Όλο το παρασκήνιο για το πώς κλείστηκε το τηλεφωνικό ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
- 28/06/2020, 10:52
- SHARE
To πρώτο βήμα για να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Για να φτάσουμε στην τηλεφωνική επικοινωνία, είχε προηγηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν μίλησαν για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσουν άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. και του Σένγκεν.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την συνάντηση που έγινε την Τετάρτη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για ζητήματα ασφάλειας Ζοζεπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με αυτή ο πρωθυπουργός «επανέλαβε στον συνομιλητή του τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία» παρόλα αυτά διεμήνυσε στον Ζοζε Μπορέλ πως «η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας». Την Πέμπτη υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισελ ενώ την ίδια ημέρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Μια επικοινωνία που πάντα έχει ιδιαίτερη σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινές απόψεις εντός Ε.Ε για την τακτική της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας αλλά και για την ανάγκη περιορισμού της τουρκικής προκλητικότητας. Κοινή είναι η θέαση και των δύο χωρών για τις εξελίξεις στην Λιβύη. Παράλληλα να επισημανθεί ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία είναι εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διστάζει συχνά να επαναλαμβάνει. Όπως και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Χουριέτ: Επικοινωνία – έκπληξη με το Μητσοτάκη
Η εφημερίδα σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μια αιφνίδια και θετική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Σε ένα περιβάλλον όπου η επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας-Αθηνών είχε περιοριστεί πρόσφατα μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά.
«Ελληνικές πηγές δήλωσαν ότι Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν να διατηρήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η συζήτηση αφορούσε και τον αγώνα κατά του κορωνοϊού, του ανοίγματος των συνόρων και του τουρισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα για την επικοινωνία προήλθε από την ελληνική πλευρά. Η συνάντηση ανακοινώθηκε “τελευταία στιγμή” σε ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους».
Spiegel: Σπάει ο πάγος μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν
«Επί μήνες επικρατούσε σιωπή μεταξύ των κυβερνήσεων. Αλλά πλέον υπάρχει ελπίδα ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μια την άλλη. Τουλάχιστον οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων μιλούν ξανά. ‘Για να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας’ ανέφερε δήλωση από την Αθήνα. Συνομίλησαν για τις συνέπειες της πανδημίας και για τον τουρισμό.»
Το Spiegel στη συνέχεια κάνει αναδρομή στη δύσκολη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες: «Τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατούσε πολικό ψύχος. Ισχυρές δυνάμεις του ναυτικού και από τις δύο χώρες περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο. Στον αέρα γίνονται εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά σχεδόν καθημερινά σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από ελληνικά νησιά. Oι δύο χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες ερίζουν για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και πιθανολογούν ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης».
Το Spiegel αναφέρεται επίσης και στα γεγονότα στον Έβρο υπενθυμίζοντας: «Τον Μάρτιο ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει ότι τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΕΕ ήταν ανοιχτά. Χιλιάδες άνθρωποι τότε πήραν το δρόμο για τη Δύση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Εκείνη την περίοδο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τους Έλληνες επειδή ήταν η ‘ευρωπαϊκή ασπίδα’. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα επαναλαμβάνονται ακόμη σκανδαλώδη γεγονότα.»