Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας
- 02/10/2019, 12:51
- SHARE
Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας της Τετάρτης. Κυριάρχησε η πολύ μικρή συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ μεγάλη συμμετοχή ήταν η συμμετοχή του ΠΑΜΕ.
Ειδικότερα, πρώτο το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στις 10:30 στα Προπύλαια, για την απεργιακή του συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή. Παρών στην συγκέντρωση είναι και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όπως δήλωσε «το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει περισσότερο τις συλλογικές συμβάσεις που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων».
Λόγω των συγκεντρώσεων, κλειστές παρέμειναν για περίπου δυο ώρες, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.
Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ ανέφερε:
«Το νομοσχέδιο προβλέπει:
–Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.
–Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
–Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
– Την θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
–Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ
–Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
–Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
– Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”.
– Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.
Οι αντιδραστικές διατάξεις της κυβέρνησης είναι τμήμα των συνολικότερων αντιλαϊκών νόμων που φέρνει άμεσα η ΝΔ, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, και αφορά την κατάργηση του ΟΜΕΔ, την υπονόμευση των κλαδικών ΣΣΕ, τις ειδικές οικονομικές ζώνες που θα είναι σύγχρονα εργατικά κάτεργα αφού δε θα ισχύει καμία νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. ΛΑΡΚΟ, ΕΥΑΘ & ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ). Γι’ αυτό θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο».
Αντίστοιχα στην πλατεία Κλαυθμώνος έχει ξεκινήσει και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, των εργατικών Κέντρων και άλλων σωματείων, οι οποίοι επίσης θα κινηθούν προς τη Βουλή.
Η ΑΔΕΔΥ στο δικό της κάλεσμα, σημείωνε:
«Διεκδικούμε:
Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση.
Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».
Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Θα καταργήσουμε στην πράξη όλες τις αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις.
Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων- ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων».
Στο ΥΜΑΘ κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης από το Άγαλμα του Βενιζέλου. Στην συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην επιτρέψουν να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παραδίδει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το seleo, στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης βουλευτής του ΚΚΕ.
Πηγή: News247