Όλα όσα γνωρίζουμε για την ινδική μετάλλαξη: Πόσο επικίνδυνη είναι- Αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια;

Όλα όσα γνωρίζουμε για την ινδική μετάλλαξη: Πόσο επικίνδυνη είναι- Αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια;
epa08827402 A Swiss army soldier (L), helps hospital's physiotherapists to mobilize a COVID-19 patient in the acute care units of the Geneva University Hospitals (HUG), during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Geneva, Switzerland, 18 November 2020. Switzerland, as many countries in Europe, requisitioned members of the Civil Protection, the Swiss army and also firefighter to help medical workers in hospitals as cases of Covid-19 patients spike in a second wave of pandemic. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης, ένα στην Πάτρα κι ένα στην Αττική.

Την ώρα που ο πλανήτης συνεχίζει να μάχεται την πανδημία μέσω των εμβολιασμών που κινούνται με αρκετά πιο ταχείς ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι μεταλλάξεις που αναδύονται από διάφορες περιοχές του κόσμου αναγκάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες να στραφούν και στην παραγωγή ενισχυτικών σκευασμάτων απέναντι σε μια πανδημία που αλλάζει διαρκώς, ενώ προκαλούν «αρρυθμίες» στην επιδημιολογική κατάσταση χωρών και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Τελευταίο παράδειγμα, το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ινδία -η οποία πλήττεται βάναυσα από την πανδημία- και βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης, ένα στην Πάτρα κι ένα στην Αττική.

Πάντως, δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσο έχει διαδοθεί ανά την υφήλιο και κατά πόσο αυτό ευθύνεται για το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας που μαστίζει την Ινδία, ενώ σχεδόν μηδαμινές είναι οι πληροφορίες -λόγω ελλιπών δεδομένων- σχετικά με τη μεταδοτικότητά του και την ανθεκτικότητά του στα εμβόλια.

Τι είναι το ινδικό στέλεχος

Όπως αναφέρει σε ανάλυση του το BBC, οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και παράγουν διαφορετικές εκδοχές ή -για να το πούμε καλύτερα- στελέχη του εαυτού τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι αδιάφορες -ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάποιες καθιστούν τον ιό λιγότερο επικίνδυνο- αλλά ορισμένες μπορεί να δημιουργήσουν ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό με μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στα εμβόλια.

Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πλέον γνωστό ως Β.1.617 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις».

Θεωρείται πιο επικίνδυνο;

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον δρ. Jeremy Kamil, ιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η μετάλλαξη του ιού έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του βραζιλιάνικου και του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Κατά την άποψή του, πιθανώς η μετάλλαξη να βοηθήσει τον ιό να γίνει πιο ανθεκτικός έναντι των αντισωμάτων του οργανισμού- αντισώματα που μπορεί να έχουν αποκτηθεί λόγω πρότερης νόσησης από κορωνοϊό ή μέσω εμβολιασμού.

Όμως, για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη του ιού θεωρείται πιο ανησυχητική, η οποία εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. «Αμφιβάλλω αν η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Πάντως, δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει» προσθέτει ο δρ. Kamil.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι  η μεταδοτικότητά της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στην χώρα μας και, αν έχει αυστηρή επιτήρηση, μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».

Τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν;

Η πεποίθηση των επιστημόνων θέλει τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό να μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το ινδικό στέλεχος, αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση.

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και την υπογράφει ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ravi Gupta, και η ερευνητική του ομάδα, κάποια μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αναπόφευκτα, θα διαφεύγουν από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό των εμβολίων έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχοντες εμβολιασμοί έχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιβραδύνουν σημαντικά την εξάπλωση της πανδημίας. «Για τον περισσότερο κόσμο, αυτά τα εμβόλια κάνουν τη διαφορά από το να μη νοσήσει ή να νοσήσει ελαφρά, από το να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει» αναφέρει ο δρ. Kamil. «Παρακαλώ, κάντε το εμβόλιο που σας προσφέρεται. Μην κάνετε το λάθος να διστάσετε και να περιμένετε για κάποιο ‘ιδανικό’ εμβόλιο».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να πιάνει εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».

Δύο κρούσματα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το απόγευμα της Κυριακής, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το περιστατικό βρέθηκε από Κινητή Μονάδα και πρόκειται για αλλοδαπή 33 ετών, που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στο Ντουμπάι, όπου είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ το οποίο είχε βγει αρνητικό.

Όπως τονίζεται, εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.

Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει ήδη την ιχνηλάτηση των επαφών της.

Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Πάτρα και είχε ανάλογη επιδημιολογική εξέλιξη, χωρίς νοσηλεία, ενώ δεν είχε δείξει ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.