Όμιλος ΒΕΝΕΤΗ: Επενδυτικό πλάνο 79,5 εκατ. ευρώ και νέα concepts για την ελληνική αγορά
- 25/04/2023, 16:56
- SHARE
Επενδύσεις σε καινούρια καταστήματα και νέα concepts που θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία του ομίλου ΒΕΝΕΤΗ, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται επιπλέον 17 brands, όλα στον χώρο της εστίασης, ανακοίνωσε η διοίκηση.
Οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 24% στα 110 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 3,7 εκατ. ευρώ υποχωρώντας κατά 28%. Ο όμιλος έχει επανέλθει σε επίπεδο πωλήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα, με τις προβλέψεις για το 2023 να δείχνουν +12% στο ά τρίμηνο.
«Η εταιρεία γιορτάζει 75 χρόνια λειτουργίας και έχουμε μεγαλώσει μιάμιση γενιά ανθρώπων με τη λέξη κρίση. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ανταπεξέλθουμε στις διαδοχικές κρίσεις σε προσωπικό, κρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η τσέπη μας μέρα με τη μέρα αδειάζει και η αίσθησή μου είναι ότι η ενεργειακή κρίση θα μείνει για τρία χρόνια ακόμη. Ταυτόχρονα συντελείται μια διακριτική κρίση των διεθνών τραπεζών η οποία ακόμη δεν μας έχει ακουμπήσει. Μπροστά μας έχουμε μια επισιτιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή θα επιφέρει, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών συρράξεων, αλλά και την έλλειψη βασικών πρώτων υλών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΕΝΕΤΗ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.
Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ελληνικό επιχειρείν επεσήμανε την αύξηση του κόστους ενέργειας και εργασίας, τις ανατιμήσεις προϊόντων, αλλά και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση υπενθύμισε πως εξαιτίας των αλλαγών που έφερε ο covid, 50.000 άνθρωποι έφυγαν από τουρισμό και εστίαση και υπολογίζεται πως φέτος η έλλειψη σε ανθρώπινα χέρια θα αποτιμηθεί σε πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας.
«Σκεφτείτε ότι για ένα κατάστημα 75-80 τ.μ. το μέσο κόστος ενέργειας είναι περίπου 9.000 – 9.500 ευρώ. Στο παρά ένα γλίτωσαν πολλές επιχειρήσεις την καταστροφή. Εμείς ευτυχώς είχαμε προβλέψει και αγοράσει αποθέματα σιταριού και είχαμε στοκ. Οι αυξήσεις που κάναμε μεσοσταθμικά ήταν μόνο 6,5%. Όλα τα μαγαζιά έχουν απωλέσει το κέρδος της λιανικής και παλεύουμε ώστε να μη γίνουν νέες ανατιμήσεις. Δεν σας κρύβω ότι παραμένει η φοβία ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε παρόμοια προβλήματα. Γεγονός είναι ότι μετά το πέρας της πανδημίας οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να ονειρεύονται. Οι νέοι προτιμούν να κάθονται σπίτι τους και να παίρνουν χρήματα από τους γονείς και το ταμείο ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια οι κουζίνες εστίασης θα γεμίσουν με αλλοδαπούς, όπως γίνεται στην Αμερική και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Το σήμα ΒΕΝΕΤΗ έχει 125 σημεία πώλησης και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να διαμορφωθεί σε 145-150 με την εξαγορά δικτύων λιανικής πώλησης να αποτελεί στρατηγική επιλογή.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Στην Αγγλία ανοίγουμε κατάστημα σε μια μόλις μέρα και στην Ελλάδα για να ανοίξει ένας φούρνος απαιτούνται τρία χρόνια. Απασχολούμε 2.000 εργαζόμενους, στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε τη μονάδα παραγωγής μας στη Βοιωτία και δεν μας αφήνουν. Έχουμε χάσει δυο αναπτυξιακούς νόμους και έχουμε αναστείλει μια επένδυση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η πράσινη μονάδα παραγωγής βιοτεχνικών προϊόντων τελικά θα φτιαχτεί με το τριπλάσιο κόστος και σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά».
Το στοίχημα με τα παγωτά «Δωδώνη»
Όπως αποκάλυψε η διοίκηση θα τρέξει αναπτυξιακό πλάνο τετραετίας ύψους 79,5 εκατ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων νέας μονάδας 15.000 τ.μ., μηχανολογικό εξοπλισμό, ίδρυση νέων εταιρικών καταστημάτων, την εξαγορά δικτύου καταστημάτων εστίασης και την εξαγορά της εταιρείας παγωτά “Δωδώνη”.
«Όσον αφορά τα παγωτά Δωδώνη, βρέθηκε επιτέλους λύση και το σενάριο που η εταιρεία θα μπει σε μια διαδικασία εξυγίανσης τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπρόσθετα, θα τρέξει αναπτυξιακό πλάνο με 12 καταστήματα δωδώνη, δυο ιδιοκτήτρια, σε βόρεια και νότια προάστια, και τα υπόλοιπα 10 με τη λογική του franchise. Δυναμικά μπαίνουμε και στο TAILOR MADE COFFEE ROASTERS, ένα concept με καφέ, ζεστά και κρύα snacks, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμιά και παγωτό. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προσφέρονται 6 διαφορετικοί καφέδες με βάση το φίλτρο, μια τάση που εκτιμάται ότι θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, συν υπηρεσίες εκπαίδευσης για τους καταναλωτές» τόνισε ο κ. Μονεμβασιώτης.
Δυναμική είναι και η ανάπτυξη του CREMERIA VENETI, το οποίο διαθέτει 7 σημεία πώλησης βρίσκεται στην πλατφόρμα της WOLT και προσεχώς θα κάνει την είσοδό του σε e-food.
Τι γίνεται με το Jackson’s στο Κολωνάκι
Εδώ και μια οκταετία έχει περάσει στα χέρια της ΒΕΝΕΤΗ το ιστορικό μπαρ – εστιατόριο Jackson Hall, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε πως, αν δεν συμβεί κάποιο απρόσμενο συμβάν, το κατάστημα θα κάνει εγκαίνια μέσα στο 2023.
«Το Jackson’s είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει βασανίσει πολύ. Τώρα μπαίνουν τα μηχανήματα και ο απαραίτητος ηλεκτρονικο-μηχανολογικος εξοπλισμός. Χρειάστηκε να γκρεμίσουμε τους εσωτερικούς χώρους και να τους ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Στο ισόγειο θα υπάρχει αρτοποιείο και ο επάνω όροφος θα φιλοξενεί το Jackson’s burger και το pizza Mia, τα οποία μέχρι πρότινος κινούνται στη λογική της ηλεκτρονικής παραγγελίας. Υπάρχουν 4 κουζίνες σε Καισαριανή και Αργυρούπολη και ο στόχος είναι να φτάσουν τις 10 μέχρι το τέλος του χρόνου» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: