Όλο το σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία
- 09/09/2014, 11:18
- SHARE
Μελετάται διαβάθμιση των δόσεων σε σχέση με το ύψος των οφειλών, απλοποίηση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου.
Τη βελτίωση των όρων που διέπουν τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αυξηθούν σε 72 ή και περισσότερες οι δόσεις που απαιτούνται για την αποπληρωμή των χρεών. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr σε πρώτη φάση μελετάται να υπάρχει διαβάθμιση των δόσεων σε σχέση με το ύψος των οφειλών, απλοποίηση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο θα δοθούν επιπλέον κίνητρα στους οφειλέτες, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική η ρύθμιση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και να μειωθεί όσο γίνεται, το έλλειμμα που καταγράφουν. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για μείωση στο επιτόκιο προσαυξήσεων, που σήμερα βρίσκεται στο 8,15% (δηλαδή 8% συν επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 4%. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο να παρουσιαστεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο άξονες, με πιθανότερη να θεωρείται μια διαβάθμιση από 48 έως 72 δόσεις. Στον πρώτο, εντάσσονται τα χρέη των “μεγάλων επιχειρήσεων” που αφορούν ταυτόχρονα σε εφορία, ταμεία και τράπεζες. Η διαπραγμάτευση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη 120 δόσεων. Στον δεύτερο, εντάσσονται τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά διεκδικεί κλιμάκωση των δόσεων, που υπό εξαιρετικές συνθήκες να μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 108 (9 χρόνια).
Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει του σχεδίου που έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, οι 100 ή 108 δόσεις θα αφορούν στα χρέη έως 15.000 ευρώ. Πρόκειται για την πλειοψηφία των οφειλετών, κυρίως δε για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, χρέη από 5.000 έως 20.000 ευρώ έχουν 139.359 οφειλέτες (65.9% των οφειλετών), με συνολικές οφειλές 1.4 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, των οποίων τα χρέη δεν έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ. Συνολικά, εκτιμάται ότι πρόκειται για 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ το μήνα.
Έως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη έως και 300.000 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές κυρίως προς το ΙΚΑ, που έχουν ήδη περάσει στο σύνολό τους στο ΚΕΑΟ. Να σημειωθεί ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, 65.143 οφειλέτες με συνολική οφειλή 4.23 δισ. ευρώ, χρωστούν από 20.000 έως 200.000 ευρώ έκαστος. Συνολικά, η δεύτερη αυτή διαβάθμιση εκτιμάται ότι αφορά περί τους 100.000 οφειλέτες.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θέλει την προσθήκη κινήτρου που θα αντιστοιχεί σε πολύ σημαντική έκπτωση, στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι σημαντικός ο αριθμός των οφειλετών που θα σκεφτούν πολύ σοβαρά να εξοφλήσουν «μία και έξω» τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με το κέρδος του μειωμένου ποσού, λόγω έκπτωσης.
Από την άλλη πλευρά θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για όσους έχουν δημιουργήσει οφειλές στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το 2010 και μετά, με πιθανό το ενδεχόμενο να μπορούν να καρπωθούν το μέγιστο αριθμό των δόσεων, σε αντίθεση με όσους έχουν αναγάγει σε… επάγγελμα τη δημιουργία χρεών προς τα ταμεία. Για τους τελευταίους, η διαδικασία υπαγωγής σε ρύθμιση θα είναι πολύ πιο αυστηρή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόλις το 17.04% από τα συνολικά 10.9 δισ. ευρώ που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά. Το 82.96%, ήτοι 9.06 δισ. ευρώ είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2009 και πίσω και απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται.
Πηγή: News247.gr