Οκτώ στους δέκα εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους στην Αττική
- 14/06/2022, 10:27
- SHARE
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup για το γ’ τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), προβλέπεται ένας ελαφρώς χαμηλός ρυθμός προσλήψεων από τους Ελληνικούς οργανισμούς με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -1%, όπως αναφέρουν 515 Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, το 28% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 43% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Οι Έλληνες που αναζητούν εργασία μπορούν να αναμένουν αύξηση του αριθμού προσλήψεων σε πέντε από τους έντεκα τομείς το επόμενο τρίμηνο, πέντε τομείς σχεδιάζουν μείωση, ενώ σε ένα τομέα δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.
Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, Επικοινωνίες και ΜΜΕ με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 23%, σημειώνοντας άνοδο κατά 4% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων (12%) αναμένονται στον τομέα Τράπεζες, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες & Κτηματομεσιτικά. Ο χαμηλότερος δείκτης NEO καταγράφεται στον τομέα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (-50%).
Η λιγότερο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Β. Ελλάδα με -9%, ενώ ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής που παραμένει σταθερή με την υπόλοιπη Ελλάδα να εμφανίζει +16%. Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι το μόνο μέγεθος οργανισμού που αναμένει αύξηση της απασχόλησης με NEO +8%, με αύξηση κατά 11% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 αλλά με μείωση κατά 25% έναντι του γ’ τριμήνου του 2021.
«Παρά το γεγονός ότι η απασχόληση στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα προ πανδημίας επίπεδα, οι Έλληνες εργοδότες παραμένουν επιφυλακτικοί» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, CEO της ManpowerGroup Greece και εξηγεί: «Είναι προφανές ότι τα ευρήματα της έρευνας για το γ’ τρίμηνο του 2022, αναμένεται να αντανακλούν τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή που προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και από τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο κόστος ζωής, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, το υψηλότερο κόστος ζωής, η αναστάτωση στην Ευρώπη και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πιθανό να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών τόσο στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, όσο και στον κλάδο του Εμπορίου».
Οκτώ στους δέκα εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα
Το 60% των εργοδοτών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εξαιτίας της έλλειψης ταλέντων, το 18% πολλή δυσκολία και το 20% καμία. Ειδικά στην Αττική το ποσοστό ανεβαίνει στο 61% για τους εργοδότες που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην αναζήτηση ταλέντων, το 18% πολλή δυσκολία και το 19% καμία. Πολλή δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων. Αντίστοιχα σχετική δυσκολία το 54% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 63% των μικρών, το 58% των μεσαίων και το 65% των μεγάλων. Μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα (Παραγωγή) με το 30% των εργοδοτών να αναφέρουν ότι δυσκολεύονται πολύ να καλύψουν θέσεις λόγω έλλειψης ταλέντων και το 63% να δηλώνουν σχετική δυσκολία.
Το υψηλότερο ποσοστό εργοδοτών (23%) αναφέρουν ότι πιο δύσκολη είναι η αναζήτηση ταλέντων στο Ανθρώπινο Δυναμικό (με μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις μικρές επιχειρήσεις) ενώ ακολουθεί ο κλάδος της Πληροφορικής/Δεδομένων και της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Αναφορικά με τις προσωπικές δεξιότητες το 31% των εργοδοτών δηλώνουν ότι δυσκολότερο να βρεθούν είναι η υπευθυνότητα, αξιοπιστία, πειθαρχία ενώ το 29% ότι δυσκολεύονται στην αναζήτηση ταλέντων με ανθεκτικότητα, αντοχή στο άγχος και προσαρμοστικότητα.
Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο
Με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση Οι Συνολικές Προοπτικές Προσλήψεων (NEO) παγκοσμίως για το γ’ τρίμηνο του 2022 αγγίζουν το 33%. Παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση της θετικότητας από το προηγούμενο τρίμηνο (+4%), αν και οι προσδοκίες δεν έχουν φθάσει στο ίδιο σημείο με το α’ τρίμηνο του 2022 (36%). Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται σε Μεξικό, Βραζιλία και Ινδία.
Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε είκοσι οκτώ (28) από τις σαράντα (40) χώρες και επικράτειες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται σε δέκα (10) από τις σαράντα (40) χώρες και επικράτειες, ειδικά στη Σουηδία (-12%) και την Αυστρία (-12%). Στη Γερμανία και την Ουγγαρία οι προοπτικές προσλήψεων παρέμειναν στις είκοσι τρεις (23) και δεκατρείς (13) μονάδες, αντίστοιχα, από το περασμένο τρίμηνο. Συγκρίνοντας το φετινό με το περσινό τρίμηνο, οι προοπτικές βελτιώνονται σε τριάντα έξι (36) χώρες και επικράτειες, ενώ αποδυναμώνονται σε τέσσερις (4) (Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ελλάδα και Ρουμανία).
Στη Β. Αμερική, παρά την οικονομική αβεβαιότητα, τόσο στις ΗΠΑ (+38%) όσο και στον Καναδά (+43%), αναμένονται ενισχυμένα επίπεδα στελέχωσης για το γ’ τρίμηνο του 2022.
Οι στελεχώσεις προβλέπεται να αυξηθούν σε είκοσι δύο (22) χώρες της περιοχής της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) κατά τους επόμενους τρεις μήνες.