Οριακή κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 2,4% η Ευρωζώνη

Οριακή κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 2,4% η Ευρωζώνη
Η προσοχή στις αποφάσεις για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οριακή κάμψη κατέγραψε ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 3,4% τον Μάρτιο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάρτιο και εντός της αρχικής μέτρησης της Eurostat.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6% τον Απρίλιο του 2024, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Δανία (0,5%) και τη Φινλανδία (0,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,2%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,7%).

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε οκτώ.

Τον Απρίλιο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,64%), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,55%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,23%) και την ενέργεια (-0,04%).

Αναμένοντας τα επιτόκια

Μετά και από τα σημερινά στοιχεία, η προσοχή αγορών και επενδυτών στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη νομισματική της πολιτική.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, με δηλώσεις της την Παρασκευ΄τάχθηκε υπέρ της επιφυλακτικότητας σχετικά με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων μετά από μια πιθανή πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν υποδείξει μια μείωση τον Ιούνιο, αλλά ακούστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την ανάγκη για μελλοντικές μειώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: