Ώρα αποφάσεων για ΕΚΤ και Fed: Το κόστος δανεισμού βλέπει η Αθήνα

Ώρα αποφάσεων για ΕΚΤ και Fed: Το κόστος δανεισμού βλέπει η Αθήνα
The inscription Euro USD on the background of euro banknotes and American dollars. Euro dollar currency pair Photo: Shutterstock
Οι πρώτες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στην εποχή Τραμπ. Τα προγνωστικά, οι νέες αβεβαιότητες και οι προσδοκίες των δανειοληπτών.

Αποφάσεις νομισματικής πολιτικής καλούνται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπό τη σκιά των προγραμματικών δηλώσεων του νέου Αμερικανού προέδρου, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που επηρεάζουν το κόστος δανεισμού.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν απόκλιση στις στρατηγικές των δύο κεντρικών τραπεζών. Από τη μία μεριά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να διατηρήσει σταθερά επιτόκια στη σημερινή της συνεδρίαση για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και από την άλλη η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει επιτόκια.

Η Fed προβλέπεται να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σταθερό στο τρέχον εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών. Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, για πρώτη φορά από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και υπό την πίεση των δηλώσεών του που υπονοούν κινδύνους για την δοκιμαζόμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν επιτάχυνση των μειώσεων των επιτοκίων του ευρώ, με αποτύπωμα στην ισοτιμία με το δολάριο.

Για αρχή, αύριο, αναμένεται μια μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,75%, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποσαφηνίσει τις αποφάσεις που θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως π.χ. η επιβολή δασμών. Όπως είπε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για καθολικούς δασμούς. Παρά τις “ευθείες βολές” σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του για την ΕΕ, αν και η αναφορά από το Νταβός ότι δεν θα αντιμετωπίσουν δασμούς χώρες που θα παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ δίνει το περίγραμμα της νέας πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά, η ΕΚΤ θα κληθεί να σταθμίσει τις επιπτώσεις από δυνητικούς δασμούς στον πληθωρισμό, οπότε αυτή θα είναι μια παράμετρος που ενδέχεται να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική μεσοπρόθεσμα. Προς το παρόν, αν και ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,4% τον Δεκέμβριο, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και της αύξησης του πληθωρισμού υπηρεσιών, εκτιμάται ότι δεν απειλείται ο στόχος του 2%.

Μια άλλη παράμετρος που ενδέχεται να επιβραδύνει τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι οι αποφάσεις της Fed. Οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ως πιθανή μια στάση αναμονής του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αν και δέχεται πιέσεις από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ για μειώσεις επιτοκίων.

Βραχυπρόθεσμα πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ ανακουφίζουν τους δανειολήπτες στην Ελλάδα σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση θέλει να στρέψει την προσοχή της στις μικροοικονομικές παραμέτρους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην εκδήλωση του Economist The World Ahead 2025. Χαμηλότερα επιτόκια ευνοούν επίσης και άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η συνέχιση της προσπάθειας για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς αλλά και αξιοποίηση του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσονται επίσης πρωτοβουλίες για την αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

font