Το όραμα της Intel για το μέλλον
- 24/07/2014, 09:30
- SHARE
Μετά τις λανθασμένες κινήσεις στην αγορά των κινητών, η Intel στοχεύει στην επόμενη μεγάλη αλλαγή στους υπολογιστές: το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
του Κλέι Ντίλοου
Τον Ιούνιο, η Intel αποκάλυψε κάποιες σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της επεξεργασίας δεδομένων. Αποκάλυψε τον νέο επεξεργαστή Xeon Phi, που η εταιρεία υπολογίζει ότι θα αυξήσει κατά 20% τα έσοδα από τις πωλήσεις υπολογιστικών συστημάτων υψηλών επιδόσεων της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Ανακοίνωσε επίσης νέα αρχιτεκτονική για τον μικροεπεξεργαστή Atom, που χρησιμοποιείται στα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι υπολογιστές.
Πολλές από αυτές τις κινήσεις στοχεύουν στις βλέψεις της Intel για το μέλλον, που ως απώτερο στόχο έχουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων – και τη διάθεση της εταιρείας να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις για την επόμενη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της τεχνολογίας των υπολογιστών.
Η Intel άργησε να εισέλθει στην αγορά των κινητών συσκευών. Παρότι κατά παράδοση η Intel κυριαρχούσε στους υπερ-υπολογιστές και τους προσωπικούς υπολογιστές, η κακή εκτίμηση για την ταχεία άνοδο της αγοράς των κινητών συσκευών επέτρεψε σε ανταγωνιστές της όπως η AMD και η Qualcomm να της κλέψουν μερίδιο αγοράς. Καθώς οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών σημείωσαν μείωση – μέχρι και το 70% των εσόδων της Intel προέρχεται από την αγορά αυτή – η εταιρεία άρχισε να ανησυχεί για τις προοπτικές της, και σίγουρα δε θέλει να μείνει πίσω στην άνθιση μιας νέας αγοράς.
«Έχουμε δει τις αλλαγές στο χώρο των υπολογιστών και πλέον κινούμαστε στην κατεύθυνση των υπολογιστών περιβάλλοντος», λέει ο Μπράιαν Ντέιβιντ Τζόνσον, μηχανικός μελλοντικών τεχνολογιών της εταιρείας, σχετικά με τη μετάβαση από τα έξυπνα τηλέφωνα στις φορετές συσκευές και άλλες συσκευές που αποτελούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. «Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι, τί θέλουμε να μετατρέψουμε σε υπολογιστή και γιατί;».
Η Intel αναμένει ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα είναι πολύ ευρεία. Στην παρουσίαση του Ιουνίου, εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν την ιδέα ότι οι υπολογιστικές εφαρμογές θα αναπτυχθούν εκθετικά καθώς το μέγεθος της απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος θα μειώνεται, δημιουργώντας ευκαιρίες για εισαγωγή υπολογιστών σχεδόν στα πάντα.
Η Intel εκτιμά ότι 500 εκατομμύρια συσκευές φορετής τεχνολογίας θα πωλούνται ετησίως μέχρι το 2020. Κάθε συσκευή θα έχει υπολογιστική ισχύ για να καταναλώνει και να παράγει δεδομένα (και σύμφωνα με την εταιρεία, η αξία αυτών των δεδομένων θα πλησιάζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.)
Τα δύο βασικά προϊόντα της Intel στο χώρο αυτό είναι το Galileo και το Edison. Το πρώτο είναι μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα που είναι διαθέσιμη σε προγραμματιστές. Το δεύτερο είναι ένα μικροσκοπικό επεξεργαστικό σύστημα που μπορεί να ενσωματωθεί σε καταναλωτικά προϊόντα για την παροχή αποθηκευτικού χώρου, επεξεργαστικής ισχύος, ασύρματης επικοινωνίας και συμβατότητας με Bluetooth.
Διαβάστε ακόμη: