ΟΠΕΚ: Η εποχή του πετρελαίου δεν έχει φτάσει στο τέλος της – Ανεπαρκείς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας

ΟΠΕΚ: Η εποχή του πετρελαίου δεν έχει φτάσει στο τέλος της – Ανεπαρκείς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας
6666620 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιταμ αλ-Γκάις, εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τις προτάσεις για πρόωρο τέλος της πετρελαϊκής εποχής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιταμ αλ-Γκάις, ξεκαθάρισε η εποχή του πετρελαίου δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της.

Αυτή η δήλωση έρχεται αντίθετα προς τις προβλέψεις και τις προσδοκίες που αφορούν στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόλο που οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί, ο Χάιταμ αλ-Γκάις επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης της ενεργειακής ζήτησης παραμένει υψηλός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι ακόμη ικανές να καλύψουν πλήρως αυτές τις ανάγκες.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τον αλ-Γκάις, δεν σκοπεύει να παραμείνει στάσιμη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Αντίθετα, επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών που αποσκοπούν στη συλλογή και αποθήκευση των ρύπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, προσπαθεί να δείξει ότι είναι δυνατή η μείωση των εκπομπών αερίων ακόμη και κατά την παραγωγή πετρελαίου. Αυτή η στρατηγική, όπως εξηγεί, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα περιβαλλοντικής αειφορίας, καθώς και για να διατηρηθεί η απαραίτητη προσφορά ενέργειας στον κόσμο.

Ωστόσο, ο αλ-Γκάις εκφράζει επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με τις προτάσεις για πρόωρο τέλος της πετρελαϊκής εποχής. Αναρωτιέται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια απόφαση στις επενδύσεις και στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι ακόμη επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες, η άμεση εγκατάλειψη της πετρελαϊκής χρήσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακό χάος, όπως επισημαίνει. Αυτό το σενάριο υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης μιας ισορροπημένης προσέγγισης στον τομέα της ενέργειας, που λαμβάνει υπόψη τόσο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες όσο και τις ανάγκες για ενέργεια που έχει ο πλανήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: