Όλα τα βλέμματα στο Ποτάμι – Σενάρια ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης προσανατολίζεται στο «παρών»
- 16/01/2019, 10:28
- SHARE
Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Θεοδωράκη και οι πιέσεις από τους ευρωβουλευτές του. Αμυράς: «Δεν θα βρείτε τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Στο «παρών» -με …εναλλακτική λύση την αποχή- προσανατολίζεται το Ποτάμι στην επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια. Αν και η αλλαγή στάσης από την υπερψήφιση προς την αποχή ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια από το Ποτάμι για την υπόθεση Δανέλλη και τη στήριξη του στην κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά περισσότερο τη μετεκλογική-ίσως και προεκλογική, συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως αναφέρει το news247.gr, στελέχη που έχουν ταυτίσει το μέλλον τους με την συνεργασία με τη ΝΔ και έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο να είναι και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτιά της (Γρ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς, Δ. Τσιόδρας) θα διασπάσουν το Ποτάμι, αν ο Στ. Θεοδωράκης ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αυτή τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ευρωβουλευτές του κόμματος πιέζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γραμματικάκης υποστήριξε ότι θεωρεί τη συμφωνία θετική και από τη διεθνή εμπειρία που έχει ως ευρωβουλευτής, εκτιμά ότι ενδεχόμενη ακύρωσή της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε στην ΕΡΤ3 και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.
«Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον», δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Κύρκος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας».
«Έχουμε αιτιολογήσει την ψήφο μας για τη συμφωνία των Πρεσπών από πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έγινε πολύ καλύτερη μετά τις τελευταίες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Το Ποτάμι θα ζητήσει την ψήφο του λαού αυτόνομο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ σημαντική η παρουσία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρα μπορεί να μετρήσουν οι πολίτες εάν -σε μια περίοδο που θα είναι δύσκολες οι αναμετρήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν ξέρουμε ποιες κάθετες διαιρέσεις θα υπάρξουν- είναι θετικό ή αρνητικό το να μην υπάρχει το Ποτάμι που δίνει λύσεις στα αδιέξοδα» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.
Η Σεβαστουπόλεως πάντως δυσκολεύεται να αλλάξει γραμμή σε ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται ως «ταυτοτικό». Μια λύση που μελετάται ως «απόδραση από το αδιέξοδο» είναι το «παρών» -με …εναλλακτική λύση την αποχή.
Εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ήδη γίνεται λόγος πως αιτία της επίσπευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνδέεται με το γεγονός πως τα κείμενα των Συνταγματικών Τροπολογιών και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας στις 12 Ιανουαρίου.
Τα κείμενα έχουν μεταφραστεί και με βάσει την ίδια τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να την καταθέσει «χωρίς καθυστέρηση» στην Ελληνική Βουλή.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όμως, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει βιασύνη καθώς και ότι πρόκειται να υπάρξει συζήτηση επί της κύρωσης με άνεση χρόνου».
Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθεί με βεβαιότητα η ψήφος του Σπύρου Δανέλλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Κατερίνας Παπακώστα ενώ θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν – αν και δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους – ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ως εκ τούτου, η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού – πλην Δανέλλη – θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Αμυράς: Δεν θα βρείτε τους 151 βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Θα βρείτε απόψε μία ψήφο για την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα βρείτε όμως τους 151 βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Αύριο ναι, θα έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε να πορεύεστε με πλειοψηφία που θα βασίζεται σε μια ψήφο εμπιστοσύνης που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Δεν θα βγείτε όμως νικητές αλλά ηττημένοι, δεν θα βγείτε ενωμένοι αλλά ηττημένοι. Δεν κερδίζει πολιτική με παζάρια», επεσήμανε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε:
«Φυσικά το Ποτάμι θα καταψηφίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Θα πάρετε τους 151 με χρυσοδάνεια, με τέσσερεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, έναν από τη Νέα Δημοκρατία, μία ψήφο από το Ποτάμι και ένα από την Ένωση Κεντρώων αλλά από βουλευτές που εξελέγησαν από άλλα κόμματα και τώρα βρίσκονται στο πλάι σας».
Κλείνοντας ο κ. Αμυράς απάντησε και στον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, καθώς ο τελευταίος σημείωσε ότι ξαφνιάστηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος, όπως είπε «με μεγαλύτερη διακριτικότητα από τον κ. Μητσοτάκη, στοχοποίησε πάντως έναν έντιμο και δημοκράτη βουλευτή, τον Σπύρο Δανέλλη, διότι διέπραξε το λάθος να επιμένει με σταθερότητα στην άποψή του». Επ’ αυτού ο κ. Αμυράς τόνισε χαρακτηριστικά: «Είπατε για τον Σταύρο Θεοδωράκη για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον κ. Δανέλλη. Δεν υπαινίσσομαι συναλλαγή, ο Σπύρος Δανέλλης είναι ένας έντιμος άνθρωπος. Όμως δεν περιέχει εντιμότητα αυτό που έκανε. Λυπάμαι, που με ολίγη Ποτάμι θα έχετε ψήφο εμπιστοσύνης. Να κάνω μια πρόγνωση. Μπορεί να βρείτε τη μία ψήφο για την ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν θα βρείτε όμως τους 151 για τη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.