Οργανωμένο Λιανεμπόριο: Στο 12,6% ο ρυθμός ανάπτυξης – Τα FMCGs συντηρούν την «κούρσα»
- 17/06/2020, 09:39
- SHARE
Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης διατηρεί η αγορά του λιανεμπορίου και μετά το lockdown, αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, καθώς έχει κοπάσει η φρενήρης ζήτηση που οδήγησε σε άδεια ράφια για ορισμένα είδη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων της βάσης δεδομένων της Nielsen για τις τάσεις της αγοράς κατά το πρώτο 5μηνο του 2020.
Ειδικότερα, η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου (ήτοι καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) κινήθηκε θετικά σε αξία, με ρυθμό ανάπτυξης +12,6% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2020 (στοιχεία YTD έως 31 Μαΐου 2020), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα FMCGs στο σύνολό τους παρουσιάζουν πιο έντονη αυξητική τάση, στο +13,3%.
Στο lockdown
Ας σημειωθεί ότι στο διάστημα από 27 Φεβρουαρίου, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα, μέχρι 17 Μαΐου, που μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας με τη σταδιακή άρση του lockdown, η αύξηση των πωλήσεων στα supermarket άγγιξε το 20%. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, αυτή την περίοδο ενισχυμένοι βγήκαν όχι μόνο οι λιανέμποροι, αλλά και οι προμηθευτές. Σε επίπεδο κατηγοριών προϊόντων, πάνω από το μισό των πωλήσεων αφορούσαν σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, μια αγορά περίπου 200 εκατ. ευρώ, της οποίας οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 12,5%.
Το 18% των νέων πωλήσεων αφορά φρέσκα προϊόντα, των οποίων οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,9% ή 70 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα προϊόντα για το σπίτι, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν 23,1% και συνεισέφεραν 59,4 εκατ. ευρώ ενώ κατά 24,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις bazaar συνεισφέροντας 34,3 εκατ. ευρώ και ακολουθούν με αύξηση 10,4% οι πωλήσεις των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, κατηγορία η οποία προσέθεσε στον συνολικό τζίρο των supermarket 21,1 εκατ. ευρώ.
Στο πεντάμηνο
Οι αυξομειώσεις στη ζήτηση γίνονται σαφείς παρακολουθώντας την απεικόνιση της εβδομαδιαίας εξέλιξης των συνολικών πωλήσεων του λιανεμπορίου από την αρχή του χρόνου. Ειδικά μέσα στον Μάιο, οπότε και ξεκίνησε σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων, παρουσιάζεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των έντονων τάσεων της αγοράς. Έτσι ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου (με αφετηρία την 3/5/2020) η αξία της αγοράς εμφανίζει αύξηση 41,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι και 13,2% σε ετήσια βάση, την δεύτερη εβδομάδα (10/5) αποκλιμακώνεται σε 17,2% και 13,4% αντίστοιχα, την τρίτη (17/5) ο ρυθμός υποχωρεί σε μονοψήφιο ποσοστό σε εβδομαδιαία βάση, 8,5% και σταθεροποιείται πάνω από 13% (13,2%) σε ετησιοποιημένη. Την τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου (24/5) η αξία της αγοράς αυξήθηκε κατά 6,1% και 12,8% αντίστοιχα και την τελευταία (31/5%) ο ρυθμός διαμορφώθηκε σε 8% και 12,6% αντίστοιχα.
Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα οικιακής χρήσης, στο σύνολό τους, εξακολουθούν να παρουσιάζουν την πιο θετική τάση στο +24%, ενώ μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών, που καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης συνεχίζουν να είναι τα ελαστικά γάντια στο +92,4%, καθώς και τα καθαριστικά σπιτιού στο +51,4%.
Ακολουθούν τα τρόφιμα & ποτά, οι πωλήσεις των οποίων συνεχίζουν να αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό, στο +12,1%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για τα άλευρα και τα όσπρια είναι από τους πιο υψηλούς, στο +60,2% και 39,1% αντίστοιχα. Τέλος, την πιο συγκρατημένη αύξηση παρουσιάζουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, με αύξηση στο +8,7%.