Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα water sports
- 09/08/2021, 15:25
- SHARE
Για τους περισσότερους το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις υπαίθριες δραστηριότητες και κατά κύριο λόγο με τα θαλάσσια σπορ. Πόσοι όμως είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτά και πόσοι δίνουν έμφαση στον παράγοντα ασφάλεια; Αντίστοιχα πόσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των water sports διαθέτουν πιστοποιήσεις από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς;
H Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα) γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να συμβούν απρόοπτα περιστατικά που μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά ή ακόμη και να κοστίσουν τη ζωή σε συνανθρώπους μας. Τα νούμερα διόλου αμελητέα θα έλεγε κανείς ότι είναι, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη, ενώ στη χώρα μας, συμβαίνουν κατά μέσο όρο 339 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα ετησίως. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών.
Μεγάλα νησιά χωρίς ναυαγοσώστες
«Όταν ξεκινήσαμε το 2015 το 80% των επιχειρήσεων δεν είχαν νόμιμη άδεια. Έπειτα από πολλές πιέσεις από την πλευρά της Safe Water Sports και νομοθετικές αλλαγές, σήμερα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμη άδεια την οποία δίνει το Λιμενικό Σώμα. Σε συνεργασία με την TUV Austria, έχουμε καταρτίσει ένα ιδιωτικό πρότυπο πιστοποίησης που λειτουργεί ως έξτρα δικλείδα ασφαλείας σε επίπεδο ελέγχων. Μέχρι στιγμής 35 επιχειρήσεις έχουν λάβει αυτή την έξτρα πιστοποίηση σε όλη την Ελλάδα και ο στόχος μας είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σταδιακά. Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να θέλουν να πιστοποιηθούν οι επιχειρήσεις τους» αναφέρει στο fortunegreece.com η Ελίζα Καραμπετσιάν – Νικοτιάν, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Safe Water Sports.
Προκειμένου να υπάρξει ορθότερη ενημέρωση, η ομάδα της Safe Water Sports προχώρησε στη δημιουργία ομώνυμης εφαρμογής, που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης, τόσο iOS όσο και Android συσκευών, η οποία προτείνεται από την βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
«Έχουμε χαρτογραφήσει, με τη βοήθεια του Λιμενικού, 3.500 παραλίες έτσι ώστε ο τουρίστας να μπορεί να δει την εικόνα της παραλίας που επιθυμεί να κάνει μπάνιο, να ενημερωθεί εάν στο σημείο υπάρχει ναυαγοσώστης, εάν η παραλία έχει άμμο η βράχια, ποιες είναι οι νόμιμες επιχειρήσεις, που βρίσκονται τα καταδυτικά κέντρα, αλλά παράλληλα να διαβάσει και τον κανονισμό για τα θαλάσσια σπορ».
Μεγάλη πληγή στην Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει η έλλειψη ναυαγοσωστών και το μειωμένο ωράριο τους. Όπως μας ενημερώνει η κα Καραμπετσιάν, το Save Water Sports κατάφερε να αυξήσει το ωράριο των ναυαγοσωστών από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
«Μέχρι και πέρυσι αρκετοί Δήμοι δεν έβαζαν ναυαγοσώστες στις παραλίες. Τα νησιά Ρόδος και Κέρκυρα που σφύζουν από τουρισμό δεν είχαν όλα αυτά τα χρόνια σε καμιά παραλία ναυαγοσώστες! Τέλος να σημειώσω ότι τρέχουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ενημερώνουμε τα σχολεία πάνω σε θέματα ασφαλείας και θαλάσσιων σπορ» καταλήγει η κα Καραμπετσιάν.
Τι πρέπει να προσέχουμε
- Ελάχιστος κόσμος γνωρίζει ότι για να νοικιάσεις τζετ σκι απαιτείται άδεια ταχύπλοου.
- Απαγορεύονται αυστηρά οι βουτιές από βράχια εάν δεν ξέρουμε την διαμόρφωση του βυθού.
- Το 79% των θανάσιμων ατυχημάτων αφορούν ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Δυστυχώς οι περισσότεροι εξ’ αυτών πηγαίνουν για μπάνιο πολύ πρωινές ώρες όταν στις παραλίες δεν υπάρχει κανένας ναυαγοσώστης. Ιδανικά να πηγαίνουν μετά τις 10 το πρωί.
- Ακόμη κι αν έχουμε φάει ένα τοστ ή μία ελαφριά σαλάτα θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 2- 3 ώρες μετά το φαγητό για να βουτήξουμε στη θάλασσα. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά παιδιών που πνίγηκαν σε πισίνες επειδή προηγουμένως είχαν φάει.
- Όταν συμμετέχουμε σε μία θαλάσσια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα σκάφη που έλκουν μία μπανάνα, να προσέξουμε πάνω στο σκάφος να βρίσκονται απαραίτητα δύο άτομα. Ο οδηγός και ο παρατηρητής. Ο δεύτερος πρέπει οπωσδήποτε να μας συντροφεύει διότι σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα πρέπει κάποιος να μπορέσει να βουτήξει γρήγορα για να σώσει το υποψήφιο θύμα.
Πολλοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν καν μπάνιο
«Για να μπορέσουν οι πελάτες να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα water sports, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν μπάνιο. Πολλές φορές μας έχει τύχει, ειδικά αλλοδαποί τουρίστες, να κλείνουν τέτοια πακέτα χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι. Φυσικά και τους διώχνουμε, διότι η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και η άγνοια κινδύνου από την πλευρά τους, είναι ρίσκο και για τη ζωή τους, αλλά και για τη λειτουργία της επιχείρησης. Δεν σας κρύβω ότι έχει τύχει να μας βαθμολογήσουν με 1 αστέρι επειδή ζητήσαμε δίπλωμα και θέσαμε όριο ηλικίας σε κάποια δραστηριότητα. Σωστή ενημέρωση, υπευθυνότητα και πρόληψη είναι στοιχεία που θα μας γλιτώσουν από πολλές συμφορές» τονίζει στο fortunegreece.com ο Κωνσταντίνος Ξενέλλης, Ιδιοκτήτης της Wave Sports που δραστηριοποιείται στην περιοχή Περίβολος στη Σαντορίνη.
Όπως εξηγεί, δεν αρκούν μόνο οι κρατικές άδειες, αλλά κάθε επιχείρηση που θέλει να θεωρείται υπεύθυνη θα πρέπει να προσκομίζει και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς, τις οποίες ανανεώνει κάθε χρόνο, εφόσον πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Τέτοιου είδους σήματα έχουν πολλαπλά οφέλη αφού λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους πελάτες που θα επιλέξουν να εμπιστευτούν τη ζωή τους σε μια επιχείρηση που φροντίζει τις εγκαταστάσεις τις, ανανεώνει τον εξοπλισμό της και απασχολεί έμπειρους και καλά καταρτισμένους εργαζόμενους.
«Η πιστοποίηση δημιουργεί ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, οι οποίοι ακούνε πιο εύκολα τις οδηγίες που τους δίνουμε. Έχουμε τριάντα χρόνια εμπειρίας πάνω στο κομμάτι των θαλάσσιων σπορ και η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα “τρέχει” τα τελευταία 12 χρόνια. Οι πελάτες μας είναι όλων των ηλικιών και δουλεύουμε πολύ και με οικογένειες που φέρνουν τα παιδιά τους για μαθήματα σκι.
Κάθε χρόνο ανανεώνουμε το σήμα μας και περνάμε από έλεγχο της TUV Austria. Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να επενδύουν στην ασφάλεια, για να μπορέσουν με τη σειρά τους οι γονείς να νιώθουν ήσυχοι και να μην αποτρέπουν τα παιδιά τους από την ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ» προσθέτει ο κ. Φώτης Αποστολίδης, ιδιοκτήτης της KEA WATER SPORTS που έχει τη βάση της στην περιοχή ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ στο νησί ΚΕΑ.