Ώρα μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και τα οφέλη για τους δανειολήπτες

Ώρα μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και τα οφέλη για τους δανειολήπτες
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% αύριο, Πέμπτη.

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% αναμένεται να προχωρήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων. Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να προβεί σε μεγαλύτερες μειώσεις στα επιτόκια κύριας και οριακής αναχρηματοδότησης, περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σήμερα, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο 3,75%, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης είναι στο 4,25% και της οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Με τη μείωση που αναμένεται, το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% και της οριακής στο 3,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να ωφελήσει δανειολήπτες σε χώρες με ανταγωνιστική τραπεζική αγορά, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να περάσουν το χαμηλότερο κόστος άντλησης ρευστότητας στα επιτόκια δανείων.

Η αναπροσαρμογή αυτή θεωρείται απαραίτητη, καθώς η ΕΚΤ περιορίζει τη ρευστότητα που προσέφερε μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης κατά την περίοδο της κρίσης, οδηγώντας τις τράπεζες πίσω στην «παραδοσιακή» πηγή άντλησης κεφαλαίων, με χαμηλότερο επιτόκιο.

Οι πρόσφατες αυξήσεις στον πληθωρισμό ενισχύουν τα επιχειρήματα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων φέτος. Τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 2,8%, από 2,6% τον Ιούνιο, με τις υπηρεσίες να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτό. Ωστόσο, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αδύναμη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 0,3% το β’ τρίμηνο του 2024, μετά από παρόμοια άνοδο το α’ τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: