ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας
- 16/01/2018, 19:15
- SHARE
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες.
Πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που πληρώνει ο μέσος Ευρωπαίος, δίνει ο Έλληνας καταναλωτής για τις υπηρεσίες κινητές τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι χρεώσεις στη χώρα μας είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσον όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μια σύνδεση κινητού με πακέτο μεσαίας χρήσης (π.χ. 300 κλήσεις και 1 GB δεδομένα), στην Ελλάδα κοστίζει 62,13 δολ. ΗΠΑ (50,94 ευρώ) και είναι η δεύτερη υψηλότερη χρέωση στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Την πιο υψηλή έχει η Ιαπωνία, η οποία ανέρχεται σε 66,23 δολάρια (54,30 ευρώ). Οι χρεώσεις όμως αυτές αναφέρονται σε ονομαστικές τιμές και όχι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). Αν οι χρεώσεις μετασχηματιστούν σε ΜΑΔ, τότε η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα, αφού η μηνιαία χρέωση ανέρχεται σε 82,84 δολ. (67,92 ευρώ), έχοντας ως δεύτερη πιο ακριβή την Ιαπωνία με 69,71 δολ. ΗΠΑ (57,16 ευρώ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η μέση χρέωση στη ζώνη του ΟΟΣΑ ενός πακέτου κινητής τηλεφωνίας μεσαίας χρήσης, διαμορφώνεται σε ονομαστικές τιμές στα 25,70 δολ. (21,07 ευρώ) και σε ΜΑΔ στα 29,78 δολ. (24,41 ευρώ). Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η χρέωση της κινητής τηλεφωνίας σε ΜΑΔ είναι περίπου τριπλάσια του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Στα πακέτα υψηλής χρήσης, οι διαφορές είναι ακόμη πιο μεγάλες, ενώ μικρότερες είναι οι διαφορές στα πακέτα χαμηλής χρήσης. Στα τελευταία, οι διαφορές που εντοπίζονται είναι της τάξεως του 5% έως 25%, ενώ στα πακέτα υψηλής χρήσης, οι χρεώσεις είναι ακόμη και υπερτριπλάσιες του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, εφαρμόζει από τις χαμηλότερες χρεώσεις στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Ένα μεσαίο πακέτο κινητής στη γείτονα χώρα κοστίζει 6,46 δολ. ΗΠΑ (5,29 ευρώ) ή σε ΜΑΔ ανέρχεται σε 13,18 δολ. (10,8 ευρώ). Οι Έλληνες δηλαδή πληρώνουν 8 έως 10 φορές πιο ακριβά απ’ τους Τούρκους ένα πακέτο μεσαίας χρήσης κινητής τηλεφωνίας, τόσο σε ονομαστικές τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι προαναφερόμενες χρεώσεις είναι τιμές καταλόγου και όχι οι πραγματικές. Τα στελέχη τους σημειώνουν ότι οι περισσότεροι πελάτες τους γίνονται δέκτες προσφορών με χρεώσεις που είναι πολύ χαμηλότερες εκείνων του τιμοκαταλόγου τους, κυρίως μέσω τηλεφωνικών προωθητικών ενεργειών. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, καθοριστικό ρόλο στις αλμυρές χρεώσεις, διαδραματίζει και η υψηλή φορολογία που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του μηνιαίου λογαριασμού.
Εκτός από την Ελλάδα, ακριβές χώρες στη χρήση κινητού είναι η Ιαπωνία, η Ουγγαρία, οι ΗΠΑ, η Τσεχία και η Σλοβακία.