Όλες οι αλλαγές που έρχονται στην παιδεία
- 09/06/2016, 12:44
- SHARE
Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο παιδείας σχετικά με τα θρησκευτικά, το ολοήμερο, τις ώρες διδασκαλίας και την αξιολόγηση των μαθητών.
Κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, «παρά φύσιν» η διδασκαλία των αρχαίων, τα θρησκευτικά θα βαπτιστούν θρησκειολογία, τα διαλείμματα θα μεγαλώσουν, η αξιολόγηση με βαθμολογία δεν θα είναι αριθμητική αλλά περιφραστική, μείωση μαθημάτων για τις τελικές εξετάσεις και άλλα πολλά σχεδιάζει η κυβέρνηση υπό την “μαεστρία” του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη.
Σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού, από την ερχόμενη σχολική χρονιά καταργείται το ολοήμερο σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός τω εκπαιδευτικών (δάσκαλοι και ειδικοτήτων), ενώ στελέχη του υπουργείου Παιδείας φέρεται να προτείνουν οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ. ξένων γλωσσών), να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα εκεί κενά.
Κατάργηση ή επέκταση του ολοήμερου σχολείου;
Αναφορικά με την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, διευκρίνισε τη θέση της κυβέρνησης για τα ολοήμερα σχολεία, λέγοντας: «Ανακριβή πράγματα αναφέρονται. Όχι μόνο δεν καταργείται το ολοήμερο σχολείο, αλλά επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με μια ενιαία μορφή. Είχαμε πολλών τύπων σχολεία μέχρι σήμερα. Είχαμε το ΕΑΕΠ και το απλό ολοήμερο. Για τα δημοτικά, θα είναι το ωράριο μέχρι το 13.15 και μετά θα αφήνουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο μέχρι τις 16.00. Για τα ΕΑΕΠ θα υπάρξει μείωση μίας ώρας, από τη γυμναστική, την ευέλικτη ζώνη, θρησκευτικά και τα αγγλικά. Αυτό γίνεται για λόγους ύπαρξης ενιαίου τύπου ολοήμερου σχολείο. Μακάρι να είχαμε τις δυνατότητες να κάναμε κάτι διαφορετικό».
Η θρησκειολογία και τα “παρά φύσιν Αρχαία”
Σε σχέση με τα θρησκευτικά σημείωσε ότι «το σχολείο μας είναι κοσμικό. Εχει τόνο δημοκρατικής παράδοσης, δεν μπορεί να είναι μάθημα ομολογιακό, δεν θα μετατρέψουμε το σχολείο σε κατηχητικό. Δε θα αφήσουμε τα θρησκευτικά σε ορθόδοξους τζιχαντιστές όπως ο Αμβρόσιος» υπογράμμισε. Ο Αμβρόσιος με τη σειρά του, απάντησε με σφοδρή επίθεση κατά των ισχυρισμών του Ν. Φίλης ζητώντας, μεταξύ άλλων, να παραιτηθεί “και να εξαφανισθεί από προσώπου της γης!”.
Παράλληλα ο κ. Φίλης επιβεβαίωσε τη μείωση των ωρών διδασκαλίας κατά τρεις σε εβδομαδιαία βάση. Αυτές θα προκύψουν από την κατάργηση μιας ώρας Αρχαίων Ελληνικών, μιας ώρας Ερευνητικής Εργασίας και μιας ώρας από την εναλλασσόμενη διδασκαλία «ήσσονος σημασίας μαθημάτων» όπως τα χαρακτήρισε συμπεριλαμβανομένης της Οικιακής Οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του κ. Νίκου Φίλη που έχει ως στόχο να μιλήσουν τα παιδιά καλύτερα ελληνικά, θα «κοπεί» μία ώρα από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών κάθε εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του μονοτονικού εμφανίστηκαν εντονότερα οι εκφραστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές.
Επίσης με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας οι ώρες διδασκαλίας στα Γυμνάσια γίνονται 32 από 35 την εβδομάδα και τα μαθήματα από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίζονται σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα».
Την ανακοίνωση έκανε με ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας , ο οποίος είπε ότι από το ερχόμενο σχολικό έτος ο χρόνος του διαλείμματος που είναι σήμερα μικρός θα αυξηθεί «προκειμένου να έχουμε πιο ανθρώπινη λειτουργία των σχολείων». Ακόμη, εξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση η κατάργηση της αξιολόγησης μέσω της βαθμολόγησης και να εφαρμοστεί περιγραφική αξιολόγηση. Επίσης, τα τρία τρίμηνα θα δώσουν τη θέση τους σε δύο τετράμηνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται οι αλλαγές που σχεδιάζονται για το γυμνάσιο για την προσεχή χρονιά.
α) Χωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, αντί τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου
β) Αύξηση του χρόνου που θα διατίθεται για τη διδασκαλία (λήξη των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου)
γ) Περιορισμός των μαθημάτων τα οποία θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου
δ) Παιδαγωγικά ενδεδειγμένη και συμβατή με τις φυσικές αντοχές των μαθητών/τριών αυτής της ηλικίας ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά 3 ώρες
ε) Πιλοτική εφαρμογή (σε συγκεκριμένο αριθμό γυμνασίων) της περιγραφικής αξιολόγησης, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική
στ) Εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης
ζ) Λελογισμένη διεύρυνση των δεύτερων αναθέσεων ορισμένων κλάδων.