Ώρα μηδέν για τη Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παρά τις πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ και Χαμάς

Ώρα μηδέν για τη Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παρά τις πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ και Χαμάς
TEL AVIV, ISRAEL - SEPTEMBER 5: People gather to demonstrate against Prime Minister Benjamin Netanyahu's government's reluctance regarding a ceasefire and hostage swap deal, in Tel Aviv, Israel on September 5, 2024. Waving Israeli flags and holding signs, banners, and placards criticizing Netanyahu and his government, the protesters called for an end to Israel's attacks on Gaza. Saeed Qaq / Anadolu (Photo by Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν ξανά το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς οι έμμεσες διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Παρά την εμπλοκή του Κατάρ και της Αιγύπτου στη διαδικασία, η ειρηνευτική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, σχεδόν 11 μήνες από την αρχή του πολέμου, μετά την αιφνιδιαστική έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας από την Αϊτή, σημείωσε πως τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει στο 90% των ζητημάτων, όμως τα εναπομείναντα ζητήματα κρατούν τη συμφωνία σε εκκρεμότητα. Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάθε μέρα καθυστέρησης αυξάνει την πιθανότητα εκτροχιασμού των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των συνομιλιών. Η Χαμάς κατηγορεί τις ΗΠΑ για τυφλή υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι η εξάλειψη της Χαμάς.

Η συζήτηση περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα, όπως ο έλεγχος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, που αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, και η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς ομήρους.

Την ίδια ώρα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, με πάνω από 40.000 θύματα, ενώ ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ προσπαθούν να διασώσουν τον άμαχο πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί έπειτα από ένα δεκαήμερο επεισόδιο «βίαιης επίθεσης», μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τον καταυλισμό, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αφήσει πίσω τους σοβαρές ζημιές στις υποδομές της πόλης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μεταφέρει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη βίαιη καταστροφή και την ερήμωση που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο την κατάσταση στις πόλεις Τζενίν και Τουλκάρεμ, όπως και στους καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: