Όμιλος Σαράντη: 60 χρόνια πρωτοπορίας και ανάπτυξης

Όμιλος Σαράντη: 60 χρόνια πρωτοπορίας και ανάπτυξης
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η Διοικητική Ομάδα του Ομίλου Σαράντη, (από αριστερά προς τα δεξιά) οι κύριοι Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Βάρσος, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου, Νίκος Μπαζίγος, Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ομίλου, Ευάγγελος Σιαρλής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, και Λάκης Βασιλειάδης, Διευθυντής Μάρκετινγκ Ομίλου.

Ο Όμιλος Σαράντη αποτελεί µια πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων µε διαρκώς επεκτεινόµενο γεωγραφικό αποτύπωµα και κορυφαία brands. Σε όλη τη διάρκεια της µακρόχρονης πορείας του, και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο επιχειρηµατικό και οικονοµικό περιβάλλον, ο όµιλος αναπτύχθηκε, επεκτάθηκε και εδραιώθηκε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, µε έντονη δραστηριότητα εξαγορών και σύναψης στρατηγικών συνεργασιών, επιτυγχάνοντας να προσδίδει προστιθέµενη αξία στους καταναλωτές, τους πελάτες-προµηθευτές, τους µετόχους, τους εργαζοµένους του και σε όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη.

Αυτή η αδιάκοπη πολυετής προσπάθεια και στοχευµένη στρατηγική καθιστά τον Όµιλο Σαράντη µοναδική περίπτωση στην ελληνική επιχειρηµατική πραγµατικότητα και µετουσιώνει το όραµα για έναν όµιλο ηγέτη στην παραγωγή και διάθεση καταναλωτικών προϊόντων, πάντα µε σεβασµό και γνώµονα τις αξίες της εταιρείας.

Με έντονη δραστηριότητα σε δεκατρείς χώρες οργανωµένες σε οκτώ business units –Ελλάδα (συµπεριλαµβανοµένων της Πορτογαλίας και επιλεγµένων διεθνών αγορών), Πολωνία, Ρουµανία, Βουλγαρία, Δυτικά Βαλκάνια, Τσεχία, Σλοβακία, Ουκρανία, Ουγγαρία– ο όµιλος διατηρεί τη δυναµική διεθνή του παρουσία και το αξιοσηµείωτο δίκτυο διανοµής του σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσµο.

Φέτος η εταιρεία συµπληρώνει 30 χρόνια από την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χρηµατιστηρίου Αξιών Αθηνών, και αυτό αποτελεί ορόσηµο στην ιστορία και την πορεία της.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Αναµφισβήτητα, η εφαρµογή βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης διαδραµατίζει κρίσιµο ρόλο για την προσέλκυση επενδυτών και την προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης και αντικατοπτρίζει την ωριµότητα των αγορών και των επιχειρήσεων εν συνόλω.

Η τήρηση κανόνων και διαφάνειας που αποτυπώνεται µέσα από την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης είναι θεµελιώδους σηµασίας να αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας κάθε εταιρείας η οποία ενδιαφέρεται για το αποτύπωµά της, τους πελάτες και τους συνεργάτες της, και έχει συνειδητοποιήσει ότι µε αυτό τον τρόπο καθίσταται πιο ελκυστική στους επενδυτές. Ο Όµιλος Σαράντη έµπρακτα δεσµεύεται να υιοθετεί και να ενσωµατώνει στο επιχειρηµατικό του µοντέλο τις βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα της εταιρικής διακυβέρνησης, έχοντας ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς µας και, κατ’ επέκταση, την αύξηση της εµπιστοσύνης των ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, µε την ανάληψη του ρόλου του προέδρου από τον Κυριάκο Σαράντη και την ανάθεση των καθηκόντων διευθύνοντος συµβούλου στον Γιάννη Μπούρα, ο Κυριάκος Σαράντης αναφέρει πως κλείνει ένας κύκλος αλλαγών και ολοκληρώνεται η µετάβαση στη νέα διοικητική δοµή της εταιρείας, την οποία ο ίδιος στηρίζει απόλυτα. Το διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας έγινε πιο δυναµικό, ενισχύθηκε µε νέα ανεξάρτητα µέλη µε εξαιρετικό βιογραφικό, µε πολλές επαγγελµατικές εµπειρίες και εκτενή κατάρτιση στον τοµέα του ο καθένας, που θα µπορέσουν να συµβάλουν καθοριστικά στη διαµόρφωση της επόµενης µέρας για τον όµιλο. Κρατώντας τα καλά σηµεία του παρελθόντος και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέβαλαν στην εξέλιξη της εταιρείας, συντίθεται ένα αισιόδοξο µέλλον. Με το επιχειρείν να αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι του DNA της εταιρείας και µε το θάρρος στη λήψη αποφάσεων που χαρακτηρίζει την ταυτότητα του οµίλου, προχωρά µπροστά και προετοιµάζει συντονισµένα τον όµιλο της επόµενης µέρας.

Θέτουμε γερές βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα στην ανάπτυξη του Ομίλου

Η µακρόχρονη ιστορία του Οµίλου Σαράντη χαρακτηρίζεται από έναν µεγάλο αριθµό εξαγορών εταιρειών και εµπορικών σηµάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτελώντας βασικό κοµµάτι της στρατηγικής του στο παρελθόν, οι εξαγορές έδωσαν σηµαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του οµίλου και στη µετεξέλιξη της εταιρείας από τοπικό παίκτη σε µεγάλη πολυεθνική εταιρεία, µε παρουσία −πέραν της Ελλάδας− σε 12 χώρες µέσω των θυγατρικών εταιρειών του και µε εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσµο.

Η νέα, αναθεωρηµένη στρατηγική του οµίλου καταδεικνύει την έµφαση που δίνεται στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής του βάσης, ενσωµατώνοντας συµπληρωµατικά τις εξαγορές στον µηχανισµό οργανικής ανάπτυξης, που στόχο αποτελεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Συνεχίζει να διευρύνει ευκαιρίες ανάπτυξης µέσω εξαγορών, χαρτογραφώντας πιθανούς στόχους και έχοντας πλέον αποκτήσει βαθιά γνώση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται και των αναγκών των καταναλωτών του, εστιάζει στις περιοχές όπου ήδη έχει αναπτύξει δραστηριότητα, στα κανάλια διανοµής του, καθώς και στο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο.

Ο όµιλος δροµολογεί επενδύσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Ήδη, τη διετία 2024-2025 δροµολογούνται επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για το νέο κέντρο διανοµής στα Οινόφυτα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνική επικράτεια όσο και τις εξαγωγές του και στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και σε τρίτες. Παράλληλα, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του οµίλου βρίσκεται στο επίκεντρο. Στόχος του οµίλου είναι να επιταχυνθεί η ψηφιακή µετασχηµατιστική διαδικασία, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι λειτουργικές του διαδικασίες, δηµιουργώντας ένα πιο ισχυρό επιχειρηµατικό περιβάλλον και ενισχύοντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήµατα.

 

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφία: Η Διοικητική Ομάδα του Ομίλου Σαράντη, (από αριστερά προς τα δεξιά) οι κύριοι Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Βάρσος, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου, Νίκος Μπαζίγος, Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ομίλου, Ευάγγελος Σιαρλής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, και Λάκης Βασιλειάδης, Διευθυντής Μάρκετινγκ Ομίλου

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.