Οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα ζητά ο ΣΕΒ
- 13/10/2016, 16:45
- SHARE
Την ενεργοποίηση του μέτρου από την αρχή του έτους ζητά ο ΣΕΒ.
Την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2017, ζητά ο ΣΕΒ υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που είναι με τη σειρά της αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σεναρίου ανάκαμψης της οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, ο φόρος υπεραξίας δρα αντιαναπτυξιακά εμποδίζοντας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς οποιοσδήποτε αγοράζει ακίνητο αναγκάζεται να προεξοφλήσει από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον. Επιπλέον κατά τον Σύνδεσμο απαιτείται η δραστική απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης, η δημιουργία ενός πιο λειτουργικού πλαισίου για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή διάθεσης ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες και η διαχρονική τοποθέτηση των αντικειμενικών αξιών λίγο κάτω από τις ελάχιστες διαθέσιμες αγοραίες.
«Η κρίση και η φορολογία οδήγησαν σε απαξίωση την ακίνητη περιουσία με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι όμηροι των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, τα οποία δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν φορολογικά ούτε να πουλήσουν με ευκολία», τονίζει ο ΣΕΒ.
Σε ανάλυση εξάλλου για τις επενδύσεις ο Σύνδεσμος ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να προχωρήσει σε οριζόντιες επενδυτικές φοροαπαλλαγές, στη μορφή υπεραποσβέσεων, σε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις, και όχι μόνο σε εκείνες που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο. «Σε συνθήκες υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας, οι υπεραποσβέσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα, και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον», αναφέρει ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια (από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο) δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των επενδυτικών αναγκών της χώρας που, δεδομένης και της αρνητικής εθνικής αποταμίευσης, αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ξένα κεφάλαια ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.