Οργίασαν οι απάτες στον χώρο των κινητών εφαρμογών το α’ τρίμηνο του 2018
- 08/04/2018, 17:02
- SHARE
Συγκεκριμένα, η απάτη στον χώρο των κινητών εφαρμογών άγγιξε τα 800 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του Q1.
Η εταιρεία mobile tracking και μάρκετινγκ AppsFlyer δήλωσε σε μια νέα μελέτη ότι οι διαφημιστές σε κινητές εφαρμογές εκτέθηκαν σε διαφημιστικές απάτες ύψους 700 – 800 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο τριμήνου για το 2017.
Οι εφαρμογές αγορών, παιχνιδιών, χρηματοδότησης και ταξιδιών είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο. Το μερίδιο των δόλιων εφαρμογών έχει αυξηθεί κατά 15%, αγγίζοντας το 11,5% όλων των εφαρμογών που τροφοδοτούνται από το μάρκετινγκ.
Χθες, η AppsFlyer ξεκίνησε μια νέα ετήσια πρωτοβουλία που αποκαλεί #FoolsNoMore. Η πρωτοβουλία #FoolsNoMore περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών πόρων για τους διαφημιστές (συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης μελέτης) που η εταιρεία ελπίζει ότι θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απάτη.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η απάτη έρχεται κατά κύματα.
«Όταν εισάγονται νέα μέτρα προστασίας, οι απατεώνες προσαρμόζονται, γεγονός που οδηγεί σε νέα μέτρα και ο κύκλος συνεχίζεται», δήλωσε η AppsFlyer. «Η απάτη έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου στον οποία κρίνονται πολλά, καθώς και οι δύο πλευρές εξελίσσονται ολοένα και περισσότερα».
Η AppsFlyer είπε ότι τα bots είναι πλέον η πιο επικίνδυνη απειλή.
«Τον Σεπτέμβριο, είδαμε να εμφανίζονται νέα είδη bots. Μέχρι τον Φεβρουάριο, τα bots αντικατέστησαν τις ‘φάρμες συσκευών’ ως τη δημοφιλέστερη μορφή επίθεσης – υπεύθυνα για πάνω από το 30% των δόλιων εγκαταστάσεων», ανέφερε η εταιρεία.
Πολλές εφαρμογές είναι εκτεθειμένες και η απάτη δεν συνίσταται μόνο σε μερικές μεγάλες εφαρμογές που μπαίνουν στο στόχαστρο προηγμένων επιθέσεων. Στην πραγματικότητα, η AppsFlyer διαπίστωσε ότι το 22% των εφαρμογών έχουν πάνω από 10% δόλιες εγκαταστάσεις, ενώ τουλάχιστον το 12% των εφαρμογών είναι εκτεθειμένες, με τουλάχιστον 30% δόλιες εγκαταστάσεις.
Οι εφαρμογές αγορών, με το υψηλό κόστος ανά εγκατάσταση (costs per install – CPI) και την τεράστια κλίμακα, είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο, καθώς 275 εκατομμύρια δολάρια ήταν εκτεθειμένα το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Το Android είναι πιο ευάλωτο σε απάτη, αλλά το iOS αποτελεί επίσης στόχο. Καθώς συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία να διαπράξουν απάτη συσκευών σε iOS, οι απατεώνες καταφεύγουν κυρίως στις τεχνικές πλημμύρας κλικ, όπου το iOS προηγείται σε συχνότητα σε σχέση το Android.
Στην πλημμύρα κλικ, οι απατεώνες στέλνουν μια «πλημμύρα» ψευδών αναφορών κλικ από – ή εκ μέρους – πραγματικών συσκευών. Όταν η πραγματική συσκευή κάνει λήψη της εφαρμογής, η εγκατάσταση πιστώνεται εσφαλμένα στον υπο-εκδότη.