Όλα ανοιχτά για ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν

Όλα ανοιχτά για ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) σε χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν, στην Άγκυρα, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015. Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, με το προσφυγικό να αποτελεί βασικό θέμα της ατζέντας του. Μετά την παρακολούθηση του φιλικού μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου των δύο χωρών, χθες το βράδυ, οι Τσίπρας και Νταβούτογλου είχαν το μεσημέρι στην Άγκυρα, επίσημη συνάντηση εργασίας. Είχε επίσης συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ με τους αρχηγούς των κομμάτων θα συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Ενώ νωρίτερα συναντήθηκε στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες τοποθετούν το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στη Γενεύη πριν από τις 12 Ιανουαρίου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ένα σκληρό «πόκερ» για το Κυπριακό, με φόντο τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με την κυβέρνηση να περιμένει σε πρώτη φάση να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα, αλλά και το κλίμα των επαφών που γίνονται στην Άγκυρα.

Η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Τουρκία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο αναμένεται να επιστρέψει σήμερα. Πέρα από τα «καυτά» ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αναμένεται να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το NEWS 247, δεν επιβεβαίωναν κάποιο κλεισμένο ραντεβού για την παραμονή της πολυμερούς διάσκεψης που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη τονίζοντας, πως «τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα».

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην Ελβετία, αν δεν έχει πραγματοποιηθεί προηγουμένως το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο, η απάντηση εξακολουθεί να μην είναι συγκεκριμένη με το Μαξίμου να τονίζει πως είναι  «απαραίτητη η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για την επιτυχία της πολυμερούς διάσκεψης». Θεωρείται, πάντως ότι η Αθήνα δεν θα ήθελε να επωμιστεί το «βάρος» της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων από πιθανή απουσία της. Με αυτό το σκεπτικό η «πλάστιγγα» γέρνει προς τη συμμετοχή της στην πολυμερή.

Όλα στο «παρά πέντε»
Η αίσθηση πως η Τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παίζει ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων» υπάρχει ακόμα στην ελληνική διπλωματική ομάδα, που έχει αναλάβει όλες τις διεργασίες και τις συνεννοήσεις με τη γείτονα χώρα.

Ενδεχόμενες βλέψεις μέσω του Κυπριακού να μπουν από το «παράθυρο» τα ανοιχτά ζητήματα των Ελληνοτουρκικών ή ακόμα και το προσφυγικό, απορρίπτονται κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά. Γι’ αυτό, άλλωστε στην Αθήνα θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει μια προσυνεννόηση για το ζήτημα των εγγυήσεων και να μην βρεθούν όλες οι πλευρές μπροστά σε ένα «ανοιχτό γήπεδο» που θέλει να έχει ο Ταγίπ  Ερντογάν. Είναι ξεκάθαρο πως βαδίζοντας πάνω σε αυτή τη λογική, από την Άγκυρα δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην ανοιχτή πρόσκληση της Αθήνας για τη συνάντηση των δυο ηγετών.

Οι διαφορές των δυο κοινοτήτων
Αποκλειστικό αντικείμενο της σύσκεψης στις 12 του μήνα θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Το «καλό σενάριο» θέλει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα να έχουν διευθετηθεί, έστω και με κάποιες εκκρεμότητες, στις συνομιλίες που θα προηγηθούν από τις 9 – 11 Ιανουαρίου. Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν πως θέματα «αγκάθια» που απασχολούν τις δυο κοινότητες εξακολουθούν να είναι το εδαφικό, η δομή του κράτους, η εκ περιτροπής προεδρία (με τον Ακιντζί  να την απαιτεί), η σχέση των ομόσπονδων κρατιδίων, η δικαστική εξουσία, και ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει είναι πως, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο νέος χάρτης θα πρέπει να περιλαμβάνει ποσοστό 29,2% του εδάφους για το Τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο είναι σαφές πως στο σχεδιασμό της άλλης πλευράς είναι  η Μόρφου (με την συμβολική αξία που έχει για τους Ελληνοκύπριους), αλλά και η Καρπασία.

Εκπρόσωποι των δυο κοινοτήτων θα συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου, ενώ χθες στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης εξέτασε με την διαπραγματευτική του ομάδα όλα τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, αναζητώντας τις εναλλακτικές λύσεις. Ήδη στο παρασκήνιο οι συζητήσεις που γίνονται έχουν να κάνουν με τα ανταλλάγματα που μπορεί να δώσει η Κύπρος και κατά πόσο ενδεχόμενες υποχωρήσεις στις εγγυήσεις θα μπορούσαν να σημάνουν κέρδη στα διακοινοτικά ζητήματα.

Στο Μαξίμου ο Αναστασιάδης
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις με την Κυπριακή πολιτική ηγεσία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κοινή γραμμή που υπάρχει κυρίως στα ζητήματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων «με ένα ορισμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα», όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές.

Όλα δείχνουν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, καθώς η Άγκυρα και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κάνουν αποδεκτή ως μόνη εγγύηση τη συμμετοχή της ΕΕ, αλλά επιμένουν για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου παραμονής των στρατευμάτων. Αυτό, άλλωστε αναγνωρίζουν ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι) που κρατούν απορριπτική στάση ως προς τις ενέργειες που προωθούνται.

Αύριο στις 0.15 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και σήμερα  στις 3 το μεσημέρι θα δει τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Στις 5.30 το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Οι αντιρρήσεις του Ακιντζί
Το θολό τοπίο στο οποίο κινούνται οι δυο κοινότητες ενόψει των συνομιλιών στην Ελβετία ήρθε να επιβεβαιώσει και το νέο «καμπανάκι» από την πλευρά του Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τον πολυμερή χαρακτήρα της διάσκεψης της Γενεύης (επιθυμεί παρούσες να είναι μόνο οι εγγυήτριες δυνάμεις), αλλά και το ότι τη νέα κατάσταση θα υπογράψει η ομόσπονδη οντότητα που θα προκύψει και όχι η υφιστάμενη Κυπριακή δημοκρατία.

Μπορεί η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να ήταν άμεση και να επεσήμανε πως η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λύση του Κυπριακού, όμως και στην Ελληνική και στην Κυπριακή πλευρά βλέπουν πως το κλίμα «δυναμιτίζεται» πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει και επιθυμούν Αθήνα και Λευκωσία, στην πολυμερή της Γενεύης θα συμμετέχουν οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων  Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε (Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή Φεντερίκα Μογκερίνι),  ο Γ.Γ  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά πιθανότατα και τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ  (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία). Για τη συμμετοχή των 4 χωρών κομβικής σημασίας θεωρείται το ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: NEWS 247