πράγματα που μπορούν να «σκοτώσουν» την καριέρα σας
- 27/12/2019, 20:30
- SHARE
Dr. Travis Bradberry, Word Economic Forum
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν τη σταδιοδρομία καλών και σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων. Τα σφάλματα έχουν συνέπειες, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις από πίσω. Συνήθως, ακούμε μόνο για τα πιο εμφανή και ακραία παραδείγματα, όπως π.χ. η απομάκρυνση της Talia Jane από τη Yelp όταν αυτή έγραψε μια ανάρτηση στην οποία ασκούσε δριμύτατη κριτική στην εταιρεία για τις χαμηλές αμοιβές. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, «σκοτώνουν» τη σταδιοδρομία τους με πιο αφανείς και πλάγιους τρόπους.
Μια έρευνα της VitalSmarts διαπίστωσε ότι το 83% των ανθρώπων έχει δει κάποιον να κάνει μια γκάφα που είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη σταδιοδρομία, τη φήμη ή την επιχειρηματική του δραστηριότητα, και το 69% παραδέχεται ότι οι ίδιοι έκαναν κάτι που έβλαψε τη σταδιοδρομία τους.
– Το 31% δήλωσε ότι το σφάλμα τους τούς είχε κοστίσει μια προαγωγή, μια αύξηση ή ακόμα και μια δουλειά
– Το 27% είπε ότι το σφάλμα είχε βλάψει μια επαγγελματική σχέση
– Και το 11% ανέφερε ότι το λάθος είχε πλήξει τη φήμη τους
Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι κάποιος για τη δική του καριέρα αν δεν είναι προσεκτικός. Δεν χρειάζεται να υπάρξει ένα μόνο μεγάλο σφάλμα· μικρά πράγματα μπορεί να προστίθενται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και να υπονομεύουν την καριέρα σας ακόμα και περισσότερο από ένα στιγμιαίο λάθος. Τα καλά νέα είναι ότι αν γνωρίζετε τα ενδεχόμενα λάθη, μπορείτε να τα ελέγξετε προτού αυτά εμφανιστούν και «σκοτώσουν» την καριέρα σας.
Ιδού οχτώ από τα πιο προβληματικά στοιχεία της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου που μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την καριέρα του:
1. Πολλές υποσχέσεις, λίγα αποτελέσματα
Είναι δελεαστικό να υπόσχεστε τα πάντα στους συναδέλφους και στους πελάτες σας, ειδικά όταν είστε ειλικρινείς και εργατικοί και πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει νόημα να δημιουργείτε πρόσθετη πίεση που μπορεί στο τέλος να χαλάσει την εικόνα σας. Εάν υποσχεθείτε ότι θα κάνετε κάτι πολύ γρήγορα και χάσετε την προθεσμία για λίγο, πιθανότατα να σκεφτείτε ότι κάνατε καλή δουλειά επειδή έτσι κι αλλιώς παραδώσατε γρήγορα το έργο. Αλλά από τη στιγμή που υπόσχεστε κάτι σε κάποιον, ο άλλος δεν περιμένει τίποτε λιγότερο απ’ αυτό που υποσχεθήκατε. Καταλήγετε να φαίνεστε κακός ως εργαζόμενος, κι αυτό είναι κρίμα διότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει την ίδια ποιοτική δουλειά στο ίδιο χρονικό διάστημα με εξαιρετικά αποτελέσματα εάν απλώς είχατε δημιουργήσει ρεαλιστικές προσδοκίες από την αρχή. Αυτή είναι μια από τις καταστάσεις εκείνες όπου η αντίληψη έχει περισσότερη σημασία από την πραγματικότητα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβιβάζετε σκόπιμα τους στόχους σας· απλά να είστε ρεαλιστές σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορείτε να επιτύχετε έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσετε τις ορθές προσδοκίες.
2. Εφησυχασμός
Πόσος καιρός πάει από τότε που μάθατε μια νέα δεξιότητα, στραφήκατε στις επαφές σας, ή βελτιώσατε το βιογραφικό σας; Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε, τότε ίσως έχετε προσβληθεί από το …μικρόβιο του εφησυχασμού, και ο εφησυχασμός είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να βάλει τέλος στην καριέρα σας. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν υποθέτετε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ. Αλλά έχουμε δει αρκετές αναταράξεις – τεχνολογικές και άλλες – τα τελευταία χρόνια που μας δείχνουν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Εάν είστε πάντα πολύ απασχολημένος για να μάθετε κάτι νέο ή για να επεκτείνετε το δίκτυό σας, τότε μάλλον έχετε μπερδέψει τις προτεραιότητές σας. Ωστόσο, εάν θέσετε τη συνεχή σας ανάπτυξη ως προτεραιότητα, θα είστε έτοιμη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον.
3. Φόβος της αλλαγής
Ο φόβος της αλλαγής είναι το κακό δίδυμο αδερφάκι του εφησυχασμού. Λειτουργεί ενεργά για να διατηρεί τα πράγματα ίδια. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε δει αυτό από πρώτο χέρι στη δουλειά όταν κάποιος λέει: «Αλλά το κάναμε πάντα με αυτό τον τρόπο». Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα στις μέρες μας και άρα δεν πρέπει να υπάρχει προσκόλληση από μέρους σας στην υπάρχουσα κατάσταση· αλλιώς, το τίμημα μπορεί να είναι τεράστιο. Σε μια έρευνα γνώμης, το 91% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πιο επιτυχημένοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μπορούν να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο χώρο εργασίας. Η αλλαγή είναι ένα σταθερό κομμάτι της ζωής μας, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Δεν έχει σημασία αν νομίζετε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ή αν προτιμάτε τους παλιούς τρόπους – η αλλαγή είναι αλλαγή. Δεν χρειάζεται να μάθετε να την αγαπάτε, αλλά πρέπει να μάθετε να σταματήσετε να αντιστέκεστε και να αρχίσετε να προσαρμόζεστε σ’ αυτήν.
4. Υπέρμετρο εγώ
Συνεργαστήκατε ποτέ με κάποιον που είχε μια σειρά από επιτυχίες και άρχισε να σκέφτεται ότι ήταν ο ανυπέρβλητος αστέρας του επαγγελματικού στίβου; Η επιτυχία είναι μεγάλη. Σίγουρα ενισχύει την καριέρα σας και σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά καλά. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το παρακάνετε, κι αρχίσετε να σκέφτεστε ότι η επιτυχία θα διαρκέσει για πάντα και ότι έχετε μόνιμο δικαίωμα σ’ αυτήν. Ποτέ μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας. Μόλις αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε ατρόμητοι, ουσιαστικά βάζουμε τις βάσεις για μια πολύ οδυνηρή αποτυχία.
5. Αρνητικότητα
Μερικές φορές όταν αισθάνεστε χάλια, η διάθεσή σας μπορεί να διαχυθεί και να επηρεάσει άλλους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν είναι αυτός ο σκοπός σας. Προσληφθήκατε για να κάνετε τη δουλειά του προϊσταμένου σας και της ομάδας σας ευκολότερη, όχι δυσκολότερη. Οι άνθρωποι που αποπνέουν αρνητικότητα και τη διαχέουν στο τμήμα τους – όσοι παραπονιούνται συνεχώς για τη δουλειά ή για συναδέλφους – περιπλέκουν τα πράγματα για όλους τους άλλους.
6. Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί να απολυθείτε επειδή είστε ανίκανος ή απρόθυμος να συμπεριφερθείτε σωστά με τους άλλους, αλλά αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι η χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν ο καθένας μπορεί να πει πότε βαριέστε ή πότε είστε ενοχλημένος ή πότε νομίζετε ότι κάτι που λέει ένας συνάδελφος είναι ηλίθιο, τότε μάλλον δεν προκαλείτε θετική εντύπωση στους άλλους. Οι συναισθηματικές εκρήξεις, η υπονόμευση των άλλων, το να διακόπτετε τους συναδέλφους σας όταν μιλάνε, η χαμηλή αυτογνωσία και γενικά το να είσαι δύσκολος σαν χαρακτήρας είναι τρόποι με τους οποίους η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης θα βλάψει σοβαρά την καριέρα σας.
7. Δουλικότητα
Μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρονται δουλικά προς το αφεντικό τους και οι ίδιοι το αποκαλούν αυτό «διαχείριση επαγγελματικών σχέσεων», αλλά δεν είναι έτσι. Η γλοιώδης συμπεριφορά δεν έχει καμία σχέση με μια πραγματική σχέση βασισμένη στο σεβασμό· είναι ύπουλη. Οι γλοιώδεις τύποι προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά χαϊδεύοντας το εγώ του αφεντικού τους αντί να κερδίσουν την προτίμησή του με την αξία τους. Αυτό δεν κάθεται καλά στους συναδέλφους που προσπαθούν να πετύχουν με την αξία τους. Ναι, οκ, μπορεί να θέλετε να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον προϊστάμενό σας – αλλά μην το κάνετε υπονομεύοντας τους συναδέλφους σας. Αυτή είναι η βασική διάκριση εδώ. Η σχέση αφεντικού-εργαζομένου πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια· δεν υπάρχει υποκατάστατο της προσωπικής αξίας.
8. Ίντριγκες
Η σκληρή δουλειά για την οικοδόμηση ισχυρών επαγγελματικών σχέσεων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την υποκίνηση συγκρούσεων, την επιλογή πλευρών, την υπονόμευση των συναδέλφων, τη διάδοση φημών και όλα τα άλλα πράγματα που εμπίπτουν στην κατηγορία «ίντριγκα». Σε κάθε περίπτωση, διατηρήστε την αυθεντικότητά σας. Μην λειτουργείτε παρασκηνιακά και μην χειραγωγείτε τους άλλους. Εστιάστε σε στρατηγικές για τις οποίες θα ήσασταν υπερήφανος να μιλήσετε μπροστά στους συναδέλφους σας.