Όλα όσα έγιναν στο φετινό Hotel Experience (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Όλα όσα έγιναν στο φετινό Hotel Experience (Φωτογραφίες και Βίντεο)
Το ξενοδοχείο ως τόπος των αισθήσεων, το ξενοδοχείο ως περιβάλλον ασφάλειας και ποιοτικής χαλάρωσης και οι οπτικές περί της βιωσιμότητας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ήταν ορισμένοι μόνο από τους προβληματισμούς, στους οποίους επιχείρησε να εμβαθύνει το «Hotel Experience».

Η θεματική «Hotel Experience»,  που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της Design Ambassador και του Archisearch.gr με την KNAUF, στο πλαίσιο της έκθεσης XENIA 2019, προσκάλεσε καταξιωμένους αρχιτέκτονες, αλλά και εξειδικευμένους ακουστικούς σύμβουλους να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις εξελίξεις, τις προοπτικές και τις νέες τάσεις  στο σχεδιασμό, στην κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων.

Ανάμεσα στους ομιλητές βρέθηκαν οι Κωνσταντίνος Καραμπατάκης – K-STUDIO, Τάσος Γεωργαντζής – Urban Soul Project,  Γιώργος Χατζηγεωργίου – Acoustical & Civil Engineers,  Carlos Loperena –  Deca Architects , Βαγγέλης Στυλιανίδης – 3SK Architects, Ρία Βογιατζή – ELASTIC Architects, Κωνσταντίνος Κολέτσος /  Υπεύθυνος μελετών και προδιαγραφών στην εταιρεία KNAUF,  Νίκος Παπαπανούσης και Τατιάνα Κούπα – Delta Architects ,  Πιέρος Πιερής – Pieris Architects και Αριστείδης Ντάλας –AD Architects. Τη θεματική συντόνισε η Δανάη Μακρή, Head of Content & Communication Design Ambassador.

Το sense of place ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού της ξενοδοχειακής εμπειρίας, η μοντέρνα μετάφραση του εκάστοτε κτιρίου, η βαρύνουσα σημασία της εμπειρίας άφιξης και αναχώρησης, το ξενοδοχείο ως τόπος των αισθήσεων, το ξενοδοχείο ως περιβάλλον ασφάλειας και ποιοτικής χαλάρωσης, η οικοσυναισθηματική νοημοσύνη με τη βιωματική εμπειρία και οι οπτικές περί της βιωσιμότητας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ήταν ορισμένοι μόνο από τους προβληματισμούς, στους οποίους επιχείρησε να εμβαθύνει το «Hotel Experience», η νέα αυτή σειρά δράσεων από το ARCHISEARCH.gr.

Επανάχρηση Resorts: Ξενοδοχείο Δεξαμενές | Κωνσταντίνος  Καραμπατάκης / K-STUDIO

Τη θεματική άνοιξε ο Κωνσταντίνος  Καραμπατάκης, με μία παρουσίαση με θέμα «Επανάχρηση Resorts: Ξενοδοχείο Δεξαμενές», παρουσιάζοντας την ιστορική αναδρομή του Dexamenes Resort στην Κουρούτα Ηλείας, καθώς και τη διαδικασία επανάχρησης του εγκαταλελειμμένου οινοποιείου και μετατροπής των δεξαμενών σε σουίτες. Ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης αναφέρθηκε στη μεταγραφή στοιχείων της ιστορίας του οινοποιείου στο σχεδιασμό, καθώς και την επιθυμία αναβίωσης του βιομηχανικού παρελθόντος μέσα από τη διατήρηση των δομικών στοιχείων των κτηρίων και τη συμπλήρωσή τους με ελαφρές και λεπτεπίλεπτες κατασκευές από σίδερο και ξύλο, που αποτελούν αναφορές στον ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου. Επιπλέον, ο αδρός χαρακτήρας της υφιστάμενης κατασκευής καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την επιλογή των υλικών.

Βασικός στόχος ήταν ο σεβασμός στο κτίσμα, με την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών και δομικών στοιχείων και τη δημιουργία μίας ιδιαίτερης ταυτότητας που οδηγεί στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου – προορισμού. Συγκεκριμένα, τα αφαιρούμενα υλικά από το υφιστάμενο κτίσμα μετατράπηκαν  σε έπιπλα ή σκαλοπάτια, ενώ τα έπιπλα και τα φωτιστικά που επιλέχθηκαν εσωτερικά αποτελούν ωδή στην βιομηχανική εποχή. Επιπρόσθετα, ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης τόνισε την ανάγκη επιστροφής σε μία αρχιτεκτονική με τις λιγότερες υποστηρικτικές δομές, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά το τόπου, τον προσανατολισμό, καθώς και τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία της κατασκευής, όπως τα μεγάλα τοιχία που συγκρατούν τη δροσιά το καλοκαίρι. Τέλος, επισήμανε τη συνεχή εξέλιξη του ξενοδοχείου χάρη και στο αντίστοιχο feedback από επισκέπτες στα social media, που δίνει τη δυνατότητα στο γραφείο να ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους χρήσης των χώρων του ξενοδοχείου.

Δημιουργώντας το 1ο Foodie Hotel στον Κόσμο: Ergon House Project-Athens |  Τάσος Γεωργαντζής / Urban Soul Project

Στη συνέχεια, ο Τάσος Γεωργαντζής, ιδρυτής του γραφείου με έδρα στη Θεσσαλονίκη, Urban Soul Project, αφηγήθηκε τη δημιουργία του 1ου Foodie Hotel στον κόσμο. Λόγω της αδυναμίας εύρεσης ενός ισόγειου για τη δημιουργία του flagship store των 16 ήδη υφιστάμενων Ergon στην Αθήνα, οι ιδιοκτήτες του Ergon αποφάσισαν να μετατρέψουν το ισόγειο του πρώην Ινστιτούτου Θερβάντες σε εστιατόριο και το υπόλοιπο κτήριο να μετατραπεί σε ένα πρωτότυπο ξενοδοχείο με βάση το φαγητό. Κατά συνέπεια, αντί για ένα ξενοδοχείο που περιέχει ένα εστιατόριο, το Ergon Athens αποτελεί ένα εστιατόριο που περιέχει ένα ξενοδοχείο. Αυτός ήταν και ο λόγος της απουσίας της ρεσεψιόν από το ισόγειο, η οποία τοποθετήθηκε στον 1ο όροφο, σύμφωνα με τον Τάσο Γεωργαντζή. Το εστιατόριο, άλλωστε παρέχοντας καθημερινά 100 κουβέρ, αποτελώντας το 75% του τζίρου του Ergon Athens.

Η εμπειρία του εσωτερικού χώρου του αιθρίου ως εξωτερικού χώρου, η ελιά που δίνει την ψευδαίσθηση του κεδραρίσματος, καθώς και το instagrammable γκράφιτι του INO αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία στο σχεδιασμό του αιθρίου. Στο σχεδιασμό των δωματίων κύριος στόχος ήταν η μεταγραφή στοιχείων του παρελθόντος που περιέχουν στοιχεία ελληνικότητας με μία σύγχρονη ερμηνεία, όπως η επιλογή των κλωστρών, των υφασμάτων, των καρεκλών ή των υλικών. Για τα δάπεδα επιλέχθηκε μωσαϊκό, ενώ στα μπάνια των δωματίων τοποθετήθηκαν μάρμαρα από σκαλοπάτια παλιών αθηναϊκών κατοικιών. Κεντρικό ρόλο στο ξενοδοχείο κατέχει, επίσης, η κοινόχρηστη κουζίνα, που προστίθεται στα στοιχεία εκείνα που σηματοδοτούν στο Ergon τη σχέση της φιλοξενίας με το φαγητό και την ελληνική κουλτούρα.

Ο Τάσος Γεωργαντζής, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανακάλυψης αναφορών στην ελληνικότητα στο έργο και σε μία ερευνητική προσέγγιση, αντίθετη στη λογική της μαζικότητας εικόνων στο pinterest.

Ηχομόνωση και ακουστικός σχεδιασμός ξενοδοχείων  |  Γιώργος Χατζηγεωργίου / Acoustical & Civil Engineers

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου – Acoustical & Civil Engineers αναφέρθηκε στη σημασία του ακουστικού σχεδιασμού και της ακουστικής άνεσης και ιδιωτικότητας στον τομέα του Τουρισμό και των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ακουστικός σχεδιασμός συνίσταται σε προδιαγραφές (πρότυπα), αρχιτεκτονική ακουστική, δομική ηχομόνωση, ηχοπροστασία από θόρυβο των μεγάλων μονάδων Η/Μ εγκαταστάσεων, θέματα δονήσεων και κραδασμών και πιστοποίηση.
Παρουσίασε, επίσης, παραδείγματα έργων ακουστικής μελέτης για το Makedonia Palace, το Hydrama Grand Hotel και το Villa Bordeaux.

Επιπλέον, σημείωσε πως παρόλο που η ακουστική δεν είναι ορατή σε ένα χώρο, μία καλή ακουστική ποιότητα μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στον επισκέπτη ενός ξενοδοχείου και η συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία είναι αναγκαία ακόμα και από τα πρωταρχικά στάδια του σχεδιασμού.

Leisure & Wellness Euphoria Retreat     |    Carlos Loperena /  Deca Architects

Ο Carlos Loperena από το γραφείο Deca Architects  παρουσίασε την εναλλακτική προσέγγιση στην φιλοξενία που επιχειρεί το έργο Euphoria Retreat, το πρώτο ολιστικό wellbeing destination spa στην Ελλάδα που σχεδίασε το γραφείο Deca Architects σε συνεργασία με το γραφείο Ναταλία Εφραίμογλου & Συνεργάτες. Αναλύοντας το οικόπεδο, την ιστορικότητα της περιοχής του Μυστρά, καθώς και το γειτονικό νεοκλασικό κτήριο, το γραφείο κατέληξε στo concept της κατανόησης του χρόνου στο spa, που θα αποτελεί μία διαφυγή από την επανάληψη της καθημερινότητας.  Στο τετραώροφο υπόσκαφο κτίριο του spa, η κατακόρυφη ραχοκοκαλιά του κτιρίου συντίθεται από τρεις ομόκεντρους κυλίνδρους. Στο συγκεκριμένο έργο, το spa δεν αποτελεί δευτερεύον, αλλά ανάγεται σε πρωταγωνιστικό στοιχείο, καθώς τοποθετείται στο κέντρο με δύο ομόκεντρους κυλίνδρους από μαύρο και γκρι εμφανές μπετόν γύρω του. Επιπλέοντας κανείς στο κέντρο αυτής της σκοτεινής σφαίρας, δημιουργείται μια αίσθηση αιώρησης στο κενό ενός πλατωνικού όγκου. Οι εναλλαγές κλειστών και ανοικτών χώρων, σκοτεινών και φωτεινών διαδρομών με διαφορετικές οπτικές φυγές, δημιουργούν συμβολικά μονοπάτια άμεσα συσχετισμένα με την ολιστική φιλοσοφία που διέπει το ξενοδοχείο. Στόχος του σχεδιασμού ήταν η αισθητηριακή εμπειρία του επισκέπτη που προκύπτει από το φως, τον ήχο, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις υφές, τα υλικά και τις μυρωδιές.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην έννοια του χρόνου. Ο τρόπος που εισέρχεται το φυσικό φως εσωτερικά καθοδηγεί την κίνηση του επισκέπτη, ενώ το άνοιγμα προς τον ουρανό αναφέρεται στην έννοια του χρόνου ως καιρός. Σύμφωνα με τον Carlos Loperena, το έργο αποτελείται από αντιθέσεις που βασίζονται στην ηρεμία και την κίνηση, την τάξη και τη ροή. Για παράδειγμα, ο κεντρικός όροφος οργανώνεται σαν τα γρανάζια ενός μηχανικού ρολογιού. Τέλος, ο Carlos Loperena αναφέρθηκε στην επιλογή των χρωμάτων και των υφών με έμπνευση από το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής.

Το νερό, τα Ξενοδοχεία και ο Φωτογράφος  |  Βαγγέλης Στυλιανίδης /3SK Architects

Ο Βαγγέλης Στυλιανίδης /3SK Architects αναφέρθηκε στη σημασία της δυναμικής σχέσης του νερού με το φως και το φωτογράφο σε ένα ξενοδοχείο.

Αρχικά, επισήμανε την παρουσία της πισίνας όχι μόνο ως συνοδευτικό, αλλά ως στοιχείο ζωής για τους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νερό συμβολίζει, εκτός από τη δροσιά, ένα στοιχείο πολυτέλειας και αισθησιασμού. Στη συνέχεια, παρουσίασε έργα από την πολύχρονη εμπειρία του γραφείου, όπως την τοποθέτηση μίας πισίνας πάνω από τη reception ενός ξενοδοχείου στη Μύκονο, σημειώνοντας ότι ο φωτογράφος απαθανατίζει ένα υπαρκτό και όχι ψεύτικο προϊόν που στοχεύει να αποτελέσει όνειρο για τον επισκέπτη. Η πισίνα με αυτόν τον τρόπο καθίσταται η καρδιά του marketing ενός ξενοδοχείου, καθώς η φωτογραφία μίας πισίνας είναι ικανή να γίνει viral, χωρίς καν να παρουσιάζει το κτήριο.

Ο Βαγγέλης Στυλιανίδης ανέφερε πως στόχος του αρχιτέκτονα είναι η πραγματοποίηση της υπόσχεσης του ονείρου και της εικόνας που έχει απευθυνθεί στο υποσυνείδητο του επισκέπτη του ξενοδοχείου, ο οποίος επιδιώκει να ζήσει τη στιγμή. Σύμφωνα με το Βαγγέλη Στυλιανίδη, το νερό αναδεικνύεται, σήμερα, σε ένα στοιχείο σύνδεσης της αρχιτεκτονικής και του marketing, το οποίο θα πρέπει να εισχωρήσει με πρωτότυπο τρόπο σε ένα ξενοδοχείο.

 

Developing Projects with International Investors Worldwide     |   Ρία Βογιατζή / ELASTIC Architects

Η Ρία Βογιατζή από το γραφείο ELASTIC Architects πραγματοποίησε μία παρουσίαση του νέου ξενοδοχείου Durmitor Resort, το οποίο αποτελεί μια στρατηγική επένδυση των ιδιοκτητών στο Μαυροβούνιο, σε ένα διατηρητέο κτήριο που θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να κατασκευαστεί ξανά.

Αφετηρία της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του έργου αποτέλεσε η έρευνα και η μελέτη της τοποθεσίας του μέσα σε ένα gothic δάσος, που καλύπτεται τους περισσότερους μήνες από χιόνι, του φυσικού τοπίου, καθώς και της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Πρόκληση για τους ELASTIC Architects ήταν η μετάφραση της παράδοσης στο σήμερα.
Οι αρχιτέκτονες επιθυμούσαν οι επεμβάσεις να είναι προσωρινές, όπως η δημιουργία μονοπατιών στο φυσικό τοπίο.
Το concept εμπνέεται από τον τρόπο που διαχέεται το φως στον πάγο. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε μία ρηχή λίμνη στην πρόσοψη του υφιστάμενου κτηρίου που το αντανακλά, ενώ μικρές ακόμη λίμνες δημιουργήθηκαν λαξεύοντας τα βράχια ως ιδιωτικές πισίνες για τις βίλες του Durmitor Resort.

Χρησιμοποιώντας το κύριο στοιχείου του τόπου, το χιόνι και τον πάγο που δημιουργείται τους περισσότερους μήνες του χρόνου, το φως διαχέεται στο εσωτερικό του spa, στο οποίο έχει χρησιμοποιηθεί πέτρα και βότσαλο. Το Spa αποτελεί την μοναδική εμπειρία του νερού ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες στο Μαυροβούνιο.
Η δημιουργία μίας αφήγησης  ήταν ο βασικός κορμός του έργου, όπως η αφήγηση για έναν παππού ξυλουργό που μεταδίδει την τέχνη του. Η αφήγηση αυτή διέπει και όλα τα μέρη του έργου.

Tο εσωτερικό των δωματίων του ξενοδοχείου είναι βασισμένο στο τρίπτυχο της τοπικής παράδοσης του Μαυροβουνίου:  φωτιά – νερό – αστέρια. Όλα τα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί  σε αδρή μορφή με αναφορές στην τοπική ξυλουργική παράδοση, καθώς και στις παραδοσιακές φορεσιές.

Τέλος, η Ρία Βογιατζή επισήμανε ότι κοινό στοιχείο σε όλα τα έργα των Elastic Architects είναι η σχέση με τον τόπο και η προσπάθεια ένταξης της αρχιτεκτονικής στον τόπο. Το Durmitor Resort αποτελεί ένα χειμερινό θέρετρο με μοντέρνα προσέγγιση που μπορεί να μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα διαφορετικό χρόνο και τόπο.

Ακουστικές Εφαρμογές σε Χώρους Ξενοδοχείων   |  Κωνσταντίνος Κολέτσος /  Υπεύθυνος μελετών και προδιαγραφών στην εταιρεία KNAUF

Ο Κωνσταντίνος Κολέτσος, υπεύθυνος μελετών και προδιαγραφών στην εταιρεία KNAUF, παρουσίασε τις νέες ηχοαπορροφητικές επιφάνεις Knauf, Cleaneo, ικανές να πετύχουν μείωση θορύβου ακόμα και 11 dB.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κολέτσο, η επιθυμία ανταπόκρισης της Knauf στις ανάγκες κάθε αρχιτεκτονικής και ακουστικής μελέτης οδήγησαν στην παραγωγή νέων ακουστικών εφαρμογών, όπως η νέα διάτρητη λεία χωρίς αρμούς γυψοσανίδα Cleaneo Systexx και η νέα εφαρμογή Thermatex Varialine Wood, η οποία αποτελεί μία αυτοφερόμενη οροφή από πανέλα ορυκτής ίνας που μπορούν να επενδυθούν με οποιαδήποτε εκτύπωση.

Σημείωσε, τέλος, πως η ακουστική άνεση και η ηχομόνωση αποτελούν το 2ο βασικότερο κριτήριο στην επιλογή ενός ξενοδοχείου αμέσως μετά τη θέα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ακουστική επεξεργασία ενός χώρου.

Luxury Hotel Design in Rhodes   |  Νίκος Παπαπανούσης και Τατιάνα Κούπα / Delta Architects 

Ο Νίκος Παπαπανούσης και η Τατιάνα Κούπα, ιδρυτές των Delta Architects  παρουσίασαν ολοκληρωμένα ξενοδοχεία τους στη Ρόδο. Οι αρχιτέκτονες αφηγήθηκαν τη δημιουργία του Mayia Resort, όπου δόθηκε έμφαση στην επανερμηνεία ενός all inclusive ξενοδοχείο, παρά την επιθυμία του ιδιοκτήτη να σχεδιάσουν ένα ξενοδοχείο ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο της αλυσίδας. Στο Mayia Resort όλα τα δωμάτια έχουν θέα προς τη θάλασσα.
Σύμφωνα με τους Delta Architects η κλίμακα ενός massive hotel και το μοντέλο ανάπτυξης αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, όπου το concept είναι αυτό που θα προσφέρει τη διαφορετική ταυτότητα του ξενοδοχείου.
Αναφέρθηκε, επίσης, η δυσκολία του σχεδιασμού της λεπτομέρειες σε ένα ξενοδοχείο μεγάλης κλίμακας, όπου χρειάζεται μία δωρική προσέγγιση και περισσότερες κινήσεις αρχιτεκτονικής τοποθέτησης εξαρχής. Το concept στο Mayia Resort αφορά τόσο ένα στυλιστικό, όσο και ένα χωροταξικό χαρακτήρα ως προς τον ορίζοντα της παραλίας που δεν μπορούσε κανείς να προσεγγίσει λόγω της υψομετρικής διαφοράς. Η πορεία που συνδέει το ξενοδοχείο με την παραλία σηματοδοτείται με ορθογωνικές πύλες που όπως σημείωσαν οι αρχιτέκτονες δεν περίμεναν να είναι τόσο αγαπητές στο χώρο του instagram. Η εμπειρία άφιξης και αναχώρησης του επισκέπτη κατέχει, επίσης, κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό του γραφείου. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εμπειρία της άφιξης και της αναχώρησης, του lobby δηλαδή, πρέπει να σημαδεύει τον επισκέπτη τόσο ως ένα προοίμιο εμπειρίας, όσο και ως ανάκληση μίας σκηνής, σαν ένα κατώφλι που μας εισάγει σε μία νέα ατμόσφαιρα.

Για τους Delta Architects, κύριο στοιχείο ενός μεγάλου σύγχρονου ξενοδοχείου είναι η έμπνευση, μία ψυχή που θα πρέπει να φέρει ένα έργο, εκτός από το value engineering ή τη δημιουργία της μοναδικής εμπειρίας για τον επισκέπτη. Επιπλέον, πολλές φορές το έργο θα πρέπει να γεννιέται από το τοπίο, αλλά πολλές φορές θα πρέπει ένα έργο να είναι εσωστρεφές, δημιουργώντας ένα μικροπεροβάλλον. Στόχος του γραφείου είναι σε κάθε έργο να ανακαλύπτει ξανά την αρχιτεκτονική με αποφυγή τυπολατρείας και μανιερισμού. Αναφέρθηκαν, επίσης, στον πλουραλισμό της εικόνας, όπου η αρχιτεκτονική αποτελεί και το χωροχρονικό αποτύπωμα της εποχής. Ωστόσο, σημείωσαν πως αντίθετα με τη δύναμη της φωτογραφίας ως ένα δόλωμα της αρχιτεκτονικής, η αρχιτεκτονική θα πρέπει να βιώνεται.

Tourism Goes Green: Luxury Camping και Ξενοδοχειακά Καταλύματα Βιώσιμου Σχεδιασμού   |  Πιέρος Πιερής / Pieris Architects

Ο Πιέρος Πιερής, από το γραφείο Pieris Architects, αναφέρθηκε με αφορμή και το παράδειγμα της 16χρονης Γκρέτας στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τη νέα γενιά, η οποία είναι έτοιμη να αντιδράσει. Η νέα γενιά Ζ όπως εξήγησε θα πραγματοποιήσουν μία πραγματική στροφή στον οικολογικό τουρισμό με το νέο τύπο τουρίστα να αναζητά διακοπές σε οικολογικά καταλύματα ή σε εναλλακτικά καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς, όπου προσφέρεται μία δεξιοτεχνία, μία ξεχωριστή εμπειρία ή εθελοντισμός.

Ως εκ τούτου παρουσίασε διαφορετικού τύπου αειφόρα ξενοδοχεία. Αρχικά, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του έργου Posidonia Energy-zero Resort στο Παλιούρι Χαλκιδικής, που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα να εχταχθεί στη βιομηχανία του τουρισμού ένας νέος τύπος ξενοδοχείου με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου που λειτουργεί ως πρότυπο μοντέλο glamping  (glamorous eco-camping) στη χώρα μας, είχε ως στόχο τη  δημιουργία ενός πολυτελούς camping μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, με καταλύματα από ελαφριές κατασκευές. Επιδίωξη του γραφείου ήταν η ανάδειξη του πάρκου μέσω της αρχιτεκτονικής. Η έμπνευση για το σχεδιασμό των τυπολογιών των κατασκευών προήλθε από τους οργανισμούς που αναπτύσσονται γύρω από τα φύκια.

Ο αειφόρος σχεδιασμός για τους Pieris Architects είναι κυρίως βιωματικός και η ολιστική προσέγγιση στο σχεδιασμό διέπει το σύνολο των έργων τους, συνδυάζοντας την ενεργειακή απόδοση με την αρχιτεκτονική που αντλεί τη δύναμή της από τον τόπο που την περιβάλλει.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ξενοδοχείο Rus in Urbe στην Αθήνα, όπου δόθηκε μία αίσθηση υπαίθρου μέσα στην πόλη. Στο έργο, ο βιώσιμος σχεδιασμός εμπνέεται από την άναρχη αστικοποίηση της άλλοτε γεμάτης αμπελώνες περιοχής, προσθέτοντας κινητές περσίδες και φυτεμένα δώματα για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Στη Λευκωσία, το γραφείο δημιούργησε το 5 αστέρων Α2Ζ(en), all senses retreat, με έμπνευση από τις 12 βασικές έννοιες της yoga. Στο Hollon Hotel στη Δημητσάνα, οι αρχιτέκτονες επιχείρησαν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της ευεξίας σε υφιστάμενο κτήριο σε παραδοσιακό οικισμό. Η κεντρική ιδέα προήλθε από την ιστορία της περιοχής κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, αλλά και από την παράδοση της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας.

Τέλος, σημείωσε πως ο σωστός αειφόρος σχεδιασμός απαιτεί μία πολύπλευρη στρατηγική από ενεργητικά και παθητικά συστήματα, συνδεσιμότητα για τη συλλογή πληροφοριών και εξειδίκευση. Ενδεικτικά, ανέφερε πως για ένα κατάλυμα 200 κλινών μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 800.000 ετησίως. Για τους Pieris Architects η αειφορία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στα ξενοδοχεία περνά μέσα από την ενεργειακή απόδοση και το τετράπτυχο εμπειρία, ψυχική ανανέωση, περιπέτεια και εκπλήρωση επιθυμιών.

Μύκονος – Ρόδος – Σαντορίνη. Η εμπειρία του τόπου στον σχεδιασμό του ξενοδοχείου    |   Αριστείδης Ντάλας /AD Architects

Τελευταίος ανέβηκε στη σκηνή ο Αριστείδης Ντάλας, ο οποίος παρουσίασε τρία πρόσφατα έργα του στη Μύκονο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη.

Στο Cubic Hotel στη Μύκονο, σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η μοντέρνα ανάγνωση της σχέσης του μέσα με το έξω που αναλύθηκε στον κλασικό μυκονιάτικο οικισμό. Ως εκ τούτου, στο ξενοδοχείο ο ένας όγκος σκαρφαλώνει πάνω στον άλλο και στο δώμα κάθε όγκου τοποθετείται το στοιχείο του νερού, η πισίνα.

Στο Tectonic Lodging στη Ρόδο, ένα μεγάλο ρήγμα στο υφιστάμενο τοπίο επηρέασε το concept του σχεδιασμού σε σχέση με τη διαχείριση του έδαφος. Στο έργο, το έδαφος ανασηκώνεται σαν χαλί  για να τοποθετηθούν οι λειτουργίες και δημιουργούνται σχισμές που περνά η κίνηση και το φως.

Στο τελευταίο έργο του γραφείου, Monolithic Village, στον παραδοσιακό οικισμό του Βόθωνα στη Σαντορίνη, βασικές επιρροές ήταν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της καμάρας και των κυκλαδίτικων στενών του οικισμού. Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του ξενοδοχείου ήταν η παιδική ανάμνηση του παιχνιδιού με τα κουβαδάκια και την άμμο. Η κίνηση στο ξενοδοχείο πραγματοποιείται ακριβώς όπως κανείς θα κινούνταν σε έναν παραδοσιακό οικισμό στις Κυκλάδες, ενώ επιλέχθηκε μία υλικότητα σε υφή και χρωματική τονικότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα νέο είδος χωριού – απολιθώματος στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Ντάλα, αναφορά για κάθε έργο του γραφείου είναι ο ίδιος ο τόπος σαν περιβάλλον κι όχι σαν αστικό τοπίο. Ένα ξενοδοχείο θα πρέπει να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία, η οποία θα αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά, ώστε να ταξιδέψει κάποιος στο συγκεκριμένο προορισμό.

Κοινό χαρακτηριστικό των έργων του ανέφερε πως είναι ένα είδος bunker, χωρίς πολλά ανοίγματα. Τα ανοίγματα αποτελούν για τον ίδιο μέρος του όγκου και είναι αυτά που αφήνουν το βλέμμα να περάσει προς τη θέα. Δημιουργείται έτσι ένα ξάφνιασμα στο εσωτερικό, όπου υπάρχει άμεση επαφή με το εξωτερικό.

Τέλος, ο Αριστείδης Ντάλας ανέφερε πως η αρχιτεκτονική του γραφείου είτε «χάνεται» στο τοπίο όπως στο έργο στη Ρόδο είτε επιχειρεί να προσεγγίσει την έννοια του οικισμού με ένα νέο, όμως, τρόπο. Κοινό στοιχείο στα έργα της Μυκόνου και της Σαντορίνης είναι ένας κοινός τρόπος ανάγνωσης του τοπίου, με τη διαφορά ότι στη Μύκονο επιχειρείται να δοθεί ένα στίγμα για το πώς θα κινηθούν και τα γειτονικά κτίσματα στη συνέχεια, ενώ στη Σαντορίνη επιχειρείται μία ενσωμάτωση στον τόπο με την επανερμηνεία της μορφολογίας ενός μικρού χωριού.

Hotel Experience Highlights from Archisearch on Vimeo.

Powered by Knauf
Curated by: Archisearch & Design Ambassador
Photography: Nikos Thomas for the Design Ambassador
Lighting sponsor: Site Specific
Stage Design: Inmind