Όλο το παρασκήνιο για το χρέος: Τα μέτρα και γιατί διαψεύδει το Βερολίνο
- 06/05/2017, 12:21
- SHARE
Εδώ και αρκετούς μήνες διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και είναι σε προχωρημένο επίπεδο.
Μάχη με το χρόνο θα δοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα έως το Eurogroup της 22ας Μαϊου, προκειμένου κυβέρνηση και Ευρωπαίοι να φθάσουν κοντά στην τελική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τον «οδικό χάρτη» για τη μείωση του χρέους.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων έως τις 16 ή 17 Μαϊου, προκειμένου να μην υπάρχει στην άλλη πλευρά «καμία δικαιολογία για να επικαλεστούν καθυστερήσεις». Η ψήφιση των μέτρων είναι και το σήμα που περιμένουν οι δανειστές, προκειμένου να θεωρήσουν ότι η συμφωνία από «προκαταρκτική», ολοκληρώνεται.
Για το λόγο αυτό κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το χρέος. Στο EWG της 15ης Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ μία «γεύση» θα επιχειρηθεί να δοθεί στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στο Μπάρι, την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί, θα υπάρξει μία άτυπη συνάντηση του Washington Group, ώστε να δοθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές.
Στο Eurogroup της 22ας Μαϊου θα ξεκαθαρίσει η πολιτική γραμμή, που θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι, καθώς από την ανακοίνωση της απόφασής τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα διαφανεί εάν ικανοποιούνται οι όροι, που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, αλλά και οι Γερμανοί, που δεν θέλουν να φανούν «γενναιόδωροι» ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν ξεκινούν «από το μηδέν». Πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων μεταξύ των θεσμών, αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση διεξάγεται εδώ και αρκετούς μήνες και έχει φτάσει σε αρκετά προχωρημένο σημείο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στα μέτρα, που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ περιλαμβάνεται η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, με ένα ποσό της τάξεως των 13 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος το 2018 ή στις αρχές του 2019, με κεφάλαια του ESM, από το τρίτο πρόγραμμα, τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά έμειναν αδιάθετα. Στα υπόλοιπα μέτρα, που εξετάζονται περιλμβάνονται ακόμη η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων στα ελληνικά δάνεια κατά 10-15 έτη, καθώς επίσης και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Παρά τις επίσημες «διαψεύσεις» από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο και έχουν ως κύριο στόχο να διασφαλίσουν το «ναι» του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018, έστω και με ένα μικρό δάνειο της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να υπάρξει καμία εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό πιέζει, ώστε τα όποια μέτρα να παρουσιαστούν σε ένα γενικό περίγραμμα και να μην υπάρξει τώρα εξειδίκευση, αλλά μόνο μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει πως για να μπορέσει να φέρει το θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ απαιτείται κάτι παραπάνω από μια πολιτική απόφαση του Eurogroup και ζητεί συγκεκριμένη νομική δέσμευση.
Εφόσον οι διαδικασίες τρέξουν με τους ρυθμούς του «θετικού σεναρίου» και τα δείγματα στην πραγματική οικονομία δείξουν ότι εξαλείφεται η αβεβαιότητα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του έτους. Πηγές με γνώση των συζητήσεων, κάνουν λόγο για τουλάχιστον μία έκδοση ομολόγου διετούς διάρκειας για μικρό ποσό, κοντά στα 3 δις. ευρώ το φθινόπωρο, προκειμένου να τεστάρουν τη ζήτηση και τα επιτόκια. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, εάν η πρώτη έκδοση κριθεί επιτυχής, να υπάρξει και μία δεύτερη προς τα τέλη του 2017 για μεγαλύτερη διάρκεια. Τονίζουν, πάντως, πως κανονική έξοδος της χώρας στις αγορές δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2018.
Πηγή: Επένδυση
Διαβάστε ακόμη:
Μήνυμα στήριξης από Μακρόν: Θα ηγηθώ της μάχης για το ελληνικό χρέος