Ώρα για e-commerce πολυτελείας για τους Ελβετούς ωρολογοποιούς

Ώρα για e-commerce πολυτελείας για τους Ελβετούς ωρολογοποιούς
epa05605858 Hungarian watchmaker Istvan Hanga adjusts the hour hands of a giant clock, operated by the Kecskemet Cathedral's original mechanism in the Bozso House Watch Collection in Kecskemet, 85 kms southeast of Budapest, Hungary, 27 October 2016. EPA/SANDOR UJVARI HUNGARY OUT

Μπορεί να άργησαν να μπουν στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και τα social media, ωστόσο σήμερα βλέπουν τις πωλήσεις των ρολογιών τους να εκτοξεύονται.

Ηλεκτρονικά καταστήματα, λογαριασμοί στο Instagram, εξαιρετικές πωλήσεις στο Διαδίκτυο: οι Ελβετοί ωρολογοποιοί που επί μακρόν δίσταζαν να πωλήσουν μέσω Διαδικτύου φοβούμενοι τις απομιμήσεις και την αλλοίωση της εικόνας τους , ξαφνικά ανεβάζουν ταχύτητα για να μπουν για τα καλά στην ψηφιακή εποχή.

Στο Baselworld, την ετήσια έκθεση ωρολογοποιίας που διεξάγεται τον Μάρτιο στη Βασιλεία, οι Ελβετοί ωρολογοποιοί δημοσιεύουν όλο και περισσότερες ανακοινώσεις τους στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Patek Philippe, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα του τομέα που έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο του λογαριασμό στο Instagram.

Στις 18 κάθε μήνα, ο οίκος αυτός που ιδρύθηκε το 1839 θα καθιερώσει για τους λάτρεις των ρολογιών μια συνάντηση ώστε να συζητούν την επικαιρότητά του και την τεχνογνωσία του ακριβώς στις 18:39′ ώρα Γενεύης, παραπέμποντας έτσι στο έτος ίδρυσής του.

«Το Διαδίκτυο αλλάζει τα δεδομένα με καταπληκτικό τρόπο», εξήγησε ο Νταβίντ Σαντίγ, ο πρόεδρος του Digital Luxury Group, συμβουλευτικής εταιρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Η ανακοίνωση ενός μεγάλου οίκου όπως ο Patek είναι, κατά τη γνώμη του, «ισχυρή ένδειξη» των αλλαγών που διαδραματίζονται στην ωρολογοποιία.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των πωλήσεων των ωρολογοποιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του. Ωστόσο έως το 2022, το μερίδιό του μπορεί να αυξηθεί από 8 έως 12%, σε συνάρτηση με το εύρος των τιμών.

Καθώς ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν ήδη τα ψηφιακά εργαλεία κυρίως για να επικοινωνούν με τους συλλέκτες, πολλές σκέφτονται να περάσουν πλέον και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Πέρυσι, η Omega, μια από τις μεγαλύτερες και τις πλέον αξιόπιστες ωρολογοποιίες, έκανε την έκπληξη διοργανώνοντας μια πώληση αστραπή στο Instagram απευθυνόμενη σε μια κοινότητα θαυμαστών της μάρκας πριν ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας της πρώτης της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου για την αμερικανική αγορά.

Η Oris, άλλη ελβετική μάρκα, ετοιμάζει επίσης το δικό της e-shop, στις ΗΠΑ, αλλά προτίθεται επίσης να απευθυνθεί κατευθείαν στη νέα γενιά αγοραστών με ένα κινητό κατάστημα, εγκατεστημένο μέσα σε ένα αμερικανικό τροχόσπιτο Airstream που θα οργώσει τα φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στη Βασιλεία, η γαλλική μάρκα Bell & Ross που κατασκευάζει ρολόγια στην Ελβετία εμπνευσμένα από τον κόσμο της αεροπορίας, ανακοίνωσε την πώληση τριών μοναδικών κομματιών αντί 400.000 ευρώ έκαστο: το ένα στο Mr. Porter, τον ιστότοπο διανομής προϊόντων πολυτελείας για τον άνδρα, το δεύτερο στο δικό της e-shop και το τελευταίο στο παραδοσιακό της κατάστημα.

Ο αγοραστής θα μπορεί, αν το επιθυμεί ακόμη να ταξιδέψει στην Ελβετία με ιδιωτικό τζετ και να συναντήσει τον κατασκευαστή του ρολογιού του!

Ωστόσο, καθώς ακόμη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά καταστήματα, τα ψηφιακά εργαλεία θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύουν την πελατεία στο κατάστημα.

Στη Ρώμη, η Bulgari, μέλος του ομίλου LVMH, κάλεσε τους πελάτες της στο κατάστημά της με αφορμή την έκδοση του βιβλίου για την ιστορία του οίκου, αλλά και τους μπλόγκερ που επισκέφτηκαν τα εργαστήρια και ανάρτησαν πληροφοριακό υλικό για να παρουσιάσουν την εκδήλωση σε ένα ευρύτερο κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ