Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή επιχειρηματικών ιδεών για τον 6ο κύκλο του egg

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή επιχειρηματικών ιδεών για τον 6ο κύκλο του egg

Πολλαπλά ρεκόρ ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με τo Corallia.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή επιχειρηματικών ιδεών για συμμετοχή στον έκτο κύκλο του Προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg – enter•grοw•go που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με τo Corallia από το 2013.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε τον Ιούνιο να αναδειχθούν οι περίπου 30 ομάδες που θα φιλοξενηθούν και θα υποστηριχθούν για 12 μήνες από το Πρόγραμμα, με στόχο να μετεξελίξουν την ιδέα τους σε επιχείρηση. Φέτος-όπως αναφέρουν οι διοργανωτές- σημειώθηκαν πολλαπλά ρεκόρ ενδιαφέροντος για το egg.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν: περισσότερες από 3.000 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, 270 ολοκληρωμένες υποβολές αιτήσεων συμμετοχής, ενώ 191 υποψηφιότητες, ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία όλων των κύκλων του egg, προκρίθηκαν, με βάση την πληρότητα και αρτιότητα του υποβληθέντος φακέλου υποψηφιότητας (έλεγχος τυπικών προϋποθέσεων), στην επόμενη φάση, αυτή της κατ’ ουσία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων.

Οι επιχειρηματικές ιδέες που υποβλήθηκαν καλύπτουν όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι κλάδοι, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνοι των Καινοτόμων Εφαρμογών Τουρισμού (19%), των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση σε InternetofThings και FinTech (17%), του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (15%), των Δημιουργικών Βιομηχανιών – Gaming (13%),καθώς και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (11%).

Παράγοντες που συνέβαλλαν καθοριστικά στην αύξηση των συμμετεχόντων και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν κατά τον σχεδιασμό του 6ου κύκλου και ιδιαίτερα η παροχή ενός ευρέως πλέγματος χρηματοδοτικών εργαλείων που πλέον περιλαμβάνει από την παροχή μικρο-χρηματοδοτήσεων και επιχειρηματικών κεφαλαίων κίνησης μέχρι πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «η χώρα μας έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια από τη μεγαλύτερη ίσως διαρροή ταλαντούχων νέων στην ιστορία της. Στρατηγική προτεραιότητα για εμάς στη Eurobank είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα, και ιδιαίτερα στη νεανική επιχειρηματικότητα, να γίνει κεντρικό γρανάζι στο μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας για την ελληνική κοινωνία. Στόχος μας είναι μέσα από το egg να δημιουργηθούν βιώσιμες καινοτόμες νεανικές επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές, κερδοφόρες και με διεθνή προσανατολισμό. Ο επιχειρηματικός κόσμος,οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να συνεχίζουν να επενδύουν στις νέες προσπάθειες ώστε να αναπτυχθούν. Είναι βέβαιο ότι θα βρουν στο χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας ικανούς συνεργάτες, σπουδαίες ιδέες που μπορούν να μετεξελιχθούν σε ποιοτικά προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες, ώστε να κερδίσουν πολλαπλάσια και οι ίδιοι και η οικονομία μας συνολικά».

Ο γενικός διευθυντής του Corallia, καθ. Βασίλειος Μακιός, τόνισε ότι «Για μία ακόμη χρονιά, το Πρόγραμμα egg προσέλκυσε το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, το οποίο τολμά να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί στο στίβο της επιχειρηματικότητας. Τα πολλαπλά ρεκόρ ενδιαφέροντος που σημειώθηκαν στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων καταδεικνύουν τον σημαίνοντα ρόλο του egg στο ελληνικό οικοσύστημα και την αναγνώριση της ουσιαστικής υποστήριξης που παρέχουν, όχι μόνο οι κύριοι συντελεστές του Προγράμματος Eurobank και Corallia, αλλά όλο το φάσμα των σπουδαίων μεντόρων, χορηγών και υποστηρικτών που συμβάλλουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Αναμένουμε με χαρά, αλλά και ευθύνη, τις ομάδες που θα ενταχθούν στον 6ο κύκλο του egg για να τους προσφέρουμε απλόχερα όλα τα απαραίτητα εφόδια για ένα δυναμικό επιχειρηματικό ξεκίνημα».

Οι φετινές συμμετοχές ξεχωρίζουν με βάση τα νέα ποιοτικά κριτήρια και συγκεκριμένα η επέκταση του ορίου έως τα 6 άτομα ανά ομάδα επέτρεψε φέτος σε ωριμότερα, 5μελή και 6μελή σχήματα, να συμμετέχουν για πρώτη φορά, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των προκριθέντων επιχειρηματικών σχεδίων. Δυναμική ήταν και η παρουσία των γυναικών με 31% συμμετοχή στο σύνολο των επιχειρηματικών σχεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 12% του συνόλου των συμμετεχόντων στις επιχειρηματικές ομάδες έχει ηλικία άνω των 40 ετών, καταδεικνύοντας εμπράκτως ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα διευρύνεται και σε ηλικιακό επίπεδο.

Επιπλέον, για πρώτη φορά σε αυτό το στάδιο του Προγράμματος καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό (10%) συμμετοχής από επιχειρηματικές ομάδες που έχουν ήδη συστήσει επιχείρηση για την υλοποίηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Αυτό ερμηνεύεται και ως μια θετική ένδειξη ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος startup, κάτι που αποτελεί άλλωστε και στρατηγικό στόχο του Προγράμματος egg.