Τι απαντά η OpenAI για το τεράστιο ζήτημα του ChatGPT και των πνευματικών δικαιωμάτων

Τι απαντά η OpenAI για το τεράστιο ζήτημα του ChatGPT και των πνευματικών δικαιωμάτων
The GPT-4 logo is seen in this photo illustration on 13 March, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πιέζονται οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να εκπαιδεύσουν τα γλωσσικά τους μοντέλα.

Η OpenAI δήλωσε ότι θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν εργαλεία όπως το πρωτοποριακό ChatGPT χωρίς πρόσβαση σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, καθώς αυξάνεται η πίεση στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των προϊόντων τους.

Chatbots όπως το ChatGPT και γεννήτριες εικόνων όπως το Stable Diffusion «εκπαιδεύονται» σε έναν τεράστιο θησαυρό δεδομένων που λαμβάνονται από το διαδίκτυο, με μεγάλο μέρος του να καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή μια νομική προστασία κατά της χρήσης του έργου κάποιου χωρίς άδεια.

Τον περασμένο μήνα, οι New York Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft, η οποία είναι κορυφαίος επενδυτής στην OpenAI και χρησιμοποιεί τα εργαλεία της στα προϊόντα της, κατηγορώντας τους για «παράνομη χρήση» του έργου της για τη δημιουργία των προϊόντων τους.

Σε μια εισήγηση προς την ειδική επιτροπή επικοινωνιών και ψηφιακής τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων, η OpenAI δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να εκπαιδεύσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το μοντέλο GPT-4 – η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT – χωρίς πρόσβαση σε έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επειδή τα πνευματικά δικαιώματα καλύπτουν σήμερα σχεδόν κάθε είδος ανθρώπινης έκφρασης – συμπεριλαμβανομένων των blogposts, των φωτογραφιών, των αναρτήσεων σε φόρουμ, των αποσπασμάτων κώδικα λογισμικού και των κυβερνητικών εγγράφων, θα ήταν αδύνατο να εκπαιδεύσουμε τα σημερινά κορυφαία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να χρησιμοποιήσουμε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα», ανέφερε η OpenAI στην εισήγησή της, σύμφωνα με την Telegraph.

Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός του εκπαιδευτικού υλικού σε βιβλία και σχέδια εκτός πνευματικών δικαιωμάτων θα παρήγαγε ανεπαρκή συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Απαντώντας στη μήνυση των NYT η OpenAI δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τη δημοσιογραφία, συνεργαζόμαστε με ειδησεογραφικούς οργανισμούς και πιστεύουμε ότι η αγωγή των New York Times είναι αβάσιμη».

Προηγουμένως, η εταιρεία δήλωσε ότι σέβεται «τα δικαιώματα των δημιουργών και των ιδιοκτητών περιεχομένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: