Όλα όσα έμαθε ο CEO της Halliburton από την πετρελαϊκή κρίση
- 26/08/2018, 16:29
- SHARE
Ο Τζεφ Μίλερ έχει κληθεί να λάβει εξαιρετικά δύσκολες πρωτοβουλίες για να παραμείνει η εταιρεία βιώσιμη.
της Monica Rodriguez
Ο Jeff Miller είναι επικεφαλής της Halliburton, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαϊκών υπηρεσιών παγκοσμίως, και δεν φοβάται να λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις.
Κατά τη διάρκεια της βίαιης πετρελαϊκής ύφεσης το 2015, και ενώ η Halliburton αντιμετώπιζε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Miller αναγκάστηκε να περικόψει 35.000 θέσεις εργασίας – σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της γνωστής εταιρείας ενέργειας.
«Αυτό ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που κλήθηκα να κάνω ποτέ», λέει ο Miller, ο οποίος πέρασε πολύ χρόνο πηγαίνοντας στις πετρελαιοπηγές και εξηγώντας στους υπαλλήλους της Halliburton γιατί η εταιρεία έπρεπε να προβεί σε τέτοιες δραστικές περικοπές. Μιλώντας με τη Susie Gharib του Fortune, ο Miller είπε ότι η κρίση τού δίδαξε επίσης ένα σημαντικό μάθημα ηγεσίας.
«Το δίδαγμα ήταν ότι πρέπει να κάνουμε σωστά το επόμενο βήμα, ακόμη κι όταν το επόμενο βήμα δεν είναι εύκολο ή ελκυστικό», λέει ο Miller. «Είναι απλά κάτι που πρέπει να γίνει».
Στα είκοσι χρόνια του στη Halliburton είχε δουλέψει σε μια σειρά πόστων, από τη χρηματοδότηση μέχρι τις λειτουργίες. Αυτή η θητεία του σε πολλές διαφορετικές θέσεις τού έδωσε μια σαφή εικόνα της αξίας των χαμένων θέσεων εργασίας. «Νομίζω ότι είχα ενσυναίσθηση για όλους στην εταιρεία», λέει.
Τα πράγματα φαντάζουν θετικότερα τώρα που η πετρελαϊκή βιομηχανία ανακάμπτει. Τα έσοδα της Halliburton αυξήθηκαν κατά 30% στα 20 δισ. δολάρια το 2017, ανεβάζοντας την εταιρεία κατά 27 θέσεις στην 146η θέση της λίστας Fortune 500 με τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ.
Χάρη σε αυτά τα οικονομικά οφέλη, η Halliburton προσλαμβάνει και πάλι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών απ’ αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές, ο Miller εξακολουθεί να επισκέπτεται τακτικά τους εργαζομένους στον χώρο εργασίας τους, αναζητώντας ανατροφοδότηση. «Νομίζω ότι παίρνω καλύτερες αποφάσεις όταν έχω σαφή εικόνα του τι συμβαίνει πραγματικά και του πώς αυτό επηρεάζει άλλους ανθρώπους», λέει.
Δείτε ακόμη: Change the World: Οι εταιρείες – κολοσσοί που αλλάζουν τον κόσμο