Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι 1η Μαΐου «βλέπει» ο Ρέκλινγκ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι 1η Μαΐου «βλέπει» ο Ρέκλινγκ

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τους πιστωτές της χώρας προχωρά και μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Στην ερώτηση για το εάν συμμερίζεται την άποψη του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, πως η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου, απάντησε «είναι δυνατό, επειδή τα θέματα που έχουν προσδιοριστεί και οι βασικοί στόχοι, έχουν τεθεί. Επομένως δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για αυτά. Αλλά πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ότι το ζήτημα με τους πρόσφυγες έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί πολύ χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση».

“Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση”, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι ο ESM εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί “σημαντικά λιγότερα” από τα 86 δισεκ. ευρώ για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Παράλληλα, σημείωσε: «Η Ελλάδα θα πάρει στήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την ροή των προσφύγων. Αλλά αυτό θα γίνει με δημόσια κεφάλαια, όχι με λεφτά του ESM. και αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, διότι στον ESM χορηγούμε δάνεια, ενώ για τους πρόσφυγες είναι σωστό να χρησιμοποιήσουμε δημόσια κεφάλαια, επομένως λεφτά που δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν».

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι αυστηρώς διαχωρισμένο από την μεταναστευτική κρίση και ότι δεν πιστεύει ότι άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πόρους από τον ESM.