Ομπάμα και Πούτιν συμφωνούν ότι διαφωνούν

Ομπάμα και Πούτιν συμφωνούν ότι διαφωνούν

Σε «ψυχρό» κλίμα διεξήχθησαν συναντήσεις μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς δεν γεφυρώνεται το «χάσμα» της Ουκρανίας.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται από χθες στο Πεκίνο συναντήθηκαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σε τρεις διαφορετικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, για περίπου 15 με 20 λεπτά συνολικά, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, επιβεβαιώνοντας πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Συρία.

Σε ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο σήμερα το πρωί ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «είναι βαθύτατα ενοχλημένες από τις ενέργειες της Ρωσίας» στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, καθώς τα γεγονότα δείχνουν πως η συμφωνηθείσα εκεχειρία μεταξύ στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών δεν τηρείται.

«Υπάρχει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ και πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αν ο Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πούτιν, θα ήθελε να τονίσει «την ανάγκη της επιστροφής στην παρούσα συμφωνία».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της να «αποσύρει τα στρατεύματά της και τον εξοπλισμό της» από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Οι Ομπάμα και Πούτιν είχαν σύντομη συνάντηση χθες στο Πεκίνο χωρίς να έχουν πραγματικά χρόνο να συζητήσουν. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στις αρχές του Ιουνίου στη Γαλλία, στο περιθώριο των εορτασμών της 70ης επετείου της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Δύο πυρηνικές μονάδες στο Ιράν θα κατασκευάσει η Ρωσία
Τον διάλογο Ουάσινγκτον-Μόσχας σίγουρα δεν διευκόλυνε η συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας για την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών μονάδων σε ιρανικό έδαφος. Η συμφωνία αυτή έρχεται λίγο πριν από την 24η Νοεμβρίου που είναι η διορία την οποία έχει θέσει η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία) στην Τεχεράνη για να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με υπόμνημα που συνυπέγραψαν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο και ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού πυρηνικής ενεργείας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η Μόσχα εξετάζει την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου στο Ιράν.

Η Τεχεράνη ήδη διαχειρίζεται τον ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Μπουσέρ, στις ακτές του Περσικού.