Όλα τα σημεία του ασφαλιστικού που διαφωνούν οι θεσμοί
- 04/01/2016, 21:12
- SHARE
Γιατί η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει ακόμη κι ως το καλοκαίρι.
Το κείμενο των 170 σελίδων, στο οποίο περιλαμβάνεται η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, βρίσκεται πλέον στα χέρια των θεσμών, που θα το μελετήσουν για να αποφανθούν. Όμως, η απάντηση φαίνεται σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Οι δανειστές διαφωνούν πλήρως με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και με την επιβολή του οποιουδήποτε τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές (το οποίο περιγράφεται ως αύξηση των πορων του Ασφαλιστικού) και δεν πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους σε μέτρα που θεωρούν αντιαναπτυξιακά.
Παράλληλα, έχουν ήδη στείλει τα μηνύματά τους ως προς την εξοικονόμηση πόρων. Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ, την ώρα που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η τρύπα στο Ασφαλιστικό είναι 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.
Διαφωνία υπάρχει και για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς περικοπές τόσο σε επικουρικές όσο και σε κύριες συντάξεις. Το θέμα των περικοπών στο σχέδιο Κατρούγκαλου είναι μάλλον θολό και οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επικοινωνιών, τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mail, προκειμένου οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και θεσμοί) να προχωρήσουν σε αλλαγές στο κείμενο, πριν αυτό έλθει στη Βουλή για ψήφιση.
Το κατά πόσο το τελικό κείμενο θα κατατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών παραμένει ερώτημα, ωστόσο από αυτό θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Όπως επισημαίνουν πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, το Ασφαλιστικό θα είναι το πρόκριμα για το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση.
Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν «τα στραβά μάτια» αυτή τη φορά και θα επιμείνουν σε όλα τα ζητήματα που θεωρούν κρίσιμα. Άλλωστε, από την πρώτη αξιολόγηση κρίνεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Γερμανία.
Πάντως, εκτός από το Ασφαλιστικό, πηγές των θεσμών θεωρούν εξίσου δύσκολο πολιτικά ζήτημα την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, που έχει ήδη θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τους αγροτοσυνδικαλιστές ανά τη χώρα.
Πηγές προσκείμενες στους θεσμούς υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει μήνες, χωρίς να αποκλείουν, μάλιστα να διαρκέσει ακόμη και έως το καλοκαίρι, αφού μόνο τότε οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι πιεστικές, καθώς λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 2,3 δισ. ευρώ.