Όμιλος OFET: Αναζητώντας το πραγματικό νόημα του Sustainability

Όμιλος OFET: Αναζητώντας το πραγματικό νόημα του Sustainability
Με σεβασμό στο περιβάλλον, επενδύουμε συστηματικά σε δράσεις και πρακτικές πράσινης ανάπτυξης

Από την Ιουλία Τσέτη*

Μιλώντας για sustainability και sustainable growth, έχει σημασία να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν αποτελεί ο όρος αυτός μία ακόμη λέξη της εποχής.

Γιατί, στην πραγματικότητα και στον πυρήνα της, ο όρος Sustainable δεν σχετίζεται μόνο με τη βιωσιμότητα −περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική− αλλά και με την ευημερία και την πρόοδο των ανθρώπων. Με τη λογική ότι οι ενέργειες των κυβερνήσεων και των εταιρειών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της  καθημερινότητας των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ευθυγραμμισμένο με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την Ελλάδα και την εγχώρια παραγωγή.

Και σε περιόδους έντονων προκλήσεων όπως αυτές που βιώνουμε, η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, με στόχο την επάρκεια και αυτάρκεια των πρώτων υλών, θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. Διότι αυτές οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη στην ενεργειακή αποδοτικότητα αλλά και στην κυκλική οικονομία, κομβικά στοιχεία της νέας εποχής. Όλα αυτά τα «όπλα» θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε βιώσιμες κοινωνίες και οικονομικά συστήματα που δεν θα είναι στεγνά, αλλά θα υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Ο Όμιλος ΟΦΕΤ, με τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και την πρότυπη βιομηχανία εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo, έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του λειτουργίας, ενώ είναι υπό έκδοση ο νέος Απολογισμός Βιωσιμότητας.

Ο Όμιλος έχει ως στόχο να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό του αποτύπωμα, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, παραμένοντας προσηλωμένος στην αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση, στην κοινωνική προσφορά, στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και στο ηθικό επιχειρείν.

Η Green team του ΟΦΕΤ σε συνεργασία με τη V Group, σε περιβαλλοντική δράση καθαρισμού, στο εμβληματικό νησί της Δήλου, τον Σεπτέμβριο του 2022.

οι 3 πυλώνες της Στρατηγικής του, ΟΦΕΤ, οι οποίες εμπεριέχουν μία ολιστική προσέγγιση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας μέσω των κριτηρίων ESG, αφορούν:

  • Την ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και το ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ και
  • Την ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, μέσα από στοχευμένες δράσεις προς την κοινωνία.

Ειδικότερα, μέσω των δράσεων «U & I Care – UNI-PHARMA & INTERMED & Eσύ και Εγώ νοιαζόμαστε», βασικό μέλημα του Ομίλου είναι η διαρκής στήριξη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων, σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες, ΜΚΟ αλλά και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.

Για το Περιβάλλον, υπό την ομπρέλα του «U & I Care» και ειδικότερα των δράσεων «U & I Green – Eσύ και Εγώ νοιαζόμαστε για το περιβάλλον», ο Όμιλος εστιάζει σε δράσεις μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και των εδαφών, υπεύθυνη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, μείωση των αερίων εκπομπών, 100% ανακύκλωση στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων και ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων.

Όσον αφορά στην Αγορά, στόχος είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η παροχή βέλτιστων και καινοτόμων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και υπηρεσιών, δίνοντας παράλληλα βαρύνουσα σημασία στον ευθυγράμμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τις αρχές του UN Global Compact, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, προτεραιότητα για τους εργαζομένους του Ομίλου είναι η σωστή καθοδήγηση και η συνεχής εκπαίδευση και η εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Με τους παραπάνω στόχους και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των σχέσεων με εσωτερικούς stakeholders και εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς, θεσμικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους, ο Όμιλος ΟΦΕΤ αποσκοπεί στη διατήρηση του ηγετικού του ρόλου στην εγχώρια αγορά, στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς του, στη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Με σεβασμό στο περιβάλλον, επενδύουμε συστηματικά σε δράσεις και πρακτικές πράσινης ανάπτυξης που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων μας, εξασφαλίζουν εξοικονόμηση της ενέργειας και συμβάλλουν στη βέλτιστη περιβαλλοντική απόδοσή τους. Ο Όμιλος επενδύει σε πράξεις μακροπρόθεσμης ωφέλειας, δημιουργώντας αξία για τον Άνθρωπο, την κοινωνία αλλά και την οικονομία. Για εμάς αυτό είναι το πραγματικό νόημα του Sustainable Growth.

* Η Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, είναι πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, είναι Γενική Γραμματέας Δ.Σ. του ΣΕΒ, Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas.

** Φωτογραφία Προσωπικού Αρχείου

*** Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.