Όλο το παρασκήνιο πίσω από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
- 19/10/2015, 21:45
- SHARE
Πώς από τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού, φτάσαμε στην αναζήτηση ισοδυνάμων που αντιστοιχούν σε 300 εκατ. ευρώ.
Το επεισόδιο έγινε τον Αύγουστο σε μία από τις ολονύκτιες συσκέψεις της κυβέρνησης με την τετραμερή στο Hilton. Όταν ρωτήθηκε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση εάν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι στο τραπέζι, χαμογέλασε και απάντησε: «Μα είμαστε αριστερή κυβέρνηση».
Στην απάντησή του αποτυπώνεται όλο το παρασκήνιο του μέτρου, που πηγαινοέρχεται από κείμενο σε κείμενο, αποσύρεται και επανέρχεται, καθώς δεν βρίσκονται εναλλακτικά έσοδα.
Η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένα μέτρο καθαρά κυβερνητικής εμπνεύσεως. Η τρόικα ήταν εξαρχής αντίθετη, με το ΔΝΤ να μην επιμένει τόσο πολύ και την Κομισιόν να ανθίσταται σθεναρά, επισημαίνοντας σε πολύ έντονους τόνους ότι σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιβάλλεται ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέμεινε, θέλοντας να αποφύγει άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ 23% στο μοσχαρίσιο κρέας.
Στην προσπάθειά της αυτή, να αποφύγει άλλα μέτρα «φούσκωσε» υπέρμετρα τον πήχη των προσδοκώμενων από το συγκεκριμένο μέτρο εσόδων.
Το αποτέλεσμα; Τώρα που αποφάσισε ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν μπορεί να βρει 300 εκατ. ευρώ το χρόνο για να αντικαταστήσει το μέτρο. 300 εκατ. ευρώ για ένα μέτρο, που στην καλύτερη περίπτωση, όπως αποκάλυψε η έρευνα της ΓΣΕΕ, θα αποφέρει το πολύ 34,4 εκατ. ευρώ.
Εγκλωβισμένη στις ίδιες της τις προτάσεις, αναζητεί μέσω της παράτασης ένα νέο μέτρο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από τις πηγές των δανειστών, δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο ισοδύναμο.
Στο μεταξύ, το αλαλούμ για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, αλλά και για τους επαγγελματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεχίζεται.
Οι γονείς έχουν κάνει μία οικονομική συμφωνία, η οποία μπορεί από μέρα σε μέρα να ανατραπεί, ενώ οι επαγγελματίες ζουν σε καθεστώς «ημιπαρανομίας», αφού δεν μπορούν να κόψουν τιμολόγια και αποδείξεις ή ακόμη κι αν κόψουν χωρίς ΦΠΑ, ίσως χρειαστεί σε λίγες ημέρες να τα ανακαλέσουν και να χρεώσουν επιπλέον το ποσό του ΦΠΑ 23%.
Το τραγικότερο όλων είναι πως ένα τέτοιο μέτρο, που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, αλλά και τόσο πολιτικό κόστος, δεν θα έχει τελικά κανένα οικονομικό αποτέλεσμα και πολύ σύντομα θα πρέπει να συμπληρωθεί από ένα άλλο μέτρο.