Όλοι για έναν και ένας για όλους!
- 19/08/2013, 15:44
- SHARE
Η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι απαραίτητα κατόρθωμα ενός, αλλά πολλών.
* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist
Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο (για όποιον ενδιαφέρεται θα το βρεί εδώ) όπου ο CEO μιας εταιρείας δήλωνε πως η επιτυχία οποιουδήποτε βασίζεται εν μέρει στην ικανότητά του να προτρέπει και να βοηθάει τα μέλη της ομάδας του να γίνουν επιτυχημένα (ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τον ξεπεράσουν).
Σε πολλές εταιρείες, ο καλύτερος υπάλληλος κρίνεται με την ατομική του απόδοση κατά τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα με το πόσες φορές απέτυχε να λειτουργήσει σε ομαδικό επίπεδο και πόσες ευκαρίες χάθηκαν στην πορεία εξαιτίας της έλλειψης ομαδικού πνεύματος.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η βοήθεια προς άλλους επωφελεί και εκείνον που την προσφέρει. Ακόμα και ο πιο «έξυπνος» έχει κακές μέρες, η έμπνευση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Εάν η εταιρεία επιβραβεύει την ατομικότητα και την ανταγωνιστικότητα, όταν κάποιος στερέψει από ιδέες, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να τον βοηθήσει η ομάδα, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος άδικα, αφού δεν δημιουργούνται νέες ιδέες. Αλλά σε ένα σύστημα, όπου η ομαδική εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, όλοι κερδίζουν. Όποτε υπάρχει ανάγκη, η βοήθεια είναι κοντά.
Αυτό το άρθρο, το βρίσκω ενδιαφέρον διότι εν μέρει έτσι πρέπει να λειτουργεί και ο υποψήφιος που ψάχνει για δουλειά. Με άλλα λόγια, όταν πηγαίνετε σε συνεντεύξεις, είναι καλό να ξεχωρίζετε τον εαυτό σας μέσα από τα επιτεύγματά σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα θα είστε μέλος μιας ομάδας και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όλοι βάζουν το λιθαράκι τους για την επίτευξη των στόχων.
Οπότε, μην ξεχνάτε να αναφέρεστε σε ομαδικό επίπεδο ακόμα και αν πιστεύετε πως είστε ο λόγος που τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά. Αν όντως είναι έτσι, θα φανεί εν καιρώ χωρίς ανάγκη να το υπογραμμίζετε κάθε φορά που σας ρωτούν πως τα καταφέρατε.
Αν από την άλλη ο χαρακτήρας σας είναι ανταγωνιστικός και αποζητάτε την κόντρα για να έχετε κάποιο κίνητρο να εργάζεστε σκληρά, προσπαθήστε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, προκαλώντας τον να συνεργαστεί με άλλους κάθε φορά και περισσότερο. Θα τα καταφέρετε; Θα μπορέσετε να γίνετε η προσωποποίηση της γνωστής φράσης του Αλέξανδρου Δουμά « Όλοι για έναν και ένας για όλους»;
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr)