Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις – Τα 6 σημεία που κρύβουν παγίδες

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις – Τα 6 σημεία που κρύβουν παγίδες
Photo: pixabay.com
Τα στοιχεία που επηρεάζουν αυξητικά τον «φορολογαριασμό» της Εφορίας και πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά.

Έξι κρίσιμα στοιχεία της προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αυτοματοποιημένης υποβολής δηλώσεων και δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι τη δήλωσή τους μέχρι τώρα.

Με την εκπνοή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στην οριστική υποβολή των δηλώσεων και θα εκδώσει το τελικό εκκαθαριστικό με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρίσει στο έντυπο Ε1.

Η ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης από την ΑΑΔΕ είναι η σημερινή Τρίτη, 2 Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024, οι φορολογούμενοι που θεωρούν ότι τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι ελλιπή ή ανακριβή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις, η οποία θα λογίζεται ως αρχική δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία που επηρεάζουν αυξητικά τον «φορολογαριασμό» της Εφορίας και πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά είναι τα εξής:

Βεβαιώσεις αποδοχών:

Συχνά οι βεβαιώσεις αποδοχών από εργοδότες ή ασφαλιστικούς φορείς περιέχουν λάθη, με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ να είναι προβληματικά. Αυτοί οι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν επιδέχονται παρεμβάσεις, οπότε πρέπει να απευθυνθείτε στην επιχείρηση ή τον φορέα.

Οικογενειακή κατάσταση:

Ελέγξτε τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση, καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από τον τελικό φόρο εισοδήματος.

Τεκμήρια:

Προσοχή στα δεδομένα για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες αποπληρωμής δανείων, δίδακτρα και άλλα έξοδα. Αν το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, θα πληρώσετε φόρο βάσει αντικειμενικών δαπανών. Μπορείτε να καλύψετε τη διαφορά αναγράφοντας ποσά όπως ανάλωση κεφαλαίου, αποζημιώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.

Αποδείξεις:

Το ύψος των δαπανών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές και υπηρεσίες έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με στοιχεία από τις τράπεζες. Ελέγξτε αν το ποσό αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός σας, καθώς αν είναι χαμηλότερο, θα επιβληθεί έξτρα φόρος 22%.
Φιλοξενία:

Όσοι φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στο Ε1 για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.

ΙΒΑΝ:

Αν δικαιούστε επιστροφή φόρου, βεβαιωθείτε ότι έχετε αναγράψει τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στη φορολογική δήλωση, διαφορετικά δεν θα λάβετε την επιστροφή.

Μέχρι τις 26 Ιουλίου μπορούν να γίνουν οι αλλαγές. Για τη διαδικασία των αυτόματων δηλώσεων ενημερώθηκαν 3.637 φορολογούμενοι που έχουν νέα στοιχεία που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση. Επίσης, 8.000 φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόνοι τους μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Η ΑΑΔΕ έχει στείλει ενημερωτικά μηνύματα και εφαρμόζει για πρώτη φορά φέτος το μέτρο των «αυτόματων» φορολογικών δηλώσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: