«Ώρα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα» – Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με πιέσεις και διαδηλώσεις

«Ώρα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα» – Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με πιέσεις και διαδηλώσεις
JERUSALEM - SEPTEMBER 03: Thousands of Israelis gather around Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's residence with banners to protest against PM Netanyahu and his government for not signing the ceasefire agreement with Gaza and to demand hostage swap deal with Palestinians in Jerusalem on September 03, 2024. Saeed Qaq / Anadolu (Photo by Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί σε οριστικοποίηση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιστέκεται στις πιέσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση έκρινε την Τρίτη ότι είναι «καιρός να οριστικοποιηθεί» μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της συμπλήρωσης 11 μηνών από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς. Παρά τις πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξακολουθεί να αντιστέκεται στις εκκλήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η δήλωση της Ουάσιγκτον ήρθε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι βρέθηκαν τα πτώματα έξι ομήρων, οι οποίοι είχαν απαχθεί και εκτελεστεί από τη Χαμάς σε υπόγεια σήραγγα στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων στο Ισραήλ, με χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, απαιτώντας συμφωνία που θα διασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που παραμένουν ζωντανοί.

«Παραμένουν δεκάδες όμηροι στη Γάζα που περιμένουν μια συμφωνία για την επιστροφή τους. Είναι καιρός να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή, όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος, με στόχο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ασκεί πίεση στον Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι δεν κάνει αρκετά για να φέρει εις πέρας μια συμφωνία. Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις και έχει διαμηνύσει ότι η Χαμάς θα πληρώσει «πολύ ακριβά» για τις επιθέσεις της.

Ένα από τα κύρια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή του Νετανιάχου να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου, ενώ η Χαμάς απαιτεί πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Η Χαμάς, μέσω του εκπροσώπου της, Αμπού Ουμπέιντα, απείλησε ότι οι υπόλοιποι όμηροι θα επιστρέψουν «σε φέρετρα» αν δεν κλειστεί συμφωνία και συνεχιστεί η στρατιωτική πίεση του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν στόχους σε διάφορα σημεία, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές. Ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ η ανθρωπιστική κρίση και η εκτόπιση σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού συνεχίζονται.

Παράλληλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται για έβδομη ημέρα, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: