Όμιλος Κοπελούζου: Μέχρι το 2030 η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο – Αξίας 4,2 δισ. ευρώ

Όμιλος Κοπελούζου: Μέχρι το 2030 η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο – Αξίας 4,2 δισ. ευρώ
Φωτογραφία από drone που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και εικονίζει πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στον κόλπο του Κισσάμου Χανίων. Την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας και την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων, ανακοίνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΔΜΗΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΙΩΡΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η προτεινόμενη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς έχει προσελκύσει «έντονο ενδιαφέρον» από ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση.

Ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζου επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλεκτρικής σύνδεσης με την Αίγυπτο, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιδιώκοντας να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος και την έναρξη λειτουργίας της το 2030, δήλωσε στο Bloomberg ο Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις του ομίλου.

Γνωστή ως Gregy, η προτεινόμενη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς έχει προσελκύσει «έντονο ενδιαφέρον» από ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση, είπε ο ίδιος στη συνέντευξη του.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου έως συνδέσεις αγωγών και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μετατρέπει το μεσογειακό έθνος σε πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος επιδιώκει την ανεξαρτησία της από το ρωσικό φυσικό αέριο και σχεδιάζει να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Το Gregy έχει ενταχθεί στον κατάλογο ενεργειακών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για επιχορήγηση έως και 50% του κόστους κατασκευής. Ο ΑΔΜΗΕ δήλωσε επίσης τον Νοέμβριο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύνδεση, η οποία θα αποτελείται από 4 καλώδια που θα εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου, έχει ως στόχο να φέρει ηλεκτρική ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών έργων ισχύος 9,5 γιγαβάτ που θα αναπτύξει ο Κοπελούζος στην Αίγυπτο ως ξεχωριστό έργο, δήλωσε ο Καρύδας.

Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία, το ένα τρίτο για μεταφορά στη Βουλγαρία, την Ιταλία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ένα άλλο τρίτο για την ελληνική παραγωγή καυσίμων όπως υδρογόνο και πράσινη μεθανόλη για πλοία, σύμφωνα με τον Καρύδα.

Το έργο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, πρόσθεσε.

Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο Κοπελούζος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών για την ανάπτυξή τους.Έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power – μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε ο Καρύδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com