Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη Νέα Υόρκη
- 22/06/2018, 08:01
- SHARE
Συνολικά συμμετείχαν 60 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 400 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη που διοργανώθηκε από 19 έως 20 Ιουνίου στο πλαίσιο του 7ου Επενδυτικού Συνεδρίου Greek Investment Roadshow. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Enterprise Greece, και φέτος, πέραν του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum της Νέας Υόρκης, συνδυάστηκε με επισκέψεις στην Ουάσινγκτον και το Σικάγο στις 20-22 Ιουνίου για συναντήσεις με επιχειρηματικούς και πολιτειακούς φορείς και ομάδες επιρροής.
Στις εργασίες συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Εκπρόσωποι των διοικήσεων και οι υπεύθυνοι των επενδυτικών σχέσεων των παραπάνω εταιρειών συναντήθηκαν με διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικούς οίκους σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις. Συνολικά συμμετείχαν 60 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 400 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.
Στο πλαίσιο του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου Greek Investment Roadshow διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η Ελλάδα πίσω στο δρόμο της Ανάπτυξης». Στην έναρξη της ενημερωτικής συνάντησης, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «Από το προηγούμενο Investment Forum μέχρι σήμερα η συνολική ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20% με καταλυτική τη συμβολή του μη τραπεζικού τομέα που σημείωσε αύξηση άνω του 40%. Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσαν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε συναλλακτική δραστηριότητα. Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 33%, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα του 65%. Η αγορά εταιρικών ομολόγων εμπλουτίστηκε με νέες εκδόσεις. Τέλος επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις στη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών με την ενσωμάτωση διατάξεων που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση και παρέχουν τη δυνατότητα έκδοσης νέων τίτλων και εργαλείων άντλησης κεφαλαίων».
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: «Μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το Πρόγραμμα Προσαρμογής έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξισορρόπηση, οικονομική σταθεροποίηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ευλόγως το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι αυξημένο όπως φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών οίκων που συμμετείχαν στο 7ο Investment Forum της Νέας Υόρκης. Η χώρα παρουσιάζει σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών ευκαιριών και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών με την επιμονή της στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιβεβαιώσουν την βούλησή της να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης εστίασε στην ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, αφού τις επόμενες μέρες και μήνες αναμένονται σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα καθορίσει και τις επιλογές ξένων και Ελλήνων επενδυτών. «Η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών με νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, οι οποίες δικαιολογούν και έναν ανασχεδιασμό της επενδυτικής τους στρατηγικής. Σε αυτή την εξέλιξη ελπίζουμε να συμμετάσχουν κεφάλαια που τοποθετούνται όχι μόνο σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και σε άμεσες ξένες επενδύσεις, συμμετέχοντας στην κεφαλαιακή ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας σε λίγες εβδομάδες από τα προγράμματα προσαρμογής. Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης με σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιλύοντας διπλωματικά προβλήματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο που εδραιώνουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ τόνισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επεσήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και ειδικότερα όσο αφορά τη δημόσια διοίκηση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζει η Ελλάδα για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τον ενεργειακό, τουριστικό, ναυτιλιακό, διαμετακομιστικό και στην πρωτογενή παραγωγή. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα και που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.
Κατά το κλείσιμο της ενημερωτικής συνάντησης ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γεώργιος Χατζηνικολάου δήλωσε: «To 7o Ετήσιο Greek Investment Forum μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στους Αμερικανούς επενδυτές τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα. Οι αισιόδοξες προοπτικές ενισχύθηκαν από τις απόψεις και τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στο Forum, καθώς επίσης και από την αποφασιστικότητα που εκφράστηκε από τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχιστεί και ενταθεί, η εικόνα της Ελλάδας θα αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας».
Οι εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν, κατ’ αλφαβητική σειρά, εκπροσωπούμενες σε ανώτατο επίπεδο είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, MLS Πληροφορική, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.