Όλη η Ευρώπη διεκδικεί το 66% του ΔΕΣΦΑ

Όλη η Ευρώπη διεκδικεί το 66% του ΔΕΣΦΑ
Κτηριο ΔΕΣΦΑ επι της οδου Μεσογειων Φωτο/Χαρης Γκικας

Οι μεγάλοι παίχτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης δικτύων αερίου κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους στο διαγωνισμό.

Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν κύκλοι της ελληνικής ενεργειακής αγοράς το αυξημένο ενδιαφέρον και την παρουσία σχεδόν όλων των σημαντικών εταιρειών διαχείρισης δικτύων της Ευρωπαϊκής αγοράς στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Βεβαίως ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο τουλάχιστον δύο κοινοπραξίες δείχνουν ότι έχουν πάρει θέση και είναι έτοιμες να διεκδικήσουν την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Οι κοινοπραξίες αυτές είναι πρώτον το σχήμα Snam, Enagas, Fluxys, Gasunie και δεύτερον το σχήμα Transgas GRTgaz.

Μεταξύ των δύο πάντως φαίνεται ότι σαφές προβάδισμα έχει η πρώτη κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν τρεις μέτοχοι του αγωγού TAP, με τον οποίο και δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες.

Βεβαίως το σχήμα Transgas και GRTgaz έχει ως ατού την παρουσία της γαλλικής εταιρείας, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες της ΕΕ και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σε μήκος δίκτυο αγωγών.

Αουτσάιντερ στο διαγωνισμό, πληρώντας ωστόσο τις προϋποθέσεις της προκήρυξης είναι η δεύτερη ισπανική παρουσία αυτή της Regasificadora del Noroeste S.A. που διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών στην περιοχή της Γαλικίας.

Αντίθετα πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τους άλλους ενδιαφερομένους, όπως για παράδειγμα για την καταριανή Powerglobe, την αμερικανική Intergrated Utility Services αλλά και την αυστραλιανών καταβολών Macquarie Infrastructure, η οποία πάντως έχει παρουσία μέσω θυγατρικής της σε ιταλική εταιρεία δικτύων.

Πάντως και μόνο η παρουσία στην μία κοινοπραξία 3 εταιρειών που έχουν συμμετοχή στον αγωγό TAP δίνει άλλον αέρα και υπεραξία στην προσφορά, εξαιτίας των συνεργειών αλλά και των δυνατοτήτων που ανοίγονται.

Για παράδειγμα οι μέτοχοι του TAP εφόσον αναλάβουν το ΔΕΣΦΑ θα μπορούν να αναθέσουν στην ελληνική εταιρεία τη διαχείριση και τη λειτουργία του TAP, αυξάνοντας σημαντικά τις μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες και τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας.

Πρόκειται δηλαδή για μια win win εξέλιξη, που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και για τη σημαντική αύξηση του τιμήματος, χωρίς αντίστοιχα να υπάρχει επιβάρυνση για τους χρήστες του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, δηλαδή τους έλληνες καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τουλάχιστον δύο ισχυρών διεκδικητών δημιουργεί προϋποθέσεις επιτυχίας για το διαγωνισμό.

Το who is who των μνηστήρων

Οι “ταυτότητες” των έξι ενδιαφερομένων έχουν ως εξής:

– Σύμπραξη των Snam S.p.A. (επικεφαλής), Enagás International S.L.U., FLUXYS S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie

Η Snam S.p.A. δραστηριοποιείται στην Ιταλία, μέσω των τριών 100% θυγατρικών της (Snam Rete Gas S.p.A., Stogit S.p.A., και GNL Italia S.p.A), με παρουσία στη διανομή, αποθήκευση, επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

Η Enagás Internacional, S.L.U. είναι 100% θυγατρική της ισπανικής Enagás S.A., με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση υποδομών φυσικού αερίου.

Η FLUXYS S.A. έχει έδρα το Βέλγιο και δραστηριοποιείται στις υποδομές και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται διάφορες σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη.

– Regasificadora del Noroeste S.A.

Η Regasificadora del Noroeste S.A. εδρεύει στην ισπανική πόλη Mugardos και είναι μέλος του ENTSO-G, με δραστηριότητα στη διανομή και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου. Μεταφέρει φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ισπανία, διαχειριζόμενη δίκτυο αγωγών μήκους 130 χλμ, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό LNG στο Mugardos LNG.

– Integrated Utility Services Inc.

Η Integrated Utility Services Inc. είναι αμερικανική εταιρεία που παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε δίκτυα οπτικών ινών, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα φυσικού αερίου και άλλες υποδομές.

– Σύμπραξη των Transgaz S.A. (επικεφαλής) και GRTgaz S.A.

Η ρουμανική Transgaz S.A. είναι ο διαχειριστής του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και διαχειρίζεται δίκτυο αγωγών μήκους 13000 χλμ. Το δίκτυό της διασυνδέεται με το βουλγαρικό, το ουγγρικό, το μολδαβικό, το ουκρανικό και της ΠΓΔΜ.

Η  γαλλική GRTgaz είναι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής φυσικού αερίου και διαχειρίζεται δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 32456 χλμ., καθώς και 28 σταθμούς συμπίεσης για ναυτιλιακό LNG.

– Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

H Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι 100% θυγατρική της Macquarie Group Limited, που διαχειρίζεται ένα μεγάλο προτφόλιο επενδύσεων σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Μέσω των funds της, η Macquarie έχει τον έλεγχο της Societa Gasdotti Italia (SGI), ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream A.S. και Open Grid Europe GmbH.

– POWERGLOBE LLC

Η POWERGLOBE LLC εδρεύει στο Κατάρ και έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά και ειδικά στο φυσικό αέριο.

Πηγή: news247.gr