Ομόφυλα ζευγάρια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο έως 31 Ιανουαρίου – Πότε θα ψηφιστεί

Ομόφυλα ζευγάρια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο έως 31 Ιανουαρίου – Πότε θα ψηφιστεί
Photo: pixabay.com
Τη στάση της αποχής επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ως την 31η Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό συνοδευτικό κείμενο, «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη το γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στο γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν».

Εξ άλλου, προστίθεται, «η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου…».

Επιπροσθέτως, «το σχέδιο νόμου, η σύνταξη του οποίου βασίστηκε και στη νομοθετική πρακτική που ακολουθήθηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη καθιερώσει την ισότητα στο γάμο (Γαλλία, Γερμανία κ.ά), στοχεύει με δεκατρία μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας. Επίσης γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας». Τέλος, το νομοσχέδιο «ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών».

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου δημοσιεύεται ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομόφυλα ζευγάρια: Η στάση Βορίδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η νέα ρύθμιση δίνει δικαιώματα σε κάποιους, χωρίς να αφαιρεί κανένα από τους πολλούς και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο εκφράζει επιλογές της Πολιτείας, όχι θεολογικές πεποιθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη στάση της αποχής επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στο θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα και αναμένεται ψηφιστεί στις 12 με 13 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: