Οργή Σολτς για τη UniCredit: «Εχθρική» η απόπειρα εξαγοράς της Commerzbank

Οργή Σολτς για τη UniCredit: «Εχθρική» η απόπειρα εξαγοράς της Commerzbank
Germany's Chancellor Olaf Scholz gives a press statement on the results of a EU Summit, at the EU headquarters in Brussels, on June 30, 2023.
Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας - Ιταλίας προκάλεσε η απόπειρα της ιταλικής UniCredit να αποκτήσει τον έλεγχο της γερμανικής Commerzbank.

Ιδιαίτερα επιθετικό τόνο κατά της UniCredit χρησιμοποίησε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σχολιάζοντας την προσπάθεια της ιταλικής τράπεζας για την εξαγορά της Commerzbank.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Σολτς υποστήριξε πως μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται πως μετά από τις δηλώσεις του Σολτς η μετοχή της Commerzbank έγραψε πτώση 5,7% ενώ η μετοχή της UniCredit κατέγραψε απώλειες άνω του 3%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, εξήρε τη Δευτέρα τη στρατηγική της UniCredit, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ενιαία αγορά.

«Το να είσαι φιλοευρωπαϊκός μόνο στα λόγια αφήνει κάτι που θα μπορούσε να είναι επιθυμητό» είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται πως η UniCredit χρησιμοποίησε συμβόλαια παραγώγων τη Δευτέρα για να αυξήσει το δυνητικό της μερίδιο στη γερμανική τράπεζα κοντά στο 21%, ενώ περιμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να υπερβεί το 9,9%.

Σύμφωνα με το Reuters, η τολμηρή προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Αντρέα Όρσελ, να οικοδομήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης έχει γίνει μια δοκιμασία της αποφασιστικότητας της ΕΕ να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα για να διατηρήσει την παγκόσμια σημασία.

Η αιφνιδιαστική κίνηση έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Γερμανία, όπου τα τρία πολιτικά κόμματα που κυβερνούν τη χώρα συγκρούονται συχνά και συνεχίζουν να χάνουν έδαφος έναντι του υπερσυντηρητικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αυτή η αναστάτωση θα μπορούσε να δυσκολέψει την κυβέρνηση να σφυρηλατήσει μια ισχυρή απάντηση στην ανεπιθύμητη ιταλική προέλαση.

Η συμμετοχή του 9% καθιστά την UniCredit τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στην Commerzbank μετά την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί περίπου 12%. Με την τελευταία αγορά η ιταλική τράπεζα θα γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκρίνει το αίτημά της.

Η ΕΚΤ πρέπει να εγκρίνει την ιδιοκτησία μετοχών σε μια τράπεζα που ξεπερνά τα όρια που έχουν οριστεί σε 10%, 20%, 30% κ.ο.κ.

Την Παρασκευή, ο γερμανικός οργανισμός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank προς το παρόν, με τη στρατηγική της τράπεζας να είναι «προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία».

Αναγνωρίζοντας την αύξηση των μετοχών της UniCredit, η Commerzbank δήλωσε ότι «θα εξετάζει πάντα με υπευθυνότητα τις στρατηγικές επιλογές προς το συμφέρον των ενδιαφερόμενων μερών της».Η Commerzbank αξίζει περίπου το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής αξίας της UniCredit που ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η κατάσταση πήρε μια απροσδόκητη τροπή, καθώς η αγορά ανέμενε ένα αργό χρονοδιάγραμμα και καμία δράση βραχυπρόθεσμα, καθώς και … μια «φιλική εξέλιξη»», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

Οι αντιδράσεις στη Γερμανία

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi αντιτάχθηκε στην εξέλιξη αυτή και υποσχέθηκε να «αγωνιστεί με όλα τα μέσα για την ανεξαρτησία». Το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Commerzbank Στέφαν Βίτμαν έκρινε ότι πρόκειται για μια «εντελώς ακατάλληλη, επιθετική πράξη και δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει ότι η κυβέρνηση θα πολεμήσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Πολιτικοί και εργατικά συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι μια συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και να καταπνίξει τη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 επιχειρηματικούς πελάτες, σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών εξωτερικών εμπορικών πληρωμών και περισσότερο από 42.000 προσωπικό, αποτελεί στυλοβάτη της γερμανικής οικονομίας.

Η ιταλική τράπεζα υπερασπίστηκε τα πλεονεκτήματα ενός συνδυασμού της Commerzbank με τις γερμανικές δραστηριότητες της UniCredit, οι οποίες είναι πιο λιτές και πιο κερδοφόρες από αυτές της Commerzbank.

«Η UniCredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να απελευθερωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομα είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερόμενων μερών της τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: