Όμιλος Goody’s-Everest: Ενεργή συμμετοχή στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων

Όμιλος Goody’s-Everest: Ενεργή συμμετοχή στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων
Η Ρηνέτα Μήτση, Corporate Affairs & Sustainability Director, μας μιλά για τις πρωτοβουλίες του Ομίλου Goody’s-Everest για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει το περιβάλλον, εξαντλώντας τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 12.3 του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030 και τη μείωση της απώλειας τροφίμων τόσο στην παραγωγή όσο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος Goody’s-Everest ως μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων», βρίσκεται σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των αποβλήτων τροφίμων στην εστίαση.

Όπως σημειώνει η Corporate Affairs & Sustainability Director, Ρηνέτα Μήτση, «η συνεργασία του Ομίλου Goody’s-Everest με το Χαροκόπειο μετρά ήδη δύο χρόνια και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του όγκου των αποβλήτων τροφίμων στα καταστήματα εστίασης. Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα του Χαροκοπείου συνεργάζεται με τις επιμέρους ομάδες των σημάτων του Ομίλου, προκειμένου να καταγράψει και να ερμηνεύσει τα στοιχεία. Η μέτρηση περιλαμβάνει καταστήματα των βασικών σημάτων του Ομίλου με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεγέθη και δυναμική, ενώ επεκτείνεται και στα σημεία τα οποία διαθέτει ο Όμιλος σε επιβατικά πλοία. Το απαιτητικό αυτό έργο – το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη – φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία μιας σειράς αξιόπιστων δεικτών για την εκτίμηση των αποβλήτων τροφίμων σε διάφορα formats καταστημάτων – π.χ. full service εστιατόριο, self service, on the go –αποτελώντας ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο για την ορθή διαχείριση και τη μείωση της σπατάλης».

Ενδεικτικά, η μελέτη που διενεργείται στα καταστήματα της αλυσίδας Goody’s Burger House, καταγράφει τους όγκους των αποβλήτων τροφίμων σε ένα δείγμα καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να εντοπίσει “hot spots” στη διαδικασία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε ένα κατάστημα Goody’s Burger House παράγονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 40 γρ. αποβλήτων ανά απόδειξη, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που  καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία για παρόμοιες υπηρεσίες εστίασης*. Αυτή η καλή επίδοση οφείλεται στις πρακτικές που έχει ενσωματώσει η αλυσίδα στον τρόπο λειτουργίας της.

Στα Goody’s Burger House το φαγητό προετοιμάζεται κατά παραγγελία και όχι από πριν. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία διασφαλίζει και τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, αλλά παράλληλα συνεισφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της σπατάλης. Επιπλέον, τα καταστήματα της αλυσίδας ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες για την ορθή διαχείριση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, ενώ εκπαιδεύουν καθημερινά το προσωπικό τους σε θέματα χρήσης των πρώτων υλών και σωστής χρήσης του εξοπλισμού. Τέλος, σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, τα Goody’s Burger House επιδιώκουν τη διαρκή βελτίωση των συσκευασιών, την μεριδοποίηση και την τυποποίηση των α’ υλών που χρησιμοποιούν. Για τον λόγο αυτό αναδεικνύονται σε μια καλή πρακτική στον τομέα της αποφυγής της σπατάλης τροφίμων στην εστίαση.

*Ενδεικτικά, μια αντίστοιχη μελέτη του 2013 εκτιμά τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια  quick service στην Ευρώπη στα 70-80 γρ. ανά απόδειξη  -Βλ. σχετικά:  Drewitt T. (2013). Food waste prevention in quick service restaurants. Lund University Master of Science in Environmental Management and Policy.

Care for Food