Oruc Reis: Αποχωρεί προς τα τουρκικά παράλια – Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Τουρκία
- 13/09/2020, 10:52
- SHARE
Λίγες ώρες πριν λήξει η τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου το “Oruc Reis” που από τα τέλη Ιουλίου έπλεε παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα και να αλλάζει πορεία.
Το Marine Traffic, έδειχνε προορισμό προς τα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε νέα δέσμευση της περιοχής όπως είχε προαναγγείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα μεσάνυχτα έληξε η Navtex επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας όπως και για τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία.
«Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ακόμη: «Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. ‘Αρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσουν ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».
Η εξέλιξη αυτή δείχνει να φέρνει νέα δεδομένα στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν δεν πρόκειται για ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του Ταγίπ Ερντογάν τότε φαίνεται πως ξεκινά η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η άμεση αποχώρηση του “Oruc Reis” και του τουρκικού στόλου από την ανατολική Μεσόγειο ήταν το αίτημα που έθεσε η Αθήνα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αλλάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή.
Επιστολή Μητσοτάκη σε ΟΗΕ για την τουρκική παραβατικότητα
Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Από τις 21 Ιουλίου 2020, έχουμε δει μια μεγάλη κλιμάκωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών και ρητορικής που αποτελούν μια ανοιχτή και άνευ προηγουμένου απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ANT1.
Επιπλέον, τονίζει ότι η Ελλάδα «έχει δείξει την ετοιμότητά της να επιλύσει τη διαφωνία της με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών (…) μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα υποστήριξε πολύ τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας», ενώ τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών συμφώνησαν να ανακοινώσουν «την επανάληψη των συνομιλιών». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συνάψει συμφωνία οριοθέτησης, η Τουρκία δεν συμφώνησε με την παραπάνω ανακοίνωση και την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, παρά τη δηλωμένη «δέσμευσή της για διάλογο».
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Καστελλόριζο, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.